Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα μέτρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για διασφάλιση ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας οίνου

Η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας (SCA) ενέκρινε την Πέμπτη 19 Ιουνίου την εντολή διαπραγμάτευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ένα πακέτο μέτρων που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της βιομηχανίας οίνου της ΕΕ. Τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο μεταξύ άλλων την αποτροπή της συσσώρευσης αποθεμάτων και την προσαρμογή στις αλλαγές των καταναλωτικών συνηθειών.

Πιο συγκεκριμένα, τα κυριότερα σημεία της πρότασης της Κομισιόν είναι τα εξής:

  • Μέτρα για αποφυγή συσσώρευσης αποθεμάτων: Τα κράτη μέλη θα μπορούν να υποστηρίξουν δράσεις όπως οι εκριζώσεις και η αφαίρεση σταφυλιών που δεν έχουν ωριμάσει πριν τη συγκομιδή, προκειμένου να αποφευχθούν τα έξτρα αποθέματα και να σταθεροποιηθεί η αγορά. Με το μέτρο αυτό αναμένεται να προστατευτούν οι παραγωγοί από οικονομικές επιβαρύνσεις.
  • Ευέλικτη καλλιέργεια: Οι παραγωγοί θα έχουν επιπλέον ευελιξία υπό το πρόγραμμα έγκρισης επαναφυτευσέων, το οποίο θα επεκταθεί κατά 8 χρόνια.
  • Οικονομική υποστήριξη ως και 80% του κόστους από την ΕΕ για επενδύσεις που έχουν ως στόχο την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της.
  • Αλλαγές στην διαδικασία επισημάνσεων του κρασιού, μειώνοντας το κόστος και απλοποιώντας το εμπόριο εντός των συνόρων της ΕΕ.
  • Παροχή βοήθειας σε παραγωγούς κρασιών με γεωγραφική ένδειξη προκειμένου να αναπτύξουν δραστηριότητες οινοτουρισμού.

Οι αλλαγές που προτείνει το Συμβούλιο

Παρότι σε γενικές γραμμές το Συμβούλιο συμφωνεί με την πρόταση της Κομισιόν πρότεινε τις εξής αλλαγές στο κείμενο της:

Κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα ή άνευ αλκοόλ

Η Κομισιόν πρότεινε μια σειρά κανονισμών για των προώθηση προϊόντων όπως τα κρασιά άνευ ή με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ. Το Συμβούλιο συμφώνησε με την πρόταση της Κομισιόν για την χρήση του όρου «χωρίς αλκοόλ (alcohol-free)» αν ο αλκοολικός βαθμός του κρασιού δεν ξεπερνά το 0,5%. Στην περίπτωση αυτή θα συνοδεύεται από την ένδειξη 0.0%.

Από την άλλη, για οίνους με περιεκτικότητα πάνω από 0,5%, αλλά τουλάχιστον 30% χαμηλότερη από την ελάχιστα επίπεδα πριν την αφαίρεση του αλκοόλ, η Κομισιόν προτείνει την χρήση «ελαφρά αλκοολούχα (alcohol-light), με το Συμβούλιο όμως να θεωρεί ότι σε ορισμένες γλώσσες εντός της ΕΕ ο όρος αυτός μπορεί να μην αποδίδεται σωστά και για αυτό προτείνει τον ορισμό «με χαμηλά επίπεδα αλκοόλ (low-alcohol).

Επέκταση των προωθητικών πρωτοβουλιών

Το Συμβούλιο συμφώνησε την πρόταση της Κομισιόν να επεκτείνει την διάρκεια των προωθητικών καμπανιών σε χώρες εκτός της Γηραιάς Ηπείρου που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ σε πέντε αντί για τρία χρόνια. Εντούτοις, προτείνει η υποστήριξη της ΕΕ για μέτρα προώθησης και πληροφόρησης να καλύπτει σε μέγιστο βαθμό το 60% του κόστους. Τα κράτη-μέλη θα μπορούν να καλύψουν με δικά τους κεφάλαια το 30% του κόστους. Αθροιστικά, οι εθνικές και ευρωπαϊκές πληρωμές δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε το 80% του σχετικού κόστους.

Αλλαγές στην νομοθεσία για εξαγωγές

Το Συμβούλιο προτείνει την εξαίρεση των κρασιών που προορίζονται για εξαγωγές από την υποχρέωση να αναφέρουν στην ετικέτα τους τα συστατικά τους και την διατροφική τους αξία, κάτι που απαιτείται εντός της αγοράς της ΕΕ. Έτσι, το Συμβούλιο θέλει να μειώσει το διοικητικό κόστος για παραγωγός που παράγουν οίνους τόσο για κατανάλωση εντός της ΕΕ, όσο και για εξαγωγές σε εξωκοινοτικούς προορισμούς.

Αντιμετώπιση ασθενειών

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας Flavescence dorée το Συμβούλιο προτείνει υποστηρικτικές δράσεις, όπως παρακολούθηση, εκπαίδευση, έρευνα κτλ.

Έπειτα από τη συμφωνία αυτή, η προεδρεία του συμβουλίου είναι έτοιμοι να εκκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφόσον το δεύτερο συμφωνήσει με την πρόταση του.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το οινοποιείο Tablas Creek στην Καλιφόρνια ολοκλήρωσε ένα ιστορικό επίτευγμα, παράγοντας 14 μονοποικιλιακά κρασιά από τις επιτρεπόμενες ποικιλίες σταφυλιών της διάσημης γαλλικής ονομασίας προέλευσης...

REPORTS

Την αναγνώριση που τους αξίζει επιδιώκουν, όπως λένε, οι βρετανοί οινοποιοί να αποσπάσουν από το παγκόσμιο κοινό, μέσω της επικείμενης εβδομάδας οίνου στις 21-29...

REPORTS

Η έκθεση "European Wine Market Report 2024" παρουσίασε το 2024 ως μια χρονιά με άνευ προηγουμένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό τομέα, λόγω μιας...

REPORTS

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο υλοποίησης των Παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα των αιτημάτων για...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Στην κορύφωση της έφτασε η πτήση του εντόμου της ευδεμίδας στο αμπέλι, με πτωτική πορεία των συλλήψεων να αναμένεται το επόμενο διάστημα σύμφωνα με...

REPORTS

Την υψηλότερη τιμητική αναγνώριση «Best in Show» απέσπασε η Μαλαγουζιά 2024 του Κτήματος Γεροβασιλείου στον διεθνή διαγωνισμό Decanter. Η διάκριση αυτή απονέμεται μόλις στο...

REPORTS

Την οινική ταυτότητα και την σημασία του μεσσηνιακού αμπελώνα ανέδειξε το τρίτο Messinia Terroirs Wine Festival που έλαβε χώρα στον πολυπολιτισμικό χώρο Navarino Agora...

REPORTS

Τα τέσσερα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου (Αρχέγονα Εδάφη, Samos Vin Doux, Samos Anthemi, Samos Nectar) που συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό Decanter 2025 έφυγαν με...