Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι αρουραίοι «σομελιέ» και οι οσφρητικές τους ικανότητες

Οι αρουραίοι θα μπορούσαν να αλλάξουν «καριέρα», αφού μάθουν να μυρίζουν τη διαφορά μεταξύ Riesling και Sauvignon Blanc.

Οι αρουραίοι έχουν μια τρομερή φήμη από τότε που διέδωσαν τον Μαύρο Θάνατο τον 14ο αιώνα. Για εκατοντάδες χρόνια παραμένουν στη σκιά, παραμονεύουν στους υπονόμους και ζουν με ό,τι μπορούν να μαζέψουν από τους δρόμους. Ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι έτοιμοι για μια συναρπαστική αλλαγή καριέρας, αφού μια ομάδα αρουραίων αρίστευσε σε ένα σε βάθος τεστ όσφρησης κρασιού.

Ειδικότερα, ερευνητές τεσσάρων πανεπιστημίων (Λονδίνο, Λίνκολν, Τρέντο και Βιέννη) ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δουν αν οι αρουραίοι μπορούσαν να διακρίνουν το αρωματικό προφίλ δύο ποικιλιών κρασιού.

Τοποθέτησαν εννέα αρουραίους σε δοκιμαστικούς θαλάμους και τους ενθάρρυναν να μυρίσουν κρασιά: τέσσερα Sauvignon Blanc, από τη Γαλλία και τη Χιλή, και τέσσερα Riesling, που προέρχονταν από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Έτσι, οι ερευνητές έδωσαν στους αρουραίους μια λιχουδιά όταν υπήρχε ένα κρασί, ώστε να μάθουν να συνδέουν ένα συγκεκριμένο αρωματικό προφίλ με μια ανταμοιβή.

Αφού μύριζε το εκάστοτε κρασί, ο αρουραίος έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη μύτη του για να τρυπήσει έναν συγκεκριμένο μοχλό. Αν ο αρουραίος μάντευε σωστά, θα λάμβανε τροφή, ενώ μια λανθασμένη απάντηση θα είχε ως αποτέλεσμα ποινή timeout. Η εκπαίδευση συνεχίστηκε έως ότου οι αρουραίοι έπαιρναν το 80% των απαντήσεών τους σωστά για τρεις διαδοχικές συνεδρίες.

Στη συνέχεια, τους δόθηκε μια εξέταση. Οι αρουραίοι επέστρεψαν στον θάλαμο, όπου άρχισαν να μυρίζουν κρασιά, μερικά από τα οποία είχαν εκπαιδευτεί και άλλα που ήταν καινούργια.

Τα αποτελέσματα ήταν εμφατικά: μύριζαν τον σωστό μοχλό 94% των περιπτώσεων στα κρασιά στα οποία είχαν εκπαιδευτεί και 65% των περιπτώσεων στα νέα κρασιά που παρασκευάζονταν από τις ίδιες ποικιλίες σταφυλιών.

Μάλιστα, οι ερευνητές έγραψαν ότι τα αποτελέσματα «δείχνουν ότι ένα μη ανθρώπινο θηλαστικό μπορεί να διακρίνει μεταξύ πολύπλοκων κατηγοριών οσμών. Το εύρημα αυτό συνάδει με την ιδέα ότι πολλά μη ανθρώπινα θηλαστικά έχουν οσφρητικές ικανότητες που αντιστοιχούν ή υπερβαίνουν εκείνες των ανθρώπων».

Αυτό υποδηλώνει ότι οι αρουραίοι θα μπορούσαν να βγουν από τους υπονόμους και να μετακινηθούν στον χώρο των εστιατορίων, χρησιμεύοντας ως μια νέα γενιά εκλεκτών σομελιέ.

Τέλος, ενώ οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες εξέπληξαν με τις οσφρητικές τους ικανότητες, ένας αρουραίος με το όνομα Peanuts απογοήτευσε, καθώς ολοκλήρωσε τη φάση της εκπαίδευσης, αλλά δυσκολεύτηκε όταν μύριζε νέα κρασιά κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οπότε προς το παρόν δεν είναι ακόμα υποψήφιος σομελιέ για μια κορυφαία δουλειά…

ΠΗΓΗ: Decanter

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Δυτική Μακεδονία περνά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς η Καστοριά φιλοξενεί την εναρκτήρια διεθνή συνδιάσκεψη του EnoGastroDEST, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τον οινικό και...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

REPORTS

Υπάρχουν διάφορες κλιματικές κατηγορίες που θα μπορούσε να ενταχθεί το κλίμα σε σχέση με την άμπελο. Για αρχή υπάρχουν τα ψυχρά κλίματα που είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...