Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι Ελβετοί επαγγελματίες θέλουν να περιορίσουν την εισαγωγή ξένων κρασιών, λόγω Covid-19

Εσωστρέφεια στην αγορά οίνου προτείνουν οι επαγγελματίες του χώρου με σκοπό τη βιωσιμότητα των τοπικών αμπελουργών

Η πρόταση της Ελβετίας για την ενδυνάμωση και βιωσιμότητα των τοπικών παραγωγών έγκειται στο να περιοριστεί η εισαγωγή οίνου. Αυτό είναι κάτι που θα επηρεάσει άμεσα την παγκόσμια αγορά. Στο πλαίσιο της κρίσης που δημιούργησε ο Covid19, ζητούν στήριξη των αμπελουργών και των ελβετικών οίνων.

Το κλείσιμο των κύριων καναλιών πωλήσεων στην Ελβετία είχε ιδιαίτερα επιβλαβείς επιπτώσεις στον αμπελοοινικό τομέα, ο οποίος εξαρτάται πολύ από την εθνική αγορά. Παρά τα μέτρα που ελήφθησαν το 2020 για τον περιορισμό της διαθεσιμότητας, οι επαγγελματίες ζητούν πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του όγκου ξένων οίνων που εισέρχονται στην χώρα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ελβετικές αρχές – σε ομοσπονδιακό και καντονικό επίπεδο – κατέβαλλαν ενίσχυση σε παραγωγούς που επέλεξαν να υποβαθμίσουν τα κρασιά τους από AOC σε επιτραπέζιο κρασί με μέγιστη τιμή 2 ελβετικά φράγκα ανά λίτρο (1,85 €). Συνολικά, 94 εταιρείες υπέβαλαν 144 αιτήσεις για συνολικό όγκο 58.144 εκατόλιτρα από τα 94.044 εκατόλιτρα που ζητήθηκαν. Ο προϋπολογισμός 10 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου 9,3 εκατομμύρια €) σχεδόν εξαντλήθηκε (98%), ενώ τα καντόνια του Aargau, της Γενεύης, του Vaud και του Valais που αποφάσισαν να διαθέσουν πρόσθετη ενίσχυση. Το μέτρο, το οποίο συνοδεύτηκε από υποχρέωση εντός των καντονιών για μείωση των μέγιστων αποδόσεων, επέτρεψε τον περιορισμό της παραγωγής το 2020: πράγματι, σύμφωνα με τον OIV, η ελβετική συγκομιδή μειώθηκε κατά 10% ετησίως σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική για τον κλάδο, ειδικά επειδή το κράτος αποφάσισε να παρατείνει το κλείσιμο του κυκλώματος CHR μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2021. Ωστόσο, ο εθνικός τομέας οίνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εγχώριες πωλήσεις: από μια παραγωγή 900.000 hl, μόνο περίπου 13.000 hl (συμπεριλαμβανομένων των επανεξαγωγών) εξάγονται στην πραγματικότητα σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Γεωργίας για το 2019.

Σε μια επιστολή που απευθύνθηκε στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο στα μέσα Ιανουαρίου, η Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου της Ελβετίας και η Ελβετική Ομοσπονδία Αμπελουργών ,ζητούν πρόσθετα μέτρα για την “διασφάλιση της προστασίας των αμπελουργών, των αμπελώνων και των ελβετικών οίνων στο τρέχον πλαίσιο παρατεταμένης κρίσης”. Σύμφωνα με τους δύο οργανισμούς, κάθε μήνα που τα εστιατόρια κλείνουν αυτό ισοδυναμεί με απώλεια κύκλου εργασιών 50 εκατομμυρίων CHF (ή 46 εκατομμυρίων ευρώ). Επιπλέον, σύμφωνα με την GastroSuisse, “έως τα τέλη Μαρτίου, οι μισές εταιρείες στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων θα χρεοκοπήσουν εάν δεν λάβουν άμεση οικονομική αποζημίωση τώρα”. Πέρα από την πλήρη κάλυψη των απωλειών, την πρόσθετη υποστήριξη για προώθηση οίνων στην Ελβετία και το εξωτερικό και τη δημιουργία ενός αποθεματικού κλίματος για την εξομάλυνση της προσφοράς, οι επαγγελματίες ζητούν αλλαγές στο σύστημα δασμολογικών ποσοστώσεων. Πράγματι, θέλουν το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο να τροποποιήσει τις δασμολογικές ποσοστώσεις για τις εισαγωγές κρασιού μεταξύ επαγγελματιών, αλλά και των πολιτών από 5 σε 2 λίτρα. Θεωρούν ότι “στις παραμεθόριες περιοχές, το καθημερινό πέρασμα των πολιτών διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την ιδιωτική κυκλοφορία αγαθών, επηρεάζοντας τη ροή προϊόντων της ελβετικής αμπελουργίας”. Οι επαγγελματίες πιστεύουν ότι  ο νόμιμος όγκος εισαγωγών δεν λαμβάνει υπόψη τη μείωση της κατανάλωσης τις τελευταίες δεκαετίες και ότι αυτό το σύστημα επιτρέπει τις εισαγωγές κρασιού σε τιμές με τις οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι τοπικοί αμπελουργοί. Από άποψη τεχνική, είναι δυνατή αυτή η συμφωνία με τον ΠΟΕ, αλλά είναι χρονοβόρα και, σε καμία περίπτωση, δεν θα μετριάσει τις επιπτώσεις μιας “άνευ προηγουμένου” κρίσης την οποία υφίσταται η ελβετική βιομηχανία οίνου.

Πήγη ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά εκλεκτών κρασιών βρίσκεται σε ύφεση τους τελευταίους 18 μήνες, και παρά τη σύντομη άνοδο που σημειώθηκε τον Αύγουστο,...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...

REPORTS

Τέσσερις ελληνικές εταιρείες του κλάδου οινοποιίας συμμετείχαν, με την υποστήριξη του Enterprise Greece, στη Διεθνή Έκθεση Οίνων «ProWine Latin America 2024» που πραγματοποιήθηκε στο...

REPORTS

Η Γαλλία μείωσε την πρόβλεψη για τη φετινή παραγωγή κρασιού μετά τον πιο βροχερό Σεπτέμβριο των τελευταίων 25 ετών, με το 2024 να αναμένεται...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Ενθαρρυντικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη για το α’ εξάμηνο του 2024, με την οινοποιία να αυξάνει τον κύκλο εργασιών...