Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Νέο οινοποιείο για το Κτήμα Σεμέλη στο Ζευγολατιό με το βλέμμα στο Μοσχοφίλερο

Σε νέα επένδυση που αφορά στην δημιουργία νέου οινοποιείου στην περιοχή του Ζευγολατιού Αρκαδίας προχωράει η Σεμέλη Οινοποιητική, η οποία κατέθεσε σχετικό επενδυτικό σχέδιο προς έγκριση στο καθεστώς ενίσχυσης επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων.

του Γιώργου Λαμπίρη

H κίνηση αυτή έρχεται να ενισχύσει τους ήδη ισχυρούς δεσμούς που διατηρεί παραγωγικά το Κτήμα με την Πελοπόννησο. Η συγκεκριμένη κίνηση αφορά στην δημιουργία μίας νέας παραγωγικής μονάδας στην προαναφερόμενη περιοχή, όπου όπως πληροφορούμαστε στο επίκεντρο της οινοποίησης τίθενται ήσυχα αλλά και αφρώδη κρασιά από την ποικιλία Μοσχοφίλερο, η οποία αποτελεί μία από τις βασικές ποικιλίες που χρησιμοποιεί η Semeli.

Πολυετείς συνεργασίες με παραγωγούς Μοσχοφίλερου

Σημειώνεται ότι η Semeli συνεργάζεται επί σειρά ετών με αμπελουργούς της περιοχής και συλλέγει σημαντικές ποσότητες σταφυλιού από τη συγκεκριμένη ζώνη. Είναι ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός ότι οινοποιεί το Μοσχοφίλερο για τον Ορεινό Ήλιο που αποτελεί ένα κρασί από Μοσχοφίλερο και Sauvignon Blanc καθώς και την ΠΟΠ Μαντινεία, με την ονομασία Thea Mantinia. Εκτός των άλλων η Semeli διατηρεί και δικά της αμπελοτόπια στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου εκτός από Μοσχοφίλερο καλλιεργεί Sauvignon Blanc αλλά και Gewürztraminer.

Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο που έχει καταθέσει η Semeli στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών και έχει ήδη εγκριθεί η δαπάνη, το συνολικό επιλέξιμο κόστος της επένδυσης ανέρχεται στο 1,26 εκατ. ευρώ, ενώ ως επιχορήγηση η επιχείρηση θα λάβει το ποσό των 694,32 χιλ. ευρώ.

Σημαντικές επενδύσεις και στο Κούτσι της Νεμέας

Να σημειωθεί ότι η Semeli έχει προβεί σε σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, έχοντας προχωρήσει μεταξύ άλλων στην ριζική ανανέωση της ναυαρχίδας του Κτήματος που βρίσκεται στο Κούτσι της Νεμέας, το οποίο εκτός από επισκέψιμο διαθέτει και δέκα πολυτελείς σουίτες φιλοξενίας των επισκεπτών. Ειδικότερα, το 2019 το Κτήμα επένδυσε στο Κούτσι της Νεμέας, δημιουργώντας εκτός από τις σουίτες που προαναφέραμε και σε νέο παραγωγικό εξοπλισμό και τεχνολογικές καινοτομίες.

Βαρύτητα στις ΠΟΠ ποικιλίες

Το Κτήμα επικεντρώνει την οινοποιητική του δραστηριότητα σε

προστατευόμενες ποικιλίες οίνων ΠΟΠ όπως είναι η ΠΟΠ Νεμέα

Reserve και η ΠΟΠ Νεμέα Grand Reserve από την ποικιλία

Αγιωργίτικο. Εξ αυτού πορεύεται και το ενδιαφέρον για την ΠΟΠ Μαντινεία Μοσχοφίλερο με τις ετικέτες Τhea Mantinia και Mantinia. Ταυτόχρονα όμως και ποικιλίες όπως είναι το Syrah και το Grenache Rouge, το Μerlot και το Cabernet Sauvignon ή και το λευκό Gewurztraminer ανήκουν στο ευρύ χαρτοφυλάκιο οίνων που έχει μεταξύ άλλων να παρουσιάσει. Ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 20% της συνολικής παραγωγής του Κτήματος κατευθύνεται προς αγορές του εξωτερικού και ειδικότερα στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και αλλού.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...