Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια ματιά στο παλαιότερο μπουκάλι κρασιού στον κόσμο ηλικίας 1700 ετών

Το παλαιότερο μπουκάλι κρασιού στον κόσμο στεγάζεται στο Ιστορικό Μουσείο του Παλατινάτου στο Speyer της Γερμανίας, αλλά πόσο χρονών είναι ακριβώς και θα ήταν ακόμα ασφαλές για κατανάλωση;

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Το Ιστορικό Μουσείο του Παλατινάτου στο Speyer της Γερμανίας φιλοξενεί αυτό που πιστεύεται ευρέως ότι είναι το παλαιότερο μπουκάλι κρασιού στον κόσμο.

Το μπουκάλι λέγεται ότι ανακαλύφθηκε κατά την ανασκαφή του τάφου ενός Ρωμαίου ευγενούς και γυναίκας το 1867, στο σημερινό Speyer.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το μπουκάλι πιστεύεται ότι χρονολογείται από το 325 μ.Χ., γεγονός που το καθιστά σχεδόν 1.700 ετών. Η φιάλη των 1,5 λίτρων (Magnum στο σημερινό μέγεθος φιάλης κρασιού) υποτίθεται ότι προοριζόταν να συνοδεύσει το ζευγάρι στο ταξίδι τους στη μετά θάνατον ζωή.

Ακόμη πιο αξιοσημείωτο, πιστεύεται ότι το υγρό που βρίσκεται μέσα στο μπουκάλι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ακόμα ασφαλές για κατανάλωση.

Ωστόσο, το «κρασί» μέσα στο μπουκάλι είναι πολύ πιθανό να μην είναι πλέον καθόλου κρασί, αλλά μάλλον ένα υγρό που έχει χάσει την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου.

Ο λόγος που το «κρασί» εξακολουθεί να θεωρείται πιθανώς ασφαλές για κατανάλωση είναι διπλός. Πρώτον, το κρασί σφραγίστηκε με κερί και όχι με φελλό, το οποίο θα είχε σαπίσει στα ενδιάμεσα σχεδόν 2.000 χρόνια. Δεύτερον, χάρη σε ένα παχύ στρώμα ελαιολάδου, το οποίο προοριζόταν να διατηρήσει το κρασί μέσα στο μπουκάλι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ήταν μια ιδιαίτερα γευστικό όσον αφορά την κατανάλωση.

«Μικροβιολογικά μάλλον δεν είναι χαλασμένο», είπε η καθηγήτρια Monkia Christmann στο Futurism. «[Αλλά] δεν θα έφερνε χαρά στον ουρανίσκο».

Ο Ludger Tekampe, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος που είναι υπεύθυνος για τη στέγαση του υγρού το περιέγραψε ως «εξαιρετικά σταθερό».

Πρόσθεσε, «δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί αν μπει αέρας στο κρασί».

Τέλος, το «κρασί» μέσα στο μπουκάλι είναι πιθανό να αποτελούνταν από τοπικές ποικιλίες σταφυλιού που φυτεύτηκαν κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κυριαρχίας της σημερινής σύγχρονης Γερμανίας.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ευκολόπιοτη και σύνθετη, φιλική αλλά και «ψαγμένη» η Μαλαγουζιά δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Με προτάσεις που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όταν μπαίνει...

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

REPORTS

Συμμετοχή της Εν.Ε.Α.Π. σε Ημερίδες της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά, αντιμετώπισή της και επιπτώσεις στην...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...