Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια νέα καινοτόμος μέθοδος χρήσης των στεμφύλων από την οινοποίηση σε συμπληρώματα διατροφής

Ερευνητές στο UC Davis στη Καλιφόρνια ανακάλυψαν νέα ωφέλιμη χρήση των στεμφύλων, των κουκουτσιών και των βοστρύχων του σταφυλιού που «περισσεύουν» από την οινοποιητική διαδικασία, σε συμπληρώματα για την υγεία.

Plunging the grapes cap to extract color

Μια ομάδα επιστημόνων μελέτησε τις χημικές ιδιότητες από απόβλητα στέμφυλα Chardonnay. Αφού πραγματοποίησαν μελέτες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα στέμφυλα περιλάμβαναν υψηλή ποσότητα υδατανθράκων γνωστοί ως ολιγοσακχαρίτες.

Αυτός ο τύπος υδατανθράκων βρίσκεται συχνά σε ανθρώπινους και φυτικούς ιστούς, ενώ έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία και βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία του εντέρου. Συναντάται επίσης στο μητρικό γάλα.

Η επιστήμονας Daniela Barile, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων, ενημερώνει ότι ‘’Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα στέμφυλα μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή ολιγοσακχαριτών και άλλων ενώσεων που είναι ωφέλιμα για την υγεία και τη διατροφή’’.

‘’Υπάρχει ακόμα δρόμος να γίνει. Αλλά τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, δείχνουν ότι τα στέμφυλα Chardonnay μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμη πηγή για την ανάπτυξη συμπληρωμάτων και άλλων προϊόντων διατροφής για την ενίσχυση της υγείας’’, πρόσθεσε η Barile.

Η μάρκα ονομάστηκε Sonomaceuticals και χρησιμοποιήθηκαν σταφύλια από τους αμπελώνες Banke για την εν λόγω έρευνα. Η μελέτη αυτή «δίνει φως» σε μια ολοένα αυξανόμενη τάση για συνεργασία μεταξύ των οινοποιών και της βιομηχανίας τροφίμων και καλλυντικών.

Το 1995 για παράδειγμα, η εταιρεία καλλυντικών Caudalie ανακάλυψε μια νέα γκάμα προϊόντων ομορφιάς βασισμένη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ρεσβερατρόλης, ουσίας που έχει βρεθεί σε κουκούτσια και φλοιούς ερυθρών σταφυλιών.

Πρόσφατα, ερευνητές στο ιρανικό Πανεπιστήμιο Ιατρικών Ερευνών ανακάλυψαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία της ενδομητρίωσης.

 

Πηγή thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...