Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι ερευνητές του UNSW δοκιμάζουν «συνταγή» για μπαταρίες από κρασί

Το υπόλοιπο κρασί και τα υπερώριμα εσπεριδοειδή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ισχυρών μπαταριών, αφού Αυστραλοί χημικοί αποκάλυψαν μια νέα χρήση για τα οξέα των τροφίμων σύμφωνα με το reneweconomy.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της NSW ανακοίνωσαν ότι έχουν λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει τα πάντα, από smartphone και ηλεκτρικά οχήματα μέχρι οικιακή ηλιακή αποθήκευση στο μέλλον. Αλλά οι ακαδημαϊκοί θα πρέπει πρώτα να κλιμακώσουν την τεχνολογία από το μέγεθος ενός νομίσματος σε ένα πολύ μεγαλύτερο προϊόν.

Αντίδραση στο μέταλλο

Η ανακάλυψη της μπαταρίας ήρθε αφότου ένας υποψήφιος διδάκτορας του πανεπιστημίου κατέγραψε ασυνέπειες στον τρόπο με τον οποίο τα οξέα των τροφίμων αντιδρούν στο μέταλλο.
Η ομάδα του επιστημονικού τμήματος του UNSW άρχισε στη συνέχεια να πειραματίζεται με διαφορετικούς τύπους οξέων τροφίμων, δήλωσε ο καθηγητής Neeraj Sharma στο AAP και διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας ανόδου – ενός από τα τρία κύρια εξαρτήματα της μπαταρίας.

«Η άνοδος είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στο κόστος, την τοξικότητα, όλα αυτά τα πράγματα όσον αφορά την επεξεργασία των μπαταριών», είπε. «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό αρκετά φιλικό προς το περιβάλλον, βιώσιμο και να του δώσουμε μεγαλύτερη δύναμη από αυτό που έχει αυτή τη στιγμή».

Ο καθηγητής Sharma είπε ότι οι ερευνητές είχαν δοκιμάσει την τεχνολογία τους με τρυγικό οξύ και μηλικό οξύ που βρίσκονται στο κρασί, καθώς και κιτρικό οξύ που είναι κοινό στα φρούτα.

Τα οξέα θα μπορούσαν να «συντονιστούν» σε συνδυασμό με μέταλλα, ανέφερε, για να παράγουν διαφορετικούς τύπους αποθήκευσης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων μπαταριών που φορτίζονται ή αποφορτίζονται γρηγορότερα από το κανονικό ή που αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 Βιώσιμες μπαταρίες

Τα οξέα των τροφίμων θα μπορούσαν επίσης να υποβληθούν σε επεξεργασία με χρήση νερού αντί σκληρών χημικών ουσιών και θα μπορούσαν να εξαχθούν από ρεύματα απορριμμάτων τροφίμων και ποτών για να διασφαλιστεί ότι οι μπαταρίες ήταν σημαντικά πιο βιώσιμες.

«Δεν  στοχεύουμε στα οικιακά απορρίμματα επειδή έχουμε μεγάλη μεταβλητότητα, αλλά εάν έχετε μια μοναδική πηγή όπως τα απόβλητα κρασιού ή εσπεριδοειδών, μπορείτε να έχετε κλίμακα», είπε ο καθηγητής Sharma.

Οι ερευνητές απέδειξαν την υπόθεσή τους σε ένα πρωτότυπο μεγέθους νομίσματος για να λάβουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία, αλλά στη συνέχεια θα στοχεύσουν μια μπαταρία θήκης μεγέθους κινητού τηλεφώνου.

Ο καθηγητής Sharma είπε ότι εκτός από την κλιμάκωση των πρωτοτύπων τους, οι ερευνητές είχαν συνομιλίες με επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων για επενδύσεις στην τεχνολογία και είχαν επίσης συζητήσεις μια πιθανή συνεργασία με μια ερευνητική ομάδα που αναπτύσσει μια βιώσιμη κάθοδο μπαταρίας.

Η τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου είναι σε μεγάλη ζήτηση στην Αυστραλία και στο εξωτερικό για να υποστηρίξει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Διαχειριστής της Αυστραλιανής Ενεργειακής Αγοράς εκτιμά ότι η χώρα διαθέτει επί του παρόντος τρία γιγαβάτ χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον 22 γιγαβάτ μέχρι το 2030.

ΠΗΓΗ: worldenergynews.gr

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

REPORTS

Η ιταλική αγορά κρασιού βρίσκεται σε μια περίοδο αναδιάταξης, με το κοινό να δείχνει ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και στις πιο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....