Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οινοποιοί ζητούν αναγνώριση από την UNESCO για τον αυτόρριζο αμπελώνα

Η διάσωση του παγκόσμιου αυτόρριζου αμπελώνα σύμφωνα με νέα στοιχεία, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ασθένεια της φυλλοξήρας, ενός εντόμου που κατέκλυσε την Ευρώπη και έφτασε από την Αμερική ήταν τόσο σημαντική για τον ευρωπαϊκό αμπελώνα που παραλίγο να εξαφανιστεί. Ο αμπελώνας όμως σώθηκε τελικά από αμερικάνικα υποκείμενα αμπέλου που έφτασαν στην Ευρώπη και έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν το κλήμα από την φυλλοξήρα. Αυτό βέβαια όπως είναι φυσικό προκάλεσε αλλαγές στην ποιότητα του αμπελιού και του φρούτου που παράγει.

Παρόλη αυτή την μεγάλη αλλαγή που συνέβη στην αμπελοκαλλιέργεια πριν από περίπου έναν αιώνα, υπάρχουν οινοποιοί ανά τον κόσμο που φυτεύουν ή χρησιμοποιούν αυτόρριζα αμπέλια για τις οινοποιήσεις τους, με πρωτοστάτη τον Loïc Pasquet του οινοποιείου Liber Pater στο Bordeaux, ενός από τα πιο ακριβά κρασιά στον κόσμο, ο οποίος μαζί με συνεργάτες από διάφορες περιοχές του κόσμου στοχεύει στη δημιουργία ενός συνδέσμου αλλά και της αναγνώρισης των αμπελιών αυτών από την UNESCO.

Σύμφωνα με  τον ίδιο, η χρήση υποκειμένων είναι υπεύθυνη για την βιομηχανοποίηση της αμπελοκαλλιέργειας και την στανταροποίηση της γεύσης του κρασιού, κάτι που αλλάζει με την καλλιέργεια αυτόρριζων κλημάτων. Χρειαζόμαστε Ευρωπαϊκή νομοθεσία που να ορίζει και να επιτρέπει την καλλιέργεια αυτόρριζων κλημάτων, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να αποφασίσει, ή όχι, να πάρει το ρίσκο», συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας απαγορεύσεις και περιορισμούς που είναι σήμερα σε ισχύ, για παράδειγμα στη Γερμανία και τη Γεωργία. Παρόλ’αυτά, στη Γεωργία, νέες νομοθεσίες αναπτύσσονται σήμερα, κάτι που θα μπορούσε να θέσει τη γεωργιανή αμπελοκαλλιέργεια ηγέτη στον τομέα αυτό.

 

Με στοιχεία από winenews.it

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς προσκαλεί για τέταρτη συνεχή χρονιά το οινόφιλο κοινό που βρίσκεται στο νησί να δοκιμάσει τα ροζέ των οινοποιών μελών του...

REPORTS

Ο συνδυασμός ενός καλού κρασιού με το κατάλληλο τυρί είναι μια συνήθεια που δεν γνωρίζει σύνορα, και για αυτό έχει την τιμητική της, με...

REPORTS

Στο εμβληματικό ξενοδοχείο KING GEORGE, στην καρδιά της Αθήνας αλλά και του διεθνούς jet-set, το Samos Nectar του ΕΟΣ Σάμου έχει βρει την δική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 28 Ιουλίου στις 11:00πμ θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο μικρό– Οινοποιείο Ακριώτου, στις Πλαταιές Βοιωτίας, με θέμα "Ο οίνος στην αρχαιότητα και σήμερα".

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Πέφτει και τυπικά η αυλαία για την οινοποιία «Τσάνταλης». Έπειτα από έναν ανεπιτυχή αγώνα δρόμου για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που κράτησε, τουλάχιστον, μια...

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Αντιμέτωπη με νέους κινδύνους κατά την διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ε.Ε βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιεία, που προειδοποιεί για «τρέλα των υγειινιστών που...