Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια νέα υποσχόμενη έρευνα για αφαίρεση δυσάρεστων αρωμάτων καπνού από τα κρασιά

Tην αφαίρεση πτητικών ενώσεων που προκαλούνται από τον καπνό πυρκαγιάς και δημιουργούν δυσάρεστα αρώματα και γεύση στο κρασί, υπόσχεται μια νέα μελέτη.

Οι πυρκαγιές και η σχετική διολίσθηση του καπνού αποτελεί πρόκληση για τους οινοπαραγωγούς σε αρκετές αμπελουργικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, εν μέσω στοιχείων ότι η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σε ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ενώ ορισμένες πτητικές ενώσεις βρίσκονται στα σταφύλια και συμβάλλουν σε ελκυστικά αρώματα στο ποτήρι, αυτές που απορροφώνται από τον καπνό της πυρκαγιάς μπορεί να οδηγήσουν σε κρασιά με «απαράδεκτο καπνιστό, ή πικρό χαρακτήρα που υπονομεύει την ποιότητα και μειώνει την αξία», είπαν οι ερευνητές.

Οι τρέχουσες τεχνικές για την απομάκρυνση των πτητικών ενώσεων του καπνού τείνουν να εξάγουν επίσης επιθυμητές ενώσεις που συμβάλλουν στο μπουκέτο, το χρώμα και τη γεύση ενός κρασιού, ανέφεραν ερευνητές στο Journal of Agricultural and Food Chemistry της American Chemical Society.

Δοκίμασαν μια νέα μέθοδο απομάκρυνσης των δυσάρεστων πτητικών φαινολών από τα κρασιά χρησιμοποιώντας μοριακά αποτυπωμένα πολυμερή (MIPs) – συνθετικά υλικά που μπορούν να συνδεθούν σε μία ή περισσότερες ενώσεις-στόχους.

Στο υγρό προστέθηκαν σφαιρίδια MIPs, είτε επιπλέοντα ελεύθερα είτε σε σάκους μουσελίνας ή πλέγματος. Στη συνέχεια, τα κρασιά υποβλήθηκαν σε χημική ανάλυση και δοκιμάστηκαν αρκετές φορές από ειδικούς,  φοιτητές, προσωπικό κλπ.

«Παρά τον αντίκτυπο σε άλλα πτητικά αρώματα και το κόκκινο χρώμα του κρασιού, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα MIPs μπορούν να βελτιώσουν το μολυσμένο από τον καπνό κρασί», σημειώνουν οι ερευνητές στο κείμενο της μελέτης τους.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα MIP θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν μετά το ξέπλυμα και ότι η «αναγέννηση» στη συνέχεια ενίσχυσε γενικά την απομάκρυνση των ουσιών που λερώνουν τον καπνό, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα.

Νωρίτερα φέτος, μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Ecology & Evolution Journal σημείωσε ότι «η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις συνθήκες των δασικών πυρκαγιών» και παρουσίασε νέα ανάλυση που δείχνει ότι οι ακραίες πυρκαγιές διπλασιάστηκαν σε συχνότητα παγκοσμίως μεταξύ 2003 και 2023.

Πηγή: Με πληροφορίες από Decanter

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το πλέον φημισμένο ιταλικό αφρώδες κρασί, prosecco, αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα στην αγορά της Αγγλίας, ελέω απομιμήσεων και «πλαστών» οίνων που πλασάρονται ως το αυθεντικό...

REPORTS

Η κορυφαία επωνυμία του γαλλικού κολοσσού LVMH, Moet Hennessy, προχώρησε στην αγορά ενός μειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή μη αλκοολούχων...

REPORTS

Μια μοντέρνα έκδοση της «περιόδου της ποτοαπαγόρευσης» αντιμετωπίζει η βιομηχανία οίνου ΗΠΑ, αν και όχι τόσο αυστηρή όσο αυτή που είχε επικρατήσει από το...

REPORTS

Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία σχεδιασμού και κατασκευής, η δούκισσα του Εδιμβούργου εγκαινίασε και επίσημα το οινοποιείο Domaine Evremond της οικογένειας Taittinger στο Kent...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η ώρα που ο τρύγος πλησιάζει στο τέλος του, θα είχε ενδιαφέρον µια ανασκόπηση, όχι µόνο γι’ αυτά που επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες αλλά...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Δελτίο φυτοπροστασίας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου με στόχο την ενημέρωση των αμπελουργών της περιοχής και την σύσταση να...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή έχει δείξει τα «δόντια» της σε πολλές παραδοσιακές δυνάμεις του οίνου, όπως την Γαλλία και την Ιταλία, όμως, έχει φέρει στο...

REPORTS

Την άρση των περιορισμών που απέτρεπαν την μεταφορά σταφυλιών μικρών τοπικών οίνων σε άλλη περιοχή εντός της ευρύτερης ΠΓΕ για την παραγωγή διαμερισματικού οίνου,...