Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια νέα υποσχόμενη έρευνα για αφαίρεση δυσάρεστων αρωμάτων καπνού από τα κρασιά

Tην αφαίρεση πτητικών ενώσεων που προκαλούνται από τον καπνό πυρκαγιάς και δημιουργούν δυσάρεστα αρώματα και γεύση στο κρασί, υπόσχεται μια νέα μελέτη.

Οι πυρκαγιές και η σχετική διολίσθηση του καπνού αποτελεί πρόκληση για τους οινοπαραγωγούς σε αρκετές αμπελουργικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, εν μέσω στοιχείων ότι η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σε ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ενώ ορισμένες πτητικές ενώσεις βρίσκονται στα σταφύλια και συμβάλλουν σε ελκυστικά αρώματα στο ποτήρι, αυτές που απορροφώνται από τον καπνό της πυρκαγιάς μπορεί να οδηγήσουν σε κρασιά με «απαράδεκτο καπνιστό, ή πικρό χαρακτήρα που υπονομεύει την ποιότητα και μειώνει την αξία», είπαν οι ερευνητές.

Οι τρέχουσες τεχνικές για την απομάκρυνση των πτητικών ενώσεων του καπνού τείνουν να εξάγουν επίσης επιθυμητές ενώσεις που συμβάλλουν στο μπουκέτο, το χρώμα και τη γεύση ενός κρασιού, ανέφεραν ερευνητές στο Journal of Agricultural and Food Chemistry της American Chemical Society.

Δοκίμασαν μια νέα μέθοδο απομάκρυνσης των δυσάρεστων πτητικών φαινολών από τα κρασιά χρησιμοποιώντας μοριακά αποτυπωμένα πολυμερή (MIPs) – συνθετικά υλικά που μπορούν να συνδεθούν σε μία ή περισσότερες ενώσεις-στόχους.

Στο υγρό προστέθηκαν σφαιρίδια MIPs, είτε επιπλέοντα ελεύθερα είτε σε σάκους μουσελίνας ή πλέγματος. Στη συνέχεια, τα κρασιά υποβλήθηκαν σε χημική ανάλυση και δοκιμάστηκαν αρκετές φορές από ειδικούς,  φοιτητές, προσωπικό κλπ.

«Παρά τον αντίκτυπο σε άλλα πτητικά αρώματα και το κόκκινο χρώμα του κρασιού, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα MIPs μπορούν να βελτιώσουν το μολυσμένο από τον καπνό κρασί», σημειώνουν οι ερευνητές στο κείμενο της μελέτης τους.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα MIP θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν μετά το ξέπλυμα και ότι η «αναγέννηση» στη συνέχεια ενίσχυσε γενικά την απομάκρυνση των ουσιών που λερώνουν τον καπνό, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα.

Νωρίτερα φέτος, μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Ecology & Evolution Journal σημείωσε ότι «η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις συνθήκες των δασικών πυρκαγιών» και παρουσίασε νέα ανάλυση που δείχνει ότι οι ακραίες πυρκαγιές διπλασιάστηκαν σε συχνότητα παγκοσμίως μεταξύ 2003 και 2023.

Πηγή: Με πληροφορίες από Decanter

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νέα εγκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ και καινοτόμα...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ενώ η κατανάλωση κρασιού στην κορυφαία οινοπαραγωγό χώρα έφτασε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στις 15 Ιουνίου 2025, ο εμβληματικός Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πλημμύρισε με αρώματα, χρώματα και νότες ροζέ κρασιού, φιλοξενώντας για ακόμη...

REPORTS

O σπόρος για την ανάδειξη του πολυποίκιλου μεσσηνιακού αμπελώνα μπήκε το 2023, μέσω του πρώτου Messinia Terroirs Wine Festival. Φέτος, το διαδραστικό οινικό φεστιβάλ...

REPORTS

Στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, η ΚΕΟΣΟΕ και τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας “OINOS”, διοργανώνουν Ημερίδα στις 20 Ιουνίου 2025 και ώρα...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Πιο όψιμη κατά περίπου 3-4 ημέρες αναμένεται η φετινή χρονιά σε σχέση με το 2024 στους αμπελώνες της Κρήτης σύμφωνα με νέο δελτίο γεωργικών...