Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κάθετη Γευστική Δοκιμή «Μαγικό Βουνό», ταξίδι στον χρόνο με την υπογραφή της Nico Lazaridi

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή αφιερωμένη στο εμβληματικό «Μαγικό Βουνό» του οινοποιείου Nico Lazaridi.

Ο χώρος, γνωστός για την αγάπη του στο κρασί και την υψηλή αισθητική του, αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από ετικέτες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία του ελληνικού κρασιού.

Οικοδέσποινα της βραδιάς ήταν η Φεντερίκα Λαζαρίδη, οινολόγος τρίτης γενιάς και σημερινή εκπρόσωπος του κτήματος Nico Lazaridi, η οποία με πάθος, γνώση και φρέσκια ματιά παρουσίασε την εξέλιξη του «Μαγικού Βουνού» μέσα στις δεκαετίες. Μέσα από την αφήγησή της, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όχι μόνο τα κρασιά αλλά και τη φιλοσοφία, το όραμα και την καλλιτεχνική ψυχή του οινοποιείου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την πρώτη εσοδεία του «Μαγικού Βουνού» και στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Nico Lazaridi, η κάθετη γευστική δοκιμή συγκέντρωσε επιλεγμένες ετικέτες από τη λευκή και την ερυθρή εκδοχή του κρασιού:

Μαγικό Βουνό Λευκό 2023: Φρέσκο και ζωηρό, με έντονα αρώματα εξωτικών φρούτων, εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών. Στο στόμα, χαρακτηρίζεται από ζωηρή οξύτητα, φρεσκάδα και λεπτότητα, με καθαρό και δροσερό τελείωμα.

Μαγικό Βουνό Λευκό 2013: Ένα κρασί που απέδειξε τη δυναμική παλαίωσης της λευκής έκδοσης. Αναδείχθηκαν αρώματα μελιού, ξηρών καρπών, κηρήθρας και ώριμων φρούτων, ενώ στο στόμα διέθετε πληρότητα, ελαφρώς λιπαρή υφή και μια εντυπωσιακή ισορροπία.

Μαγικό Βουνό Ερυθρό 2018: Πλούσιο και εκφραστικό, με έντονα αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, μπαχαρικών και διακριτικές νότες βανίλιας από το βαρέλι. Τανίνες ακόμα νεαρές αλλά καλοδουλεμένες, με δυνατότητα περαιτέρω παλαίωσης.

Μαγικό Βουνό Ερυθρό 2011: Σε εξαιρετική φάση εξέλιξης, με δευτερογενή αρώματα δέρματος, γλυκών μπαχαρικών και ώριμων δαμάσκηνων. Στρογγυλεμένες τανίνες και πολυπλοκότητα στο στόμα που μαρτυρά την ποιότητα και τη φροντίδα της οινοποίησης.

Μαγικό Βουνό Ερυθρό 2007: Ένα κρασί που εντυπωσίασε με την αρωματική του ωριμότητα – αποξηραμένα φρούτα, καφές, κακάο και γη. Μεστό, με βάθος και επίγευση μεγάλης διάρκειας, αποδεικνύοντας την εξαιρετική δυνατότητα παλαίωσης της ετικέτας.

Μαγικό Βουνό Ερυθρό 2002: Η έκπληξη της βραδιάς. Παρά την ηλικία του, παρέμεινε ζωντανό, με εξελιγμένα αρώματα τρούφας, ξύλου, αποξηραμένων φρούτων και λεπτές νότες καπνού. Η δομή του παρέμενε ακέραιη, με μια μοναδική αίσθηση αρμονίας και ωριμότητας.

Όταν η Τέχνη Συναντά το Κρασί

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το «Μαγικό Βουνό» είναι η σχέση του με την τέχνη. Όπως τόνισε και η Φεντερίκα Λαζαρίδη, κάθε νέα χρονιά του κρασιού συνοδεύεται από έναν μοναδικό πίνακα στην ετικέτα της φιάλης, επιλεγμένο ή δημιουργημένο αποκλειστικά για την εκάστοτε εσοδεία. Το κρασί έτσι αποκτά διπλή ταυτότητα: εκφράζει τον χαρακτήρα του αμπελώνα και της χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει και μια καλλιτεχνική πρόταση.

Η ετικέτα γίνεται έργο τέχνης, και η κάθε φιάλη αποκτά συλλεκτική αξία, ένα ζωντανό παράδειγμα της σύνδεσης της οικογένειας Λαζαρίδη με την καλλιτεχνική έκφραση και το πολιτιστικό όραμα που συνοδεύει κάθε τους δημιουργία. 

Τέλος, η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στις επετειακές δράσεις του 2025, χρονιά-ορόσημο για την Nico Lazaridi, που γιορτάζει 40 χρόνια από την ίδρυσή της και 35 από την πρώτη εμφιάλωση του «Μαγικού Βουνού». Το οινοποιείο επιλέγει να τιμήσει τη διαδρομή του με θεματικές κάθετες δοκιμές, Food & Wine pairings, καθώς και το πρωτοποριακό project Art & Wine on the move, που ενώνει την οινική κουλτούρα με τη σύγχρονη τέχνη και τις αισθήσεις.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αισιόδοξη είναι η εικόνα της παραγωγής στους αµπελώνες σε όλη τη χώρα, καθώς, όπως παρατηρούµε από τους επιτόπιους ελέγχους στα αµπέλια, η παραγωγή είναι...

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Τα αποτελέσματα του 2025 International Wine Challenge, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα στο Λονδίνο, σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη μεταβολή στην παγκόσμια βιομηχανία κρασιού.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...

REPORTS

Η Κυδωνίτσα του Κτήματος Νικολάου παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο βιολογικό αµπελώνα των 140 στρεµµάτων του νεμεάτικου οινοποιείου µε τον αέρα που...