Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι «Ανοικτές Πόρτες» ενεργό εργαλείο της αλυσίδας αξίας του αμπελοοινικού τομέα

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα των μεγάλων προοπτικών που μπορούν να προσδώσουν ο οινοτουρισμός και τα επισκέψιμα οινοποιεία, στην αγροτική και τουριστική οικονομία της χώρας μας, αποτελεί ο θεσμός «Ανοιχτές Πόρτες», όπως διαπιστώθηκε εκ νέου το διήμερο 18-19 Μαΐου 2024.

Στο θεσμό «Ανοιχτές Πόρτες», αναφέρθηκε και ο υπουργός ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας πως συνολικά για τον αμπελοοινικό τομέα μέσα από την νέα ΚΑΠ 2023-2027 υλοποιείται ένα εξειδικευμένο τομεακό πρόγραμμα οίνου με επενδύσεις 92 εκατ. ευρώ σε δράσεις σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας του οίνου, από την καλλιέργεια μέχρι την μεταποίηση και την προώθηση του προϊόντος. Ήδη η αξία των εξαγωγών κρασιού σε χώρες εκτός Ε.Ε. έχει αυξηθεί από το 2019 έως το 2023 κατά 66%.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 39 του Winetrails

Με αφορμή την εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες», 18-19 Μαΐου 2024, ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε τα εξής:

Αυτό το διήμερο τα οινοποιεία όλης της χώρας φιλοξένησαν ταξιδιώτες, ή και μέλη των τοπικών τους κοινοτήτων, προσφέροντάς τους μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία μέσα από την εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες».

Η Ελλάδα έχει πλούσια παράδοση χιλιάδων χρόνων στο κρασί και την οινοποσία. Η Κρήτη κατέχει διαχρονικά εξέχουσα θέση στην παράδοση αυτή. Κατά την μυθολογία τα αμπέλια ήταν δώρο του Διονύσου στον βασιλιά Μίνωα, και το κρητικό κρασί, ποτό που γινόταν σύμφωνα με συνταγή που δώρισε ο θεός Απόλλων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένα από τα αρχαιότερα πατητήρια κρασιού στον κόσμο βρέθηκε στο Βαθύπετρο των Αρχανών.

Διατηρώντας αυτή την παράδοση, σήμερα η Κρήτη παραμένει πρωταγωνιστής του αμπελοοινικού κλάδου της χώρας, με τους αμπελώνες της κρητικής γης να παράγουν το 45,4% των σταφυλιών για κρασί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) της χώρας.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζει την ιδιαίτερη σημασία του κρασιού για την ελληνική αγροτική οικονομία. Γι’ αυτό, μέσα από την νέα ΚΑΠ 2023-2027 υλοποιούμε εξειδικευμένο τομεακό πρόγραμμα οίνου και επενδύουμε 92 εκατ. ευρώ σε δράσεις σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας του οίνου, από την καλλιέργεια μέχρι την μεταποίηση και την προώθηση του προϊόντος. Ήδη η αξία των εξαγωγών κρασιού σε χώρες εκτός Ε.Ε. έχει αυξηθεί από το 2019 έως το 2023 κατά 66%.

Παράλληλα στηρίζουμε νέες μορφές επιχειρηματικότητας όπως ο οινοτουρισμός. Εκδηλώσεις όπως οι «Ανοιχτές Πόρτες» αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα των μεγάλων προοπτικών που μπορούν να προσδώσουν ο οινοτουρισμός και τα επισκέψιμα οινοποιεία, στην αγροτική και τουριστική οικονομία της χώρας μας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο που θα έχει η επιβολή δασμών ύψους 15% από τις ΗΠΑ στα κρασιά με προέλευση την Ευρωπαϊκή...

REPORTS

Από την Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου έως τις 20 του μήνα θα είναι ανοιχτή η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν την Πέμπτη 21 Αυγούστου το πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν, με την...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...