Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η διεθνοποίηση των ποικιλιών, οι περιζήτητες και οι ανερχόμενες

Οι εκτάσεις ποιων οινοποιήσιμων ποικιλιών σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση και μείωση από το 2000 έως το 2016; Στο συγκεκριμένο ερώτημα απαντά η νέα αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου «Which Winegrape Varieties are Grown Where» των Kym Anderson και Signe Nelgen.

Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης νέα στατιστικά στοιχεία για το φαινόμενο της  «διεθνοποίησης» των ποικιλιών, δείχνοντας τόσο τον βαθμό στον οποίο οι γηγενείς ποικιλίες των διαφόρων χωρών καλλιεργούνται διεθνώς όσο και τον αριθμό των διαφορετικών ποικιλιών που εντοπίζονται σε κάθε χώρα.

Οι συγγραφείς Kym Anderson και Signe Nelgen δηλώνουν ότι «η έκταση της ποικιλιακής διαφοροποίησης τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο έχει συρρικνωθεί», αποδίδοντας αυτό το γεγονός στις «δραματικές αλλαγές» στη σύνθεση ποικιλιών σταφυλιών σε συγκεκριμένες χώρες και στη μείωση των κάποτε ευρέως αναπτυσσόμενων ποικιλιών χαμηλότερης ποιότητας.

Όσον αφορά την προέλευση των ποικιλιών, διαπιστώνουν ότι οι αμπελώνες στον Νέο Κόσμο περιλαμβάνουν, κατά μέσο όρο, ποικιλίες γαλλικής προέλευσης σε ποσοστό 68% (στοιχεία του 2016), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2000 έφτανε στο 59%. Από την άλλη, οι φυτεύσεις ισπανικών ποικιλιών στον Νέο Κόσμο μειώθηκαν από ρο 5 στο 3%, ενώ οι ιταλικές ποικιλίες συνέχισαν να αποτελούν το 2% των φυτεύσεων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ποικιλίες γαλλικής προέλευσης παραμένουν κυρίαρχες. Το 2000, οι γαλλικές και ισπανικές ποικιλίες αντιπροσώπευαν σχεδόν τα τρία πέμπτα της παγκόσμιας αμπελουργικής έκτασης. Μεταξύ 2000 και 2016, οι φυτεύσεις ποικιλιών γαλλικής προέλευσης αυξήθηκαν από το 29 στο 39%, ενώ οι ισπανικές ποικιλίες μειώθηκαν από το 29 στο 21%.

Δεδομένων αυτών των στοιχείων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ισπανική ερυθρή ποικιλία Tempranillo παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση εκτάσεων από το  2000. Οι Anderson και Nelgen υποστηρίζουν ότι σε αντίθεση με το Syrah, το οποίο βρίσκεται στην τρίτη θέση, αυτή η αύξηση δεν μπορεί να αποδοθεί στη «διεθνοποίηση» του Tempranillo, αλλά μάλλον στην αντικατάσταση της ποικιλίας Airén, της πιο πολυφυτευμένης ποικιλία της Ισπανίας με το 80% των φυτεύσεων να αφορά τη χώρα προέλευσης. Πιο αναλυτικά, μεταξύ 2000 και 2016, οι φυτεύσεις του Tempranillo στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 114.000 εκτάρια, ενώ η έκταση της ποικιλίας Airén μειώθηκε κατά 184.000 εκτάρια.

Παρακάτω παρατίθενται στοιχεία για τις ποικιλίες που αναπτύχθηκαν ή συρρικνώθηκαν περισσότερο παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έκδοσης «Which Winegrape Varieties are Grown Where».  

Οι ποικιλίες με την μεγαλύτερη αύξηση εκτάσεων (2000-2016)

  1. Tempranillo(93,370ha – 219,379ha) +126,009ha
  2. Cabernet Sauvignon (223,074ha – 310,671ha) +87,597ha
  3. Syrah(102,490ha – 181,185ha) +78,695ha
  4. Sauvignon Blanc(65,190ha – 124,700ha) +59,510ha
  5. Chardonnay(145,543ha – 201,649ha) +56,106ha
  6. Merlot(213,368ha – 266,440ha) +53,072ha
  7. Pinot Noir(68,810ha – 105,480ha) +36,670ha
  8. Pinot Gris(18,893ha – 48,570ha) +29,677ha

 

Οι ποικιλίες με τη μεγαλύτερη μείωση εκτάσεων (2000-2016)

  1. Airén(387,978ha – 203,801ha) -184,177ha
  2. Mazuelo(127,692ha – 47,312ha) -80,380ha
  3. Graševina(92,306ha – 24,384ha) -67,922ha
  4. Garnacha Tinta(216,349ha – 150,096ha) -66,253ha
  5. Bobal(100,128ha – 59,189ha) -40,939ha
  6. Monastrell(76,304ha – 51,930ha) -24,374ha
  7. Catarratto Bianco(50,711ha – 28,613ha) -22,098ha
  8. Cayetana Blanca(55,776ha – 36,401ha) -19,375ha

 

Μπορείτε να κατεβάσετε το e-book «Which Winegrape Varieties are Grown Where» εδώ , ενώ μπορείτε να βρείτε τον σύνδεσμο για τη βάση δεδομένων των Anderson και Nelgen στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών Οίνου του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας εδώ.

Πηγή: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...