Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η σημειολογία μιας ετικέτας, «διαβάζοντας» την φιάλη σε 12 βήματα

Μια σειρά άγνωστων ετικετών στο ράφι της κάβας, είναι αρκετή για να προκαλέσει σύγχυση ακόμα και στο πιο έμπειρο μάτι. Πόσο μάλλον στο μέσο καταναλωτή που αναζητά μια χρυσή τομή ανάμεσα στην περίσταση, το γούστο και το budget του.

Παραθέτοντας 12 απλά βήματα, οι New York Times, επιχειρούν την αποκωδικοποίηση ακόμα και της πιο αλλοπρόσαλλης ετικέτας, με ένα μάθημα επικοινωνίας ανάμεσα σε οινοποιούς και οινόφιλους.

Για να ξεπεραστεί λοιπόν αυτή η σύγχυση, ορισμένα οινοποιεία αναφέρουν λιγότερες πληροφορίες στις ετικέτες τους. Αυτά τα κρασιά  που συχνά είναι εξαιρετικά δημοφιλή όπως το Yellow Tail, το Barefoot και το 19 Crimes  βασίζονται σε επωνυμίες και μάρκετινγκ για να χτίσουν ένα κοινό.Όμως, για τους αφοσιωμένους λάτρεις του κρασιού οι πληροφορίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας ακόμη και αν χρειάζεται κάποια εκπαίδευση για την αποκωδικοποίηση μιας ετικέτας.

Κάθε οινοποιείο ενεργεί διαφορετικά. Ορισμένες οινικαλλιέργειες, ιδίως στην Ευρώπη, τονίζουν τον τόπο που καλλιεργούνται τα σταφύλια και όχι την ποικιλία των σταφυλιών στο κρασί. Η βάσιμη ιστορική παράδοση κατευθύνει αυτήν τη θέση, παρόλο που ορισμένες περιοχές επιτρέπουν ή κι ακόμη απαιτούν να αναγράφεται στην ετικέτα  η ποικιλία των σταφυλιών.Στην Αμερική, όπου οι ετικέτες ταυτοποιούν τακτικά τα σταφύλια, μερικά από τα κρασιά με την υψηλότερη εκτίμηση δεν αναλύουν το μείγμα τους  για τους καταναλωτές.

Ένα διαφορετικό σύστημα για τις ετικέτες του κρασιού σίγουρα θα μπορούσε να κάνει την ζωή των καταναλωτών πιο εύκολη. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ιστορικά το κρασί υπήρξε σε μεγάλο βαθμό μια τοπική έκφραση, με τα έθιμα και τις παραδόσεις να προκύπτουν με ασυνεπή και κάποτε περίεργους τρόπους. Η ομορφιά του κρασιού και των ετικετών του βρίσκεται στις διακρίσεις και τις διαφορές.

Μερικά από αυτά που βλέπετε στις ετικέτες θα φαίνονται προφανή: Όλοι πρέπει να αναφέρουν το όνομα του παραγωγού, τον τόπο που καλλιεργήθηκαν τα σταφύλια και το έτος συγκομιδής των σταφυλιών.

  Δεν είναι όλα τα κρασιά vintage. Οι σαμπάνιες είναι συχνά μείγματα πολλαπλών διαφορετικών vintage, όπως και μερικά  κόκκινα ή λευκά κρασιά. Ακόμα υπάρχουν και  φθηνά κρασιά  αυτά που ο κλάδος ονομάζει “χύμα κρασιά”, στα οποία τα σταφύλια καλλιεργήθηκαν και οινοποιήθηκαν σε κρασί σε μια χώρα και στη συνέχεια αποστέλλονται χύμα σε άλλη χώρα για εμφιάλωση.

Συχνά το vintage αποστέλλεται σε ετικέτα λαιμού ή τοποθετείται στο πίσω μέρος. Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείται οικονομία στα έξοδα επανεκτύπωσης ετικετών κάθε χρόνο.Η καταγραφή της περιεκτικότητας σε αλκοόλη δεν φαίνεται να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα αφού νομικά οι παραγωγοί επιτρέπεται να ξεφύγουν εντός ενός περιθωρίου χωρίς να υπολογίζουν ξανά αυτό το ποσοστό κάθε χρόνο.

Αυτό που ακολουθεί είναι ένα κλειδί για την ερμηνεία ορισμένων κοινών τύπων ετικετών κρασιού. Έχουν επιλεγεί μερικές από τις πιο συγκεχυμένες και μερικές από τις πιο απλές ετικέτες.

 

 

Ghislaine Barthod Chambolle-Musigny Premier Cru Les Gruenchers

 Αυτή είναι μια κλασική ετικέτα από τη Βουργουνδία, μια από τις πιο αξιόλογες γαλλικές περιοχές κρασιού και επίσης μια από τις πιο περίπλοκες. Αποτελείται από ένα απλοποιημένο επαρχιακό οικόσημο, αμπέλια φορτωμένα με σταφύλια και μια παλιά γοτθική γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται για την περιοχή, Chambolle-Musigny.

1. Ο Ghislaine Barthod είναι ο παραγωγός του κρασιού. Μια πιο παλιομοδίτικη ετικέτα μπορεί να είχε αποδώσει το όνομα σε ωραία εκτύπωση. Η αυξημένη έμφαση εδώ συμβαδίζει με την εμπορική σημασία του παραγωγού σήμερα.

2. Chambolle-Musigny Η περιοχή στην οποία αναπτύχθηκαν τα σταφύλια, η οποία σε κλασικό γαλλικό στιλ προβάλλεται πιο έντονα.

3. Premier Cru Les Gruenchers: Στην ιεραρχία της Βουργουνδίας, οι αμπελώνες βαθμολογούνται ως προς τις δυνατότητές τους να παράγουν χαρακτηριστικά κρασιά. Στην κορυφή είναι το grand crus, οι αμπελώνες είναι τόσο ξεχωριστοί ώστε να δικαιολογούν τη δική τους ονομασία.Ακριβώς από κάτω είναι το premier crus, από μόνη της διάσημη, αλλά πάντα αναφέρεται στην περιοχή στην οποία διαμένουν. Αυτό δείχνει ότι τα σταφύλια προέρχονταν από το Les Gruenchers, έναν κορυφαίο αμπελώνα cru στην περιοχή Chambolle-Musigny.

4. Ονομασία Chambolle-Musigny 1er Cru Controlée : Η ονομασία είναι μια νομικά καθορισμένη και προστατευόμενη αμπελουργική περιοχή. Αυτή η γραμμή είναι η επίσημη ειδοποίηση ότι το κρασί πληροί τις προϋποθέσεις για τη χρήση της ονομασίας, Chambolle-Musigny 1er Cru, στην ετικέτα.Πολλές γαλλικές ετικέτες χρησιμοποιούν είτε “premier cru” είτε “1er cru”. Ο γαλλικός όρος Appellation d’Origine Contrôlée μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλάξ με τον όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Appellation d’Origine Protégée.

5. Mis en bouteilles par French για «εμφιαλωμένο από».

6. Το Propriétaire-Récoltante δηλώνει ότι η Κα. Barthod είναι και η ιδιοκτήτρια του κτήματος και η αμπελουργός, ή récoltante.

7. 750 ML – 13% κ.λπ. Τα κρασιά μπορούν να κυμαίνονται από περίπου 7 τοις εκατό για ένα γλυκό κρασί, στο οποίο όλη η ζάχαρη σταφυλιών δεν ζυμώνεται σε αλκοόλ, έως 20 τοις εκατό για ένα κρασί ενισχυμένο με αλκοόλ. Αλλά τα περισσότερα ξηρά κρασιά σήμερα κυμαίνονται από περίπου 11,5% έως 15,5%.

 

Château Simone Palette Rosé 

  Εδώ είναι μια άλλη παραδοσιακή γαλλική ετικέτα, από την Παλέτας, στην Προβηγκία. Έχει επίσης ένα οικόσημο και απεικονίσεις σταφυλιών. Αλλά η Παλέτα είναι μια απλούστερη περιοχή από τη Βουργουνδία, με μόνο λίγους παραγωγούς και χωρίς την ιεραρχία αμπελώνων και άλλων διακρίσεων, επομένως η ετικέτα δεν χρειάζεται να προσφέρει τόσες πληροφορίες. 

 

1.Château Simone Το όνομα του παραγωγού, σε ένα είδος προδρόμου μιας γραμματοσειράς Art Nouveau, τοποθετείται πάνω από μια απόδοση του πύργου και των αμπελώνων του.

2.Παλέτα –  Appellation Palette Contrôlée, η επίσημη ονομασία, έχει την τιμή να βρίσκεται στην κορυφή της ετικέτας.

 3.Mis en Bouteille au Château: Αυτό ακούγεταιι καλύτερα από ένα απλό «mis en bouteille», καθορίζοντας πού εμφιαλώθηκε το κρασί, και τον τόπο παρασκευής του κρασιού.

4.Rougier, Propriétaire, Meyreuil (B. du R.) FrancePropriétaire δηλώνει τον ιδιοκτήτη του οινοποιείου. Το Rougier είναι το επώνυμο της οικογένειας που κατέχει το Château Simone. Το Meyreuil είναι η κοινότητα στην Προβηγκία όπου βρίσκεται.

 

Domaine Zind Humbrecht Alsace Rangen Clos Saint Urbain Riesling 2018 

Η Αλσατία κάνει τα πράγματα λίγο διαφορετικά από την υπόλοιπη Γαλλία. Για πολλά χρόνια, η Γαλλία και η Γερμανία αγωνίστηκαν για να κυριαρχήσουν σε αυτήν την περιοχή και, όπως και στις γερμανόφωνες οινοκαλλιέργειες, η ετικέτα παραθέτει την ποικιλία σταφυλιών. Η Αλσατία έχει επίσης εντοπίσει αμπελώνες με τη δυνατότητα να παράγει εξαιρετικά κρασιά, τα οποία χαρακτηρίζει σε  grand crus. Πέρα από τις νομικές απαιτήσεις, τα μεμονωμένα κτήματα μπορούν να διακοσμήσουν την ετικέτα και να προσθέσουν διακριτικές πληροφορίες. 

 

 1.Domaine Zind Humbrecht Domaine ορίζει το όνομα του παραγωγού, Zind Humbrecht. Το “Domaine” υποδηλώνει ότι ο παραγωγός μεγάλωσε τα σταφύλια αντί να τα αγοράσει.

 2.Alsace Grand Cru Rangen: Η περιοχή, η Αλσατία και ο αμπελώνας, Rangen, που έχει χαρακτηριστεί grand cru. Ακριβώς από κάτω είναι το έτος 1296 και μια κορυφή με σταφύλια και τα αρχικά I.H., που λαμβάνονται από μια σκαλιστή πέτρα που βρέθηκε πριν από χρόνια σε έναν αμπελώνα από την οικογένεια Humbrecht. Οι οινοποιοί αποδίδουν την κορυφή σε έναν πρόγονο, τον Isadore Humbrecht.

 3.Clos Saint Urbain: Το “clos” είναι ένας κλειστός αμπελώνας. Αυτό το κλείσιμο ονομάζεται για ένα παρεκκλήσι του 16ου αιώνα αφιερωμένο στον Saint Urbain που βρίσκεται μέσα στον αμπελώνα.

4.Rangen de Thann: Ο αμπελώνας Rangen, το νοτιότερο grand cru στην Αλσατία, εκτείνεται μεταξύ δύο χωριών, Thann και Vieux Thann. Το τμήμα Clos Saint Urbain βρίσκεται στο Thann, το οποίο η οικογένεια Humbrecht πιστεύει ότι είναι το πιο ενδιαφέρον μέρος του αμπελώνα, εξ ου και το Rangen de Thann.

5.Appellation Alsace Grand Cru Contrôlée: Ο επίσημος χαρακτηρισμός ότι το κρασί πληροί τις απαιτήσεις της ονομασίας.

6.Riesling : Το κρασί είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από αυτό το λευκό σταφύλι.

7.Indice: Πρόκειται για έναν αποκλειστικό κωδικό που χρησιμοποιείται από τον Zind Humbrecht για να δείξει το επίπεδο γλυκύτητας του κρασιού, με το Indice 1 το πιο ξηρό και το Indice 5 το πλουσιότερο και το γλυκότερο. Θα συμπληρωθεί ανάλογα με το vintage.

8.Olivier et Margaret Humbrecht: Οι τρέχοντες ιδιοκτήτες.

9.Περιέχει θειώδη άλατα: Τα θειώδη άλατα είναι ενώσεις που και οι δύο απαντώνται φυσικά σε χυμό σταφυλιών που έχει υποστεί ζύμωση, και προστίθενται με τη μορφή διοξειδίου του θείου, ενός συντηρητικού που χρησιμοποιείται σχεδόν καθολικά. Αυτή η ετικέτα είναι υποχρεωτική για κρασιά στα οποία το επίπεδο θειώδους είναι πάνω από 10 μέρη ανά εκατομμύριο. Αυτό περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα κρασιά, είτε προστίθεται διοξείδιο του θείου είτε όχι.

10.L 24 R : Ένας αποκλειστικός κωδικός για την επισήμανση, τον αριθμό παρτίδας ή την ημερομηνία εμφιάλωσης.

 

Πηγή : New York Times

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Πότε μπορεί να αποβεί επιζήμια η χιονόπτωση στα πρέμνα

REPORTS

Μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας στο καθεστώς που διέπει τις άδειες φύτευσης αμπέλου προσπαθεί να προωθήσει η Κομισιόν, πρόθεση της οποίας είναι η αύξηση του ποσοστού...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που θα προσέδιδαν σε κάποιον το προσωνύµιο «κρασάνθρωπος». Παράτησε µια διασφαλισµένη θέση στο ∆ηµόσιο και στο ελαιόλαδο, έχοντας σπουδάσει...

REPORTS

Μια επετειακή επανέκδοση της «Ράμνιστας» του 2011, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, λανσάρισμα της «Μαλαγουζιάς» και σε φυσικά κανάλια...

Copyright © 2020 Greenbox SA.