Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μαλαγουζιές που ξεδιπλώνουν την ιστορία και την ιδιαιτερότητα του «terroir»

Το κατάλληλο κλίμα, σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους και την επιλεγμένη τοπογραφία, μπορούν πραγματικά να αναδείξουν προϊόντα terroir, δηλαδή με χαρακτήρα και ταυτότητα, όπως οι Μαλαγουζιές του Κτήματος Πιερία Ερατεινή και του Κτήματος Ζαφειράκη.

Αμπελώνες Κτήματος Πιερία Ερατεινή

Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Ένα προϊόν terroir

Η Μαλαγουζιά στο Κτήμα Πιερία Ερατεινή, καλλιεργείται βιολογικά και δίνει νέα προοπτική στον όρο «savoir faire».

Οι αμπελώνες εκτείνονται σε λόφους που ξεκινούν από τα Πιέρια Όρη και καταλήγουν στον Θερμαϊκό κόλπο με υψόμετρο 500 μ., μεγάλη εναλλαγή θερμοκρασιών ημέρας/νύχτας και αμμοαργιλώδη σύσταση εδάφους. Η οινοποίηση ακολουθεί προζυμωτική κρυοεκχύλιση πολλών ημερών και ζυμώνει σε μικρές δεξαμενές. Μετά τη ζύμωση, η ωρίμανση του κρασιού στις οινολάσπες ενισχύει το χαρακτήρα του.

Στην ετικέτα 9 Daughters του Κτήματος Πιερία Ερατεινή επικρατούν τα φυσικά ανθικά αρώματα της Μαλαγουζιάς, μαζί με βοτανικά αρώματα και εσπεριδοειδή χάρη στις γεωφυσικές και μικροκλιματικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, Στο στόμα έχει λιπαρό και “‘καυτερό” σώμα, δροσερή οξύτητα και μαλακή, επίμονη επίγευση.

Αποτέλεσμα μικρο-οινοποίησης

Η Μαλαγουζιά-9D είναι αποτέλεσμα μικρο-οινοποίησης. Μόλις 10.000 φιάλες θα εμφιαλωθούν ανά «παρτίδες», με σκοπό να διατηρηθούν η αρωματική έκπληξη και πολυπλοκότητα. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης της εμφιάλωσης, το κρασί ωριμάζει στο σύνολό του ομοιόμορφα στη δεξαμενή, διαδικασία που επιτρέπει τη δημιουργία επιπρόσθετων δευτερογενών αρωμάτων.

Μύθος και μυστήριο στον τόπο της Πιερίας

«Ο τόπος της Πιερίας, ανέκαθεν περιβαλλόταν από μυστήριο και μύθους. Η επιβλητικότητα του τόπου, υπό το βλέμμα του Ολύμπου και των Θεών του, του προσέδιδε μια διάσταση πέρα από τα ανθρώπινα. Πίστευαν πως, κρυμμένα στα δένδρα και στους ποταμούς, κατοικούν πλάσματα θεϊκά στην καταγωγή, που το καθένα προίκιζε με δώρα τους ανθρώπους. Και τα πλάσματα αυτά τις κόρες του Θεϊκού, τα ονόμασαν Νύμφες. Στον ήχο του οίνου που κυλάει, ξεκινά να ξεδιπλώνεται η ιστορία του τόπου. Ξεκινά από τις ρίζες, μέχρι το θρόισμα των φύλλων, τις σκιές του βουνού και τη δροσιά των δέντρων. Μάλιστα, ο μύθος λέει πως εκείνος που θα αφουγκραστεί προσεχτικά, θα καταφέρει να γευτεί το τραγούδι τους και τα ποιήματά τους. Ένας οίνος, προς τιμήν της μητέρας φύσης, προς τιμήν και της ανθρώπινης φύσης και της  ατέρμονης ανάγκης της να γεννά τις ιστορίες και τα τραγούδια», διηγείται η Φανή Αργυροπούλου κόρη του Παύλου Αργυρόπουλου, οινολόγου και δημιουργού του Κτήματος Πιερία Ερατεινή μαζί με τον Ανδρέα Πάντο.

Φρεσκάδα & φινέτσα

Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τις αυτόχθονες γηγενείς ζύμες για τις οινοποιήσεις σχεδόν όλων των κρασιών του Κτήματος ήδη από το 2007, ο Χρήστος Ζαφειράκης αναδεικνύει το terroir της περιοχής του Τυρνάβου. Και το ίδιο ισχύει και για την ξηρή Μαλαγουζιά «NATURA», μία εκ των τριών που παράγει το Κτήμα. Στην ιδιαιτερότητά της προστίθεται η ολοκλήρωση της ζύμωσης σε ξύλινη δεξαμενή δρυός 2.400 λίτρων. Έπειτα ακολουθεί μικρής διάρκειας οξειδωτική παλαίωση στη δρύινη δεξαμενή για 12 μήνες, όπου η επαφή με το οξυγόνο θα βοηθήσει το κρασί να αναπτύξει τριτογενή αρώματα.

H μονοποικιλιακή Μαλαγουζιά εσοδείας 2016 προέρχεται από το αμπελοτεμάχιο «Παλαιόμυλος» που καλλιεργείται βιολογικά εδώ και 16 χρόνια. Εκεί, σε ύψος 200-300 μ., το έδαφος είναι αμμοπηλώδες με μεγάλο ποσοστό τσακμακόπετρας που προσδίδει χαρακτήρα στον οίνο, ενώ το σταφύλι διατηρείται σε αρκετά χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις των 700-800 κιλών. Ο Χρ. Ζαφειράκης επιλέγει να τρυγήσει νωρίς για να διατηρήσει τη φρεσκάδα και τη φινέτσα στο κρασί του. Το αποτέλεσμα, ένα μοντέρνο, σύνθετο κρασί με ανθικά αρώματα όπως το χαμομήλι και το γιασεμί. Αυτά αγκαλιάζονται από αχλάδι και μαρμελάδα λεμόνι. Γευστικά προσφέρει μέτριο όγκο, σχετικά διακριτικό αλκοόλ (12,5%), καλή οξύτητα και μακρά επίγευση. Ο οινόφιλος δεν πρέπει να διστάσει να κρατήσει αυτό το κρασί για παλαίωση για ακόμα 6-8 χρόνια.

winetrails periodiko (4)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Έως τις 26 Ιουλίου καλούνται για αιτήσεις οι οργανώσεις οινοπαραγωγών στο πρόγραμμα «Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες», για την κάλυψη δαπανών προώθησης σε χώρες-στόχους.

REPORTS

Αντιμέτωπη με νέους κινδύνους κατά την διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ε.Ε βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιεία, που προειδοποιεί για «τρέλα των υγειινιστών που...

REPORTS

Από 11 Σεπτεμβρίου πιάνει δουλεία η νεοσυσταθείσα ομάδα υψηλού επιπέδου για τον αμπελοοινικό κλάδο, θέτοντας επί τάπητος τις προκλήσεις και τις προοπτικές του τομέα....

REPORTS

Μερικά από τα κορυφαία μυαλά στον χώρο του κρασιού και τις αίθουσες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ συναντήθηκαν για το Vine to Mind, το πρώτο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Πέφτει και τυπικά η αυλαία για την οινοποιία «Τσάνταλης». Έπειτα από έναν ανεπιτυχή αγώνα δρόμου για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που κράτησε, τουλάχιστον, μια...

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Αντιμέτωπη με νέους κινδύνους κατά την διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ε.Ε βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιεία, που προειδοποιεί για «τρέλα των υγειινιστών που...