Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα ετικέτα οίνου ελάχιστων παρεμβάσεων από Σιδερίτη, διαθέτει το οινοποιείο Τετράμυθος

Νέα λευκή ετικέτα κρασιού από το οινοποιείο Τετράμυθος στη σειρά Natur, σοδειάς 2020, από 100% σταφύλι Σιδερίτη. Το Wine Trails δοκιμάζει…

Το οινοποιείο Τετράμυθος, βρίσκεται στο Άνω Διακοπτό Αιγιαλείας, στις πλαγιές του Χελμού, εντός της ζώνης Οίνων παραγωγής ανωτέρας ποιότητας Πάτρα. Είναι μια περιοχή φημισμένη από την αρχαιότητα για την ποιότητα των σταφυλιών και του οίνου, ενώ το οινοποιείο εφαρμόζει τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας επί σειρά ετών.

Φέτος, το οινοποιείο τραβάει τη προσοχή και πρωτοτυπεί, καθώς διαθέτει στην αγορά μια μονοποικιλιακή ετικέτα κρασιού από Σιδερίτη.

Ο Σιδερίτης είναι μια σπάνια ελληνική ποικιλία που καλλιεργείται σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, ιδιαίτερα στην Κορινθία, την Αχαΐα, την Ηλεία και σποραδικά στην Αττική και την Εύβοια, ενώ υπάρχουν αναφορές καλλιέργειάς του σε ορισμένες περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσσαλίας. Δίνει σταφύλια με ρόδινο φλοιό και οξύτητες που εντυπωσιάζουν.

Ο Σιδερίτης του Τετράμυθου είναι κρασί βιολογικό, ελάχιστων παρεμβάσεων, που παράγεται από ένα μόνο, αυτόρριζο αμπελοτεμάχιο 3 στρεμμάτων, ηλικίας 54 ετών, που βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή της Αιγιαλείας.

Τη φετινή χρονιά η νέα ετικέτα που «εγκαινιάζεται» συγκομίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου. Ακολούθησε εκχύλιση με τα στέμφυλα περίπου 5 ημέρες στους 15 ℃ και στη συνέχεια αυθόρμητη αλκοολική και μηλογαλακτική ζύμωση. Εμφιαλώθηκε χωρίς διαύγαση και αφιλτράριστο με προσθήκη ελάχιστου θειώδους, στο πλαίσιο των χαμηλών παρεμβάσεων.

Κλήμα Σιδερίτη από το οινοποιείο Τετράμυθος

Στοιχεία γευσιγνωσίας:

Χρώμα ανοιχτό πορτοκαλί, που αποκτήθηκε από την εκχύλιση με τα στέμφυλα που προηγήθηκε της ζύμωσης. Μέτρια αρωματική ένταση με πρώτη εντύπωση τα εσπεριδοειδή, ενώ στο άνοιγμα εμφανίζονται λευκά λουλούδια, ελαφρά βουτυρένια αρώματα και βοτανικές οσμές. Αποπνέει φρεσκάδα ενώ θα το χαρακτήριζε κανείς αρκετά «ατυπίκ», που οφείλεται στη ποικιλία, τη μέθοδο οινοποίησης και τέλος στα ίδια τα κλήματα που καλλιεργούνται χωρίς υποκείμενο (αυτόρριζα αμπέλια). Τα εσπεριδοειδή επιβεβαιώνονται στο στόμα με τη συμμετοχή ενός ελαφριού φαινολικού χαρακτήρα που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παραμονή του μούστου με τη φλούδα του σταφυλιού. «Κάθετη» οξύτητα με ελαφριά πικράδα που γεμίζει τον όγκο στο στόμα, μακρά επίγευση, λουλούδια και κίτρο στο τελείωμα.

Η ύπαρξη της μηλογαλακτικής ζύμωσης δηλώνει τη παρουσία της με τις βουτυρένιες νότες στη μύτη, ενώ η αίσθηση υψηλής οξύτητας, που όμως λέγεται ότι είναι χαρακτηριστική της ποικιλίας, έρχεται να μπερδέψει λίγο.

Λίγα λόγια για τις χημικές αναλύσεις του κρασιού:

pH: 3.19
Οξύτητα: 5.0 g/lt
Ολικό So2: 37 mg/lt
Υπολειπόμενα σάκχαρα: 1.8 g/lt

Σερβίρεται στους 10οC, με 11% vol και δυναμικό παλαίωσης πάνω από 5 έτη.

Πρωτότυπο κρασί, πρωτότυπη ποικιλία, μια ωραία καλοκαιρινή πρόταση, ενώ χρειάζεται χρόνο ακόμα για να αναδειχτεί στο 100%.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Αυστραλία υφίσταται μια σημαντική μεταμόρφωση της οινοβιομηχανίας της, απομακρυνόμενη από τις προκλήσεις του παρελθόντος και εστιάζοντας σε νέες αγορές. Ιστορικά συνδεδεμένη με κρασιά...

REPORTS

Η διεθνής εμπορική έκθεση Prowein δημοσίευσε την επιχειρηματική της έκθεση για το 2025, επισημαίνοντας τις οικονομικές προκλήσεις και τη μεταβαλλόμενη καταναλωτική συμπεριφορά ως τα...

REPORTS

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το επιστημονικό περιοδικό OENO One εξετάζει πώς η ωριμότητα των σταφυλιών και ο χρόνος συγκομιδής επηρεάζουν τη χημική...

REPORTS

Σε μια μελέτη που γεφυρώνει τους κόσμους της επαγγελματικής κριτικής κρασιού και της κοινής γνώμης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge παρείχαν μια συναρπαστική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία τεσσάρων χαρισματικών οινοποιείων της Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και το Shaw + Smith της Αδελαΐδας. Ο ταλαντούχος David Le...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» είναι η μοναδική εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αποστάγματα όπως το ούζο, το τσίπουρο, η τσικουδιά, το μπράντι...