Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Σουηδία προστατεύει τον θησαυρό σαμπάνιας που βρέθηκε στην Βαλτική θάλασσα

Η Σουηδία δεν αφήνει κανέναν να προσεγγίσει τις 100 φιάλες σαμπάνιας του 19ου αιώνα που βρεθήκαν σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Βαλτικής θάλασσας, δίχως να φέρει την κατάλληλη εξουσιοδότηση, προστατεύοντας τον θησαυρό που βρέθηκε στα νότια της χώρας.

Το φορτίο σαμπάνιας του πλοίου ανακαλύφθηκε από Πολωνούς καταδύτες μόλις στις 11 Ιουλίου, παρότι η ύπαρξη του ναυαγίου είναι γνωστή από το 2016 και είναι καταγεγραμμένη στα αρχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων της Σουηδία, με τον αρχηγό της ομάδας καταδύσεων, Tomasz Stachura, να αναφέρει πως πληθώρα ειδικών στον τομέα του κρασιού, τους έχει προσεγγίσει για την διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων. Εντούτοις, οι αρχές «φρέναραν» τις συγκεκριμένες απόπειρες, χαρακτηρίζοντας το ναυάγιο «αρχαίο κειμήλιο», το οποίο απαιτεί ισχυρή προστασία για να παραμείνει ανέπαφο.

Μιλώντας στην πλατφόρμα του Associated Press, διάφοροι εκπρόσωποι της τοπικής κυβέρνησης της περιφέρειας Blekinge, όπου ανήκει η ιστορική τοποθεσία, τόνισαν την σημασία του ευρήματος και σταθήκαν ιδιαίτερα αρνητικοί στο ενδεχόμενο να επιτρέψουν οποιαδήποτε μορφή ζημίας στις φιάλες σαμπάνιας του πλοίου.

Συγκεκριμένα, ο Magnus Johansson, δήλωσε πως απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να πάρει τις φιάλες από το ναυάγιο χωρίς την έγκριση της περιφέρειας, ελέω της εξαιρετικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται, γεγονός που δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ζωή των ναυτικών του 19ου αιώνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αξιωματούχου της περιφερειακής κυβέρνησης του Kalmar, Daniel Tedenlin, που ανέφερε πως παρότι το ναυάγιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτόματα ως αρχαίο μνημείο, επειδή χρονολογείται μετά το 1850, η κληρονομική και ιστορική του αξία είναι αδιαμφησβήτητη.

Με πληροφορίες από Associated Press

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ονομασία Προέλευσης Cava DO προχωρά σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κορυφή της ποιοτικής ιεραρχίας του αφρώδους οίνου, με τη διαδικασία αξιολόγησης...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρτογραφεί ένα μέλλον λιγότερο θορυβώδες σε όγκους, αλλά πιο απαιτητικό σε ουσία για το ευρωπαϊκό κρασί. Στην έκθεση EU Agricultural Outlook...

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...