Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Σουηδία προστατεύει τον θησαυρό σαμπάνιας που βρέθηκε στην Βαλτική θάλασσα

Η Σουηδία δεν αφήνει κανέναν να προσεγγίσει τις 100 φιάλες σαμπάνιας του 19ου αιώνα που βρεθήκαν σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Βαλτικής θάλασσας, δίχως να φέρει την κατάλληλη εξουσιοδότηση, προστατεύοντας τον θησαυρό που βρέθηκε στα νότια της χώρας.

Το φορτίο σαμπάνιας του πλοίου ανακαλύφθηκε από Πολωνούς καταδύτες μόλις στις 11 Ιουλίου, παρότι η ύπαρξη του ναυαγίου είναι γνωστή από το 2016 και είναι καταγεγραμμένη στα αρχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων της Σουηδία, με τον αρχηγό της ομάδας καταδύσεων, Tomasz Stachura, να αναφέρει πως πληθώρα ειδικών στον τομέα του κρασιού, τους έχει προσεγγίσει για την διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων. Εντούτοις, οι αρχές «φρέναραν» τις συγκεκριμένες απόπειρες, χαρακτηρίζοντας το ναυάγιο «αρχαίο κειμήλιο», το οποίο απαιτεί ισχυρή προστασία για να παραμείνει ανέπαφο.

Μιλώντας στην πλατφόρμα του Associated Press, διάφοροι εκπρόσωποι της τοπικής κυβέρνησης της περιφέρειας Blekinge, όπου ανήκει η ιστορική τοποθεσία, τόνισαν την σημασία του ευρήματος και σταθήκαν ιδιαίτερα αρνητικοί στο ενδεχόμενο να επιτρέψουν οποιαδήποτε μορφή ζημίας στις φιάλες σαμπάνιας του πλοίου.

Συγκεκριμένα, ο Magnus Johansson, δήλωσε πως απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να πάρει τις φιάλες από το ναυάγιο χωρίς την έγκριση της περιφέρειας, ελέω της εξαιρετικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται, γεγονός που δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ζωή των ναυτικών του 19ου αιώνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αξιωματούχου της περιφερειακής κυβέρνησης του Kalmar, Daniel Tedenlin, που ανέφερε πως παρότι το ναυάγιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτόματα ως αρχαίο μνημείο, επειδή χρονολογείται μετά το 1850, η κληρονομική και ιστορική του αξία είναι αδιαμφησβήτητη.

Με πληροφορίες από Associated Press

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

REPORTS

Ο κόσμος του κρασιού βρίσκεται σε καμπή. Η μείωση της κατανάλωσης, οι ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης και οι αλλαγές στις αξίες των καταναλωτών ωθούν τα οινοποιεία...

REPORTS

Στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, η πολιτική διακήρυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών έκανε...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να διεισδύει σε κάθε πτυχή του κόσμου του κρασιού, μεταμορφώνοντας έναν τομέα που μέχρι πρόσφατα βασιζόταν κυρίως στην εμπειρία,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...