Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι οινοπαραγωγοί της Βουργουνδίας στοχεύουν στην ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2035

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα έως το 2035, δεκαπέντε χρόνια πριν από τον εθνικό στόχο.

Η πρωτοβουλία, της οποίας ηγείται το Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB), στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% και στην αντιστάθμιση του υπόλοιπου 40% μέσω μεθόδων αποθήκευσης άνθρακα, όπως η φύτευση φρακτών και δέντρων.

Ο Laurent Delaunay, πρόεδρος του BIVB, αναγνώρισε την κλίμακα της πρόκλησης. «Είναι πολύ φιλόδοξο», δήλωσε σε συνέντευξή του. «Αλλά η κλιματική αλλαγή είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Είμαστε σε καλή θέση για να δούμε τις επιπτώσεις της από πρώτο χέρι», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις αυξανόμενες ζημιές στους αμπελώνες που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Από τα περίπου 3.500 οινοποιεία της Βουργουνδίας, μόνο 150 έχουν εγγραφεί στο WinePilot, μια ψηφιακή πλατφόρμα που βοηθά τους οινοποιούς να μετρήσουν και να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε έξι μήνες, σύμφωνα με τον Mathieu Oudot, ο οποίος ηγείται του σχεδίου ουδετερότητας του άνθρακα στην BIVB. Θεωρεί ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι η δυναμική αυξάνεται.

Ένας από τους κύριους στόχους είναι η ίδια η φιάλη κρασιού, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 25% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του τομέα. Φέτος, οι παραγωγοί της Βουργουνδίας μεταβαίνουν σε ελαφρύτερες φιάλες, 420 γραμμάρια αντί για 520 γραμμάρια. Ο Frédéric Drouhin του Maison Drouhin στη Beaune δήλωσε ότι αυτή η αλλαγή θα εξαλείψει 500 τόνους γυαλιού ετησίως και θα μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 100 τόνους, το ισοδύναμο πάνω από 50 πτήσεις μετ’ επιστροφής μεταξύ Παρισιού και Νέας Υόρκης.

Η μείωση του βάρους της φιάλης είναι ένα ευαίσθητο θέμα στη Βουργουνδία, όπου η παράδοση λέει ότι τα κρασιά υψηλής ποιότητας αξίζουν βαρύ ποτήρι. Ωστόσο, ο Drouhin δήλωσε ότι η ανταπόκριση των πελατών ήταν θετική. «Κάναμε έρευνα στους πελάτες μας», είπε. «Δεν είναι σοκαρισμένοι, ακόμη και για τα κορυφαία κρασιά μας».

Πέρα από τη συσκευασία, δρομολογούνται επίσης αλλαγές στις αμπελουργικές πρακτικές. Ο Boris Champy, ο οποίος διευθύνει ένα βιοδυναμικό κτήμα στο Nantoux και ήταν από τους πρώτους στη Γαλλία που υιοθέτησαν αυτή τη μέθοδο το 1984, χρησιμοποιεί φυσικές τεχνικές όπως τσάι από βότανα και κοπριά αγελάδας για την καταπολέμηση των ασθενειών των αμπελιών, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων. Ο αμπελώνας του ξεχωρίζει με τα αγριολούλουδα και τα πρόβατα που βόσκουν, τα οποία χρησιμεύουν ως φυσικοί χλοοκοπτικές μηχανές και λιπαίνουν το έδαφος χωρίς τη χρήση τρακτέρ.

Εν συνεχεία, ο Champy δεν περιμένει από όλους τους καλλιεργητές να ακολουθήσουν το ακριβές μοντέλο του, αλλά πιστεύει ότι ορισμένες πρακτικές μπορούν να υιοθετηθούν ευρέως. Για παράδειγμα, έχει εξαλείψει τις μεταλλικές κάψουλες πάνω από τους φελλούς και έχει σταματήσει να καίει τα κλαδέματα των αμπελιών, μια κοινή πρακτική που απελευθερώνει CO2 στον αέρα. Αντ’ αυτού, τα αλέθει σε mulch για να εμπλουτίσει το έδαφος.

Οι προσπάθειες επεκτείνονται και πέρα από τους αμπελώνες. Στο Chablis (Yonne), ο συνεταιρισμός La Chablisienne επέλεξε να επαναχρησιμοποιήσει ένα παλιό λατομείο για τη νέα του αποθήκη αντί να χτίσει από την αρχή. Η κίνηση αυτή εξοικονόμησε χρήματα – 2,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 8 εκατ. ευρώ για νέα κατασκευή και ενέργεια, καθώς το λατομείο διατηρεί σταθερή θερμοκρασία 12-14°C όλο το χρόνο χωρίς κλιματισμό.

Ο Damien Leclerc, γενικός διευθυντής της La Chablisienne, πιστεύει ότι η επίτευξη ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα έως το 2035 είναι εφικτή. «Ακόμη και αν φτάσουμε μόνο τα τρία τέταρτα της διαδρομής», δήλωσε, «αυτό εξακολουθεί να είναι σημαντική πρόοδος».

Συνοψίζοντας, η αμπελουργία της περιοχής αντιμετωπίζει τώρα τόσο την περιβαλλοντική επείγουσα ανάγκη όσο και την πολιτισμική αντίσταση καθώς εργάζεται προς την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας. Αλλά με την αυξανόμενη συμμετοχή και τις πρακτικές αλλαγές που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, οι οινοπαραγωγοί της Βουργουνδίας τοποθετούνται στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα στην αμπελουργία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα συμπεράσματα του ελέγχου που διεξήγαγε η CGAAER αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου, μετά από διαβούλευση με ενδιαφερόμενους φορείς στον συνεταιριστικό κόσμο. Η αποδέσμευση των...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η υπερπαραγωγή κρασιού πιέζουν τον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο Στρασβούργο, στο...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ευκολόπιοτη και σύνθετη, φιλική αλλά και «ψαγμένη» η Μαλαγουζιά δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Με προτάσεις που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όταν μπαίνει...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...