Κείμενο του Γιώργου Λαμπίρη
Φωτογραφίες της Γεωργίας Καραμαλή
Η οικογένειά του βρέθηκε στην Αρχαία Νεμέα, στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το οινοποιείο του, το 1876. Στην πορεία ασχολήθηκε με το σέρβις και την γαστρονομία για 25 χρόνια. Ξεκίνησε ως βοηθός σερβιτόρου και κατέληξε μετρ και σομελιέ, όταν ο όρος σομελιέ ήταν κάτι άγνωστο για την ελληνική πραγματικότητα. Δούλεψε στο Λουτράκι και αργότερα σε εστιατόρια της Πλάκας, στις ταβέρνες του Καλοκαιρινού και του Μοστρού και αλλού.
Γεννήθηκε μέσα στο κρασί. Η ζωή όμως τον οδήγησε να δει το κρασί από διαφορετική οπτική γωνία, αυτή του εμφιαλωμένου. Τότε έβαλε στόχο να δημιουργήσει μεγάλα κρασιά ισάξια με αυτά των Γάλλων, που κάποτε σέρβιρε στους πελάτες του στα εστιατόρια που εργάστηκε. Ξεκίνησε το Κτήμα Αναγέννηση το 2000, κάνοντας τότε τα πρώτα του πειράματα στο κρασί. Η πρώτη σοδειά παραγωγής ήρθε στο φως το 2006.
Όλες οι χρονιές από το 2006 έως και σήμερα κρατημένες στο κελάρι του
Στο κελάρι του διατηρεί σήμερα απούλητες σχεδόν όλες τις χρονιές παραγωγής και εμφιάλωσης από την πρώτη έως κι αυτή του 2020. Όπως λέει ο ιδιοκτήτης και οινοποιός του Κτήματος Αναγέννηση που βρίσκεται στην αρχαία Νεμέα, «δεν υπάρχει οινοποιείο στην Ελλάδα που να κρατάει τις παραγωγές του στο κελάρι. Είναι αρκετά κοστοβόρα η συγκεκριμένη διαδικασία και το γεγονός αυτό καθιστά ξεχωριστό το Κτήμα Αναγέννηση». Στο κελάρι του ξεκουράζονται και ωριμάζουν οι χρονιές από το 2006 και ύστερα. Η σοδειά του 2020 αναμένεται να μεταφερθεί φέτος και αυτή στο κελάρι για παλαίωση. Πρόκειται για μία δουλειά 15 ετών που βρίσκεται συγκεντρωμένη και αποθηκευμένη στον υπόγειο χώρο του οινοποιείου. Μία ιδιότυπη περιουσία. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν το 2006 και το 2007, χρονιές από τις οποίες
κυκλοφόρησαν ορισμένες φιάλες, περνώντας την πόρτα του οινοποιείου τα προηγούμενα χρόνια. «Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν είμαι γνωστός στην αγορά. Χρειάστηκε να περιμένω όλα αυτά τα χρόνια, για να έχω κρασιά στα μπουκάλια σε χρόνο μεγαλύτερο της δεκαετίας. Κι εδώ εντοπίζεται η βασική διαφορά φιλοσοφίας μου σε σύγκριση με τα ‘τεχνολογικά’ κρασιά, τα οποία σε μόλις πέντε χρόνια μπορούν να κάνουν ένα οινοποιείο ευρέως αναγνωρίσιμο στην αγορά».
Παρά την πεποίθησή του να διατηρεί τα κρασιά του στο κελάρι, έχοντας βγάλει ελάχιστα από αυτά στην αγορά από το 2006 έως και σήμερα, παραμένει όπως λέει υγιής ο ίδιος, διατηρώντας και την επιχείρησή του υγιή.
Η μοναχική του διαδρομή στην οινοποιία επιβάλει με τρόπο σχεδόν επιτακτικό, ότι όλα στο Κτήμα Αναγέννηση στο κομμάτι της οινοποίησης περνούν από τα χέρια του. Περιγράφει τον δρόμο ως αγώνα αντοχής, που απαιτεί υπομονή. «Είναι μία πορεία αρκετά μοναχική. Οι άνθρωποι γενικά δεν θέλουν να κουράζονται. Θα έλεγα ότι πηγαίνω κόντρα στο ρεύμα». Ο Ξύδης είναι ένας οινοποιός καλλιτεχνικά ανήσυχος και εκ φύσεως διαφορετικός, που εκτός από την οινοποίηση ασχολείται με την γλυπτική και τη ζωγραφική ή την συγγραφή ποίησης που για εκείνον αποτελούν διεξόδους.
Μία ατομική «τράπεζα» στο κελάρι του οινοποιείου
Παρουσιάζει το κελάρι του ως την ατομική του τράπεζα. «Επί του παρόντος βρίσκονται στο οινοποιείο αποθηκευμένα έως και 70.000 μπουκάλια. Υπάρχουν ελάχιστα ίσως από τα μεγάλα οινοποιεία που βγάζουν τέτοιου είδους κρασιά και δεν το κάνουν κάθε χρόνο. Εγώ ωστόσο παράγω αυτά τα κρασιά κάθε χρόνο, μονοποικιλιακά από γηγενείς ποικιλιές», περιγράφει.
Απόφασή του ήταν να ασχοληθεί αποκλειστικά με ελληνικές ποικιλίες στα ερυθρά κρασιά με το Αγιωργίτικο, στα λευκά με τον Ροδίτη αλλά και με το Ασύρτικο από τη Νεμέα. Η ωρίμανση του κρασιού ΠΟΠ Nemea Αγιωργίτικο Reserve στο κελάρι απαιτεί δύο χρόνια και θα μετονομαστεί σύντομα σε Νεμέα Grand Reserve με τον χαρακτηρισμό «Lions» όπως προβλέπεται στον νέο φάκελο για το ΠΟΠ Νεμέα που πρόσφατα καταρτίστηκε από τον Σύλλογο Οινοποιών Νεμέας. Η ΠΟΠ Νεμέα Ωρίμανσης 12 μηνών που ωριμάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, θα κατηγοριοποιηθεί προσεχώς ως Νεμέα Classic.
Ο Τάσος Ξύδης προσβλέπει στο εξωτερικό για να διαθέσει τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής του. Όπως λέει ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές χώρες και κυρίως με υποψήφιους συνεργάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελλάδα διαθέτει τα κρασιά του σε περιορισμένα σημεία εστίασης στα νησιά και σε επιλεγμένα σημεία στην Αθήνα. «Τα κρασιά μας θέλουμε να απευθύνονται κυρίως στο εξωτερικό καθότι προορίζονται για μόλις το 2% των καταναλωτών. Η τιμή λιανικής στο ράφι ανέρχεται έως και στα 125 ευρώ ανά φιάλη», λέει ο οινοποιός.
Τα κρασιά του Κτήματος Αναγέννηση
Εν Κέδρω – Γλυκό κόκκινο κρασί ΠΟΠ Νεμέα από 100% Αγιωργίτικο
Μαϊστράλι: 100% Ασύρτικο από την Αρχαία Νεμέα
ΠΟΠ Νεμέα Reserve: 100% Αγιωργίτικο
Εκ Πέτρας: 100% Αγιωργίτικο
Στατήρ ερυθρό: ΠΟΠ Νεμέα 100% Αγιωργίτικο
Στατήρ ροζέ: 100% Αγιωργίτικο
Στατήρ λευκό: 100% Ροδίτης
Συνολική ετήσια παραγωγή: ~25.000 φιάλες