Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα ετικέτα οίνου ελάχιστων παρεμβάσεων από Σιδερίτη, διαθέτει το οινοποιείο Τετράμυθος

Νέα λευκή ετικέτα κρασιού από το οινοποιείο Τετράμυθος στη σειρά Natur, σοδειάς 2020, από 100% σταφύλι Σιδερίτη. Το Wine Trails δοκιμάζει…

Το οινοποιείο Τετράμυθος, βρίσκεται στο Άνω Διακοπτό Αιγιαλείας, στις πλαγιές του Χελμού, εντός της ζώνης Οίνων παραγωγής ανωτέρας ποιότητας Πάτρα. Είναι μια περιοχή φημισμένη από την αρχαιότητα για την ποιότητα των σταφυλιών και του οίνου, ενώ το οινοποιείο εφαρμόζει τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας επί σειρά ετών.

Φέτος, το οινοποιείο τραβάει τη προσοχή και πρωτοτυπεί, καθώς διαθέτει στην αγορά μια μονοποικιλιακή ετικέτα κρασιού από Σιδερίτη.

Ο Σιδερίτης είναι μια σπάνια ελληνική ποικιλία που καλλιεργείται σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, ιδιαίτερα στην Κορινθία, την Αχαΐα, την Ηλεία και σποραδικά στην Αττική και την Εύβοια, ενώ υπάρχουν αναφορές καλλιέργειάς του σε ορισμένες περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσσαλίας. Δίνει σταφύλια με ρόδινο φλοιό και οξύτητες που εντυπωσιάζουν.

Ο Σιδερίτης του Τετράμυθου είναι κρασί βιολογικό, ελάχιστων παρεμβάσεων, που παράγεται από ένα μόνο, αυτόρριζο αμπελοτεμάχιο 3 στρεμμάτων, ηλικίας 54 ετών, που βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή της Αιγιαλείας.

Τη φετινή χρονιά η νέα ετικέτα που «εγκαινιάζεται» συγκομίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου. Ακολούθησε εκχύλιση με τα στέμφυλα περίπου 5 ημέρες στους 15 ℃ και στη συνέχεια αυθόρμητη αλκοολική και μηλογαλακτική ζύμωση. Εμφιαλώθηκε χωρίς διαύγαση και αφιλτράριστο με προσθήκη ελάχιστου θειώδους, στο πλαίσιο των χαμηλών παρεμβάσεων.

Κλήμα Σιδερίτη από το οινοποιείο Τετράμυθος

Στοιχεία γευσιγνωσίας:

Χρώμα ανοιχτό πορτοκαλί, που αποκτήθηκε από την εκχύλιση με τα στέμφυλα που προηγήθηκε της ζύμωσης. Μέτρια αρωματική ένταση με πρώτη εντύπωση τα εσπεριδοειδή, ενώ στο άνοιγμα εμφανίζονται λευκά λουλούδια, ελαφρά βουτυρένια αρώματα και βοτανικές οσμές. Αποπνέει φρεσκάδα ενώ θα το χαρακτήριζε κανείς αρκετά «ατυπίκ», που οφείλεται στη ποικιλία, τη μέθοδο οινοποίησης και τέλος στα ίδια τα κλήματα που καλλιεργούνται χωρίς υποκείμενο (αυτόρριζα αμπέλια). Τα εσπεριδοειδή επιβεβαιώνονται στο στόμα με τη συμμετοχή ενός ελαφριού φαινολικού χαρακτήρα που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παραμονή του μούστου με τη φλούδα του σταφυλιού. «Κάθετη» οξύτητα με ελαφριά πικράδα που γεμίζει τον όγκο στο στόμα, μακρά επίγευση, λουλούδια και κίτρο στο τελείωμα.

Η ύπαρξη της μηλογαλακτικής ζύμωσης δηλώνει τη παρουσία της με τις βουτυρένιες νότες στη μύτη, ενώ η αίσθηση υψηλής οξύτητας, που όμως λέγεται ότι είναι χαρακτηριστική της ποικιλίας, έρχεται να μπερδέψει λίγο.

Λίγα λόγια για τις χημικές αναλύσεις του κρασιού:

pH: 3.19
Οξύτητα: 5.0 g/lt
Ολικό So2: 37 mg/lt
Υπολειπόμενα σάκχαρα: 1.8 g/lt

Σερβίρεται στους 10οC, με 11% vol και δυναμικό παλαίωσης πάνω από 5 έτη.

Πρωτότυπο κρασί, πρωτότυπη ποικιλία, μια ωραία καλοκαιρινή πρόταση, ενώ χρειάζεται χρόνο ακόμα για να αναδειχτεί στο 100%.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στον κόσμο της αμπελουργίας, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτουν τα παράσιτα και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επικεφαλής αυτής της...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA επιστρέφει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και μεταμορφώνει το Ωδείο Αθηνών σε μια πολύχρωμη γιορτή κρασιού!

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...