Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Οίνος και Βιωσιμότητα» στο επίκεντρο ημερίδας της βιβλιοθήκης Οίνου

Με αφορμή τη δημιουργία της πρώτης Βιβλιοθήκης Οίνου της χώρας μας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (Δ.Κ.Β.Β.) διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Οίνος & Βιωσιμότητα: Μια Νέα Βιβλιοθήκη, Μια Νέα Προοπτική», το Σάββατο 5 Απριλίου 2025 (11:00 – 13:00). Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο της Δ.Κ.Β.Β. (Έλλης 8, Βέροια), εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και Δημοσίων Βιβλιοθηκών» και της Δράσης Agenda 2030.

Υπενθυμίζεται ότι τα θεμέλια λειτουργίας της Βιβλιοθήκης Οίνου έβαλε η σύμπραξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (Δ.Κ.Β.Β.) και του Ιδρύματος Γιάννη Μπουτάρη που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο. Μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πρότυπου βέλτιστης πρακτικής (case study) για την Κεντρική Μακεδονία αλλά και για παρόμοιες δράσεις ανά την Ελλάδα, αναδεικνύοντας τα οφέλη της ευαγούς συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στην ημερίδα η διπλή αποστολή της Βιβλιοθήκης Οίνου -η διαφύλαξη και βιωματική ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού κρασιού, καθώς και η βιώσιμη ανάπτυξη και «θωράκιση» της αμπέλου και του οίνου απέναντι στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής- θα παρουσιαστεί μέσα από δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα πάνελ

  • «Γιατί μία ακόμη Βιβλιοθήκη» όπου θα συζητηθεί η σημασία και ο ρόλος της Βιβλιοθήκης Οίνου στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής και επιστημονικής γνώσης
  • «Αμπελοοινική βιωσιμότητα, παρόν και μέλλον» όπου θα διερευνηθούν οι προκλήσεις και οι προοπτικές του αμπελοοινικού τομέα με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και επαγγελματιών του χώρου, ενώ παρεμβαίνουν εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, του οινικού κλάδου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ κατά της διάρκεια της εκδήλωσης στον ισόγειο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για παιδιά με βιωματικές δράσεις γνωριμίας με την αμπελοοινική παράδοση της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ημερίδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη των:  Δήμος Βέροιας, Δήμος Νάουσας, Επιμελητήριο Ημαθίας,  Σύνδεσμος Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας, ΑΜΚΕ Future Library.

Αναλυτικά το τελικό πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

11:00 – 11:45 Πάνελ 1 Γιατί μία  ακόμη Βιβλιοθήκη;

  • Νίκος Μπακουνάκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού
  • Μιχάλης Μπουτάρης, Γραμματέας Ιδρύματος Γιάννη Μπουτάρη
  • Γιώργος Μπίκας, Υπεύθυνος Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας
  • Ελεάννα Μακρίδου, Αρχιτέκτων, Makridis & Associates
  • Στέφανος Βαμιεδάκης, Ιστορικός, Αρχείων Τάξις

 Συντονίζει ο Γιάννης Τροχόπουλος, Συνιδρυτής Future Library

11:45 – 12:30 Πάνελ 2 Αμπελοοινική βιωσιμότητα, παρόν και μέλλον

  • Στράτος-Guillaume Ξυράφης, Γεωπόνος, Κτήμα Σιγάλα – Yποψήφιος Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Δημήτρης Τάσκος, Ερευνητής Γ’ στο Ινστιτούτο Αμπέλου, ΕΛΓΟ-Δήμητρα
  • Αγγελική Δόξα, Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Έρευνας
  • Χρήστος Μπακάλης, Συντονιστής του Εκπαιδευτικού Αμπελώνα & Οινοποιείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Συντονίζει ο Γιάννης Βογιατζής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου

12:30 – 13:00 Παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων & ερωτήσεις κοινού

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΙΣΟΓΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025, από τις 16:00 έως τις 22:00, το Makedonia Palace φιλοξενεί τη Wines of Peloponnese – Thessaloniki Edition: μια μεγάλη...

REPORTS

Τη σκυτάλη από τη Dina Opici λαμβάνει ο Cutter Smith, επικεφαλής της Eder Bros., με προτεραιότητα την ευελιξία και τη στήριξη των μελών.

REPORTS

Ευκαιρία εξοικείωσης με ελληνικές ποικιλίες και στυλ κρασιών παρείχε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οινογνωσίας «Foundation Certificate» του Greek Wine Acardemy που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8...

REPORTS

Με διακριτή και στρατηγική παρουσία, τα Οινοποιεία Μπουτάρη σφράγισαν με την υπογραφή τους το επίσημο Gala Dinner του κορυφαίου συνεδρίου του Economist, το οποίο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...

REPORTS

Η στροφή των καταναλωτών προς την υγεία, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια αλλάζει γρήγορα και τον κόσμο του κρασιού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η...

REPORTS

Το γνωστό αμερικανικό περιοδικού οίνου Wine Enthusiast προτείνει την Κρήτη ως μια από τις 7 πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές παγκοσμίως

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην 30η του σεζόν ετοιμάζεται να μπει το Wine Club Thessaloniki’ 96. Στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης της νέας περιόδου που θα πραγματοποιηθεί στο...