Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια νέα υποσχόμενη έρευνα για αφαίρεση δυσάρεστων αρωμάτων καπνού από τα κρασιά

Tην αφαίρεση πτητικών ενώσεων που προκαλούνται από τον καπνό πυρκαγιάς και δημιουργούν δυσάρεστα αρώματα και γεύση στο κρασί, υπόσχεται μια νέα μελέτη.

Οι πυρκαγιές και η σχετική διολίσθηση του καπνού αποτελεί πρόκληση για τους οινοπαραγωγούς σε αρκετές αμπελουργικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, εν μέσω στοιχείων ότι η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σε ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ενώ ορισμένες πτητικές ενώσεις βρίσκονται στα σταφύλια και συμβάλλουν σε ελκυστικά αρώματα στο ποτήρι, αυτές που απορροφώνται από τον καπνό της πυρκαγιάς μπορεί να οδηγήσουν σε κρασιά με «απαράδεκτο καπνιστό, ή πικρό χαρακτήρα που υπονομεύει την ποιότητα και μειώνει την αξία», είπαν οι ερευνητές.

Οι τρέχουσες τεχνικές για την απομάκρυνση των πτητικών ενώσεων του καπνού τείνουν να εξάγουν επίσης επιθυμητές ενώσεις που συμβάλλουν στο μπουκέτο, το χρώμα και τη γεύση ενός κρασιού, ανέφεραν ερευνητές στο Journal of Agricultural and Food Chemistry της American Chemical Society.

Δοκίμασαν μια νέα μέθοδο απομάκρυνσης των δυσάρεστων πτητικών φαινολών από τα κρασιά χρησιμοποιώντας μοριακά αποτυπωμένα πολυμερή (MIPs) – συνθετικά υλικά που μπορούν να συνδεθούν σε μία ή περισσότερες ενώσεις-στόχους.

Στο υγρό προστέθηκαν σφαιρίδια MIPs, είτε επιπλέοντα ελεύθερα είτε σε σάκους μουσελίνας ή πλέγματος. Στη συνέχεια, τα κρασιά υποβλήθηκαν σε χημική ανάλυση και δοκιμάστηκαν αρκετές φορές από ειδικούς,  φοιτητές, προσωπικό κλπ.

«Παρά τον αντίκτυπο σε άλλα πτητικά αρώματα και το κόκκινο χρώμα του κρασιού, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα MIPs μπορούν να βελτιώσουν το μολυσμένο από τον καπνό κρασί», σημειώνουν οι ερευνητές στο κείμενο της μελέτης τους.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα MIP θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν μετά το ξέπλυμα και ότι η «αναγέννηση» στη συνέχεια ενίσχυσε γενικά την απομάκρυνση των ουσιών που λερώνουν τον καπνό, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα.

Νωρίτερα φέτος, μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Ecology & Evolution Journal σημείωσε ότι «η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις συνθήκες των δασικών πυρκαγιών» και παρουσίασε νέα ανάλυση που δείχνει ότι οι ακραίες πυρκαγιές διπλασιάστηκαν σε συχνότητα παγκοσμίως μεταξύ 2003 και 2023.

Πηγή: Με πληροφορίες από Decanter

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με στόχο να διατηρήσουν αμπέλια ενός προφυλλοξηρικού κλώνου του Cabernet Sauvignon, ο μηχανικός Max Morales και η Francesca Bridgewater ηγούνται μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας να...

REPORTS

Το 2025 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Consorzio Valpolicella και το γιορτάζει με μια παγκόσμια περιοδεία που ξεκινά από το Παρίσι.

REPORTS

Θέλοντας να κατευνάσει τα αγροτικά συνδικάτα παρά τις πολιτικές και δημοσιονομικές αβεβαιότητες, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας François Bayrou ανακοίνωσε ένα χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων και υποσχέθηκε...

REPORTS

Η δεξιά πτέρυγα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται να ηγείται της «μάχης ταυτότητας» ενάντια στην πίεση της ΕΕ για περισσότερα κρασιά χωρίς και χαμηλή περιεκτικότητα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία τεσσάρων χαρισματικών οινοποιείων της Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και το Shaw + Smith της Αδελαΐδας. Ο ταλαντούχος David Le...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» είναι η μοναδική εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αποστάγματα όπως το ούζο, το τσίπουρο, η τσικουδιά, το μπράντι...