Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι αρουραίοι «σομελιέ» και οι οσφρητικές τους ικανότητες

Οι αρουραίοι θα μπορούσαν να αλλάξουν «καριέρα», αφού μάθουν να μυρίζουν τη διαφορά μεταξύ Riesling και Sauvignon Blanc.

Οι αρουραίοι έχουν μια τρομερή φήμη από τότε που διέδωσαν τον Μαύρο Θάνατο τον 14ο αιώνα. Για εκατοντάδες χρόνια παραμένουν στη σκιά, παραμονεύουν στους υπονόμους και ζουν με ό,τι μπορούν να μαζέψουν από τους δρόμους. Ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι έτοιμοι για μια συναρπαστική αλλαγή καριέρας, αφού μια ομάδα αρουραίων αρίστευσε σε ένα σε βάθος τεστ όσφρησης κρασιού.

Ειδικότερα, ερευνητές τεσσάρων πανεπιστημίων (Λονδίνο, Λίνκολν, Τρέντο και Βιέννη) ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δουν αν οι αρουραίοι μπορούσαν να διακρίνουν το αρωματικό προφίλ δύο ποικιλιών κρασιού.

Τοποθέτησαν εννέα αρουραίους σε δοκιμαστικούς θαλάμους και τους ενθάρρυναν να μυρίσουν κρασιά: τέσσερα Sauvignon Blanc, από τη Γαλλία και τη Χιλή, και τέσσερα Riesling, που προέρχονταν από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Έτσι, οι ερευνητές έδωσαν στους αρουραίους μια λιχουδιά όταν υπήρχε ένα κρασί, ώστε να μάθουν να συνδέουν ένα συγκεκριμένο αρωματικό προφίλ με μια ανταμοιβή.

Αφού μύριζε το εκάστοτε κρασί, ο αρουραίος έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη μύτη του για να τρυπήσει έναν συγκεκριμένο μοχλό. Αν ο αρουραίος μάντευε σωστά, θα λάμβανε τροφή, ενώ μια λανθασμένη απάντηση θα είχε ως αποτέλεσμα ποινή timeout. Η εκπαίδευση συνεχίστηκε έως ότου οι αρουραίοι έπαιρναν το 80% των απαντήσεών τους σωστά για τρεις διαδοχικές συνεδρίες.

Στη συνέχεια, τους δόθηκε μια εξέταση. Οι αρουραίοι επέστρεψαν στον θάλαμο, όπου άρχισαν να μυρίζουν κρασιά, μερικά από τα οποία είχαν εκπαιδευτεί και άλλα που ήταν καινούργια.

Τα αποτελέσματα ήταν εμφατικά: μύριζαν τον σωστό μοχλό 94% των περιπτώσεων στα κρασιά στα οποία είχαν εκπαιδευτεί και 65% των περιπτώσεων στα νέα κρασιά που παρασκευάζονταν από τις ίδιες ποικιλίες σταφυλιών.

Μάλιστα, οι ερευνητές έγραψαν ότι τα αποτελέσματα «δείχνουν ότι ένα μη ανθρώπινο θηλαστικό μπορεί να διακρίνει μεταξύ πολύπλοκων κατηγοριών οσμών. Το εύρημα αυτό συνάδει με την ιδέα ότι πολλά μη ανθρώπινα θηλαστικά έχουν οσφρητικές ικανότητες που αντιστοιχούν ή υπερβαίνουν εκείνες των ανθρώπων».

Αυτό υποδηλώνει ότι οι αρουραίοι θα μπορούσαν να βγουν από τους υπονόμους και να μετακινηθούν στον χώρο των εστιατορίων, χρησιμεύοντας ως μια νέα γενιά εκλεκτών σομελιέ.

Τέλος, ενώ οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες εξέπληξαν με τις οσφρητικές τους ικανότητες, ένας αρουραίος με το όνομα Peanuts απογοήτευσε, καθώς ολοκλήρωσε τη φάση της εκπαίδευσης, αλλά δυσκολεύτηκε όταν μύριζε νέα κρασιά κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οπότε προς το παρόν δεν είναι ακόμα υποψήφιος σομελιέ για μια κορυφαία δουλειά…

ΠΗΓΗ: Decanter

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Γονάτισε ακόμα και ιστορικούς αμπελώνες στη Σαντορίνη η ξηρασία των τελευταίων τριών ετών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με την Οινοποιία Γαβαλά να κάνει...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ προκειμένου να εξαιρεθεί το κρασί από τους δασμούς ύψους 15% που προβλέπει η εμπορική συμφωνία των δύο...

REPORTS

Η Ισπανική συγκομιδή αναμένεται να είναι περίπου 38 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ισοδύναμη με την περσινή, την ώρα που στην Πορτογαλία εκτιμάται πτώση της τάξεως του...

REPORTS

Γονάτισε ακόμα και ιστορικούς αμπελώνες στη Σαντορίνη η ξηρασία των τελευταίων τριών ετών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με την Οινοποιία Γαβαλά να κάνει...