Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι «Ανοικτές Πόρτες» ενεργό εργαλείο της αλυσίδας αξίας του αμπελοοινικού τομέα

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα των μεγάλων προοπτικών που μπορούν να προσδώσουν ο οινοτουρισμός και τα επισκέψιμα οινοποιεία, στην αγροτική και τουριστική οικονομία της χώρας μας, αποτελεί ο θεσμός «Ανοιχτές Πόρτες», όπως διαπιστώθηκε εκ νέου το διήμερο 18-19 Μαΐου 2024.

Στο θεσμό «Ανοιχτές Πόρτες», αναφέρθηκε και ο υπουργός ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας πως συνολικά για τον αμπελοοινικό τομέα μέσα από την νέα ΚΑΠ 2023-2027 υλοποιείται ένα εξειδικευμένο τομεακό πρόγραμμα οίνου με επενδύσεις 92 εκατ. ευρώ σε δράσεις σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας του οίνου, από την καλλιέργεια μέχρι την μεταποίηση και την προώθηση του προϊόντος. Ήδη η αξία των εξαγωγών κρασιού σε χώρες εκτός Ε.Ε. έχει αυξηθεί από το 2019 έως το 2023 κατά 66%.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 39 του Winetrails

Με αφορμή την εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες», 18-19 Μαΐου 2024, ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε τα εξής:

Αυτό το διήμερο τα οινοποιεία όλης της χώρας φιλοξένησαν ταξιδιώτες, ή και μέλη των τοπικών τους κοινοτήτων, προσφέροντάς τους μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία μέσα από την εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες».

Η Ελλάδα έχει πλούσια παράδοση χιλιάδων χρόνων στο κρασί και την οινοποσία. Η Κρήτη κατέχει διαχρονικά εξέχουσα θέση στην παράδοση αυτή. Κατά την μυθολογία τα αμπέλια ήταν δώρο του Διονύσου στον βασιλιά Μίνωα, και το κρητικό κρασί, ποτό που γινόταν σύμφωνα με συνταγή που δώρισε ο θεός Απόλλων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένα από τα αρχαιότερα πατητήρια κρασιού στον κόσμο βρέθηκε στο Βαθύπετρο των Αρχανών.

Διατηρώντας αυτή την παράδοση, σήμερα η Κρήτη παραμένει πρωταγωνιστής του αμπελοοινικού κλάδου της χώρας, με τους αμπελώνες της κρητικής γης να παράγουν το 45,4% των σταφυλιών για κρασί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) της χώρας.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζει την ιδιαίτερη σημασία του κρασιού για την ελληνική αγροτική οικονομία. Γι’ αυτό, μέσα από την νέα ΚΑΠ 2023-2027 υλοποιούμε εξειδικευμένο τομεακό πρόγραμμα οίνου και επενδύουμε 92 εκατ. ευρώ σε δράσεις σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας του οίνου, από την καλλιέργεια μέχρι την μεταποίηση και την προώθηση του προϊόντος. Ήδη η αξία των εξαγωγών κρασιού σε χώρες εκτός Ε.Ε. έχει αυξηθεί από το 2019 έως το 2023 κατά 66%.

Παράλληλα στηρίζουμε νέες μορφές επιχειρηματικότητας όπως ο οινοτουρισμός. Εκδηλώσεις όπως οι «Ανοιχτές Πόρτες» αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα των μεγάλων προοπτικών που μπορούν να προσδώσουν ο οινοτουρισμός και τα επισκέψιμα οινοποιεία, στην αγροτική και τουριστική οικονομία της χώρας μας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια τροποποιείται διάταξη που αφορά επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία με...

REPORTS

Με απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, τροποποιείται η υπό στοιχεία Α.1102/27-07-2022 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης...

REPORTS

Η σχετική τροποποίηση ορίζεται με αντίστοιχες αποφάσεις της Γενικής Γραμματέως Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, που αναρτήθηκαν στην Διαύγεια και αφορά στο Πρόγραμμα...

REPORTS

Καθώς η κρίση του οίνου επιδεινώνεται στη Γερμανία, η κυβέρνησή της ζήτησε την τελευταία στιγμή, την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, να συζητηθούν τα εργαλεία στήριξης...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....