Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ξεδιπλώνουν τη δυναµική του εγχώριου αµπελώνα τα κρασιά της ΟΙΝΩΨ

Συνεχής εξέλιξη με οραμα τη συνεχή εξέλιξη, ο οινολόγος Νίκος Καρατζάς και η ομάδα του συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη του ελληνικού κρασιού, θέτοντας νέες βάσεις για το μέλλον του κλάδου, μέσω του σχήματος της ΟΙΝΩΨ, που ιδρύθηκε το 2016 και αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές παρουσίες, στην ελληνική οινοποιία.

Ιδρύθηκε το 2016 από τον οραµατιστή οινολόγο Νίκο Καρατζά και αποτελεί µια από τις πιο δυναµικές παρουσίες στη σύγχρονη ελληνική οινοποιία. Με αφετηρία το πάθος για τις γηγενείς ελληνικές ποικιλίες, ο Νίκος Καρατζάς έθεσε ως στόχο να αναδείξει την πολυµορφία και τον αυθεντικό χαρακτήρα του ελληνικού αµπελώνα, δηµιουργώντας κρασιά που παραµένουν πιστά στον τόπο και την τυπικότητα της ποικιλίας τους.

Η φιλοσοφία της ΟΙΝΩΨ βασίζεται στη στενή συνεργασία µε επιλεγµένους παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν παλαιούς αµπελώνες σε εξαιρετικά terroirs. Η επιλογή των συνεργατών γίνεται µε αυστηρά κριτήρια που περιλαµβάνουν την αµπελουργική τους φιλοσοφία, την ηλικία των αµπελώνων, το µικροκλίµα, καθώς και τη δέσµευσή τους σε πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας και ελάχιστης παρέµβασης.

Οι γηγενείς ποικιλίες, όπως η Μαλαγουζιά, το Βιδιανό, ο Ροδίτης, η Κυδωνίτσα, το Ξινόµαυρο το Μαυρούδι και η Ληµνιώνα, πρωταγωνιστούν στα κρασιά της ΟΙΝΩΨ. Η συνεργασία µε παραγωγούς από διαφορετικές περιοχές, όπως η Νάουσα, το Αµύνταιο, η Καρδίτσα και η Κρήτη, εξασφαλίζει τη µοναδικότητα και την ποικιλοµορφία κάθε φιάλης.

Η καινοτοµία της ΟΙΝΩΨ διαφαίνεται και στο οινοποιείο, όπου κάθε στάδιο παραγωγής ακολουθεί τη φιλοσοφία της ελάχιστης ή και µηδενικής παρέµβασης. Με τη χρήση µικρών ανοξείδωτων δεξαµενών, πήλινων αµφορέων, τσιµεντενιων δεξαµενών  και µεγάλων, παλαιών δρύινων βαρελιών, τα κρασιά αναδεικνύουν τον φρουτώδη και κοµψό τους χαρακτήρα.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η ΟΙΝΩΨ έχει κερδίσει την αναγνώριση τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και σε σηµαντικές αγορές του εξωτερικού.Τα κρασιά της, βραβευµένα για την ποιότητα και την αυθεντικότητά τους, αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγµα των δυνατοτήτων της ελληνικής οινοποιίας αλλά και γενικότερα της δυναµικής του ελληνικού αµπελώνα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γαλλική κυβέρνηση δημοσίευσε στις 16 Δεκεμβρίου το διάταγμα υπ’ αριθμ. 2025-1221 στην Επίσημη Εφημερίδα, εισάγοντας σημαντικές τροποποιήσεις στο καθεστώς των μεμονωμένων συμπληρωματικών ποσοτήτων...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...