Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η οινοποιητική δεξιοτεχνία αποτυπώθηκε στις καινοτόμες εκφράσεις της «Αφρός και Νέκταρ»

Η πολυαναμενόμενη εκδήλωση «Αφρός και Νέκταρ 2024» αν μη τι άλλο αποζημίωσε όσους βρέθηκαν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο «Φάρο» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), καθώς ήταν…πασπαλισμένη με αρώματα και Χριστουγεννιάτικη διάθεση.

Στην φετινή «Αφρός & Νέκταρ», που έφερε στο προσκήνιο την πλούσια παράδοση και την καινοτομία των Ελλήνων οινοπαραγωγών βρέθηκαν περισσότερα από 200 αφρώδη και γλυκά κρασιά αλλά και ξένα και τέθηκαν ενώπιον του οινόφιλου κοινού και επαγγελματικών του κλάδου.

Πέρα από τα ελληνικά και ξένα κρασιά των εκθετών της «Αφρός & Νέκταρ» καθώς και εκείνων της τιμώμενης περιοχής της Ιταλίας, οι επισκέπτες της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και 60 γλυκά και αφρώδη κρασιά από διάφορες χώρες του κόσμου, κρασιά που διακρίθηκαν στον πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό οίνων Concours Mondial de Bruxelles και που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι διεθνώς γνωστή για τα, λόγω κλίματος και παράδοσης, εξαιρετικά γλυκά κρασιά που παράγει, όπως η Μαυροδάφνη από την Πάτρα, το Vinsanto από τη Σαντορίνη, η Μαλβάζια και, βέβαια, τα διάφορα Μοσχάτα από τη Σάμο, τη Λήμνο, τη Ρόδο, το Ρίο και αλλού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και μία αντίστοιχη ανάπτυξη στην παραγωγή αφρωδών οίνων από διάφορες περιοχές της χώρας, που έρχονται να συμπληρώσουν ήδη γνωστές ετικέτες από τη Ρόδο, τη Ζίτσα, το Αμύνταιο και την Αρκαδία. Έτσι, στην «Αφρός & Νέκταρ», δεκάδες ελληνικές οινοποιίες παρουσίασαν απ’ όλη την Ελλάδα κάθε είδους αφρώδη και γλυκά κρασιά ιδιαίτερης νοστιμιάς!

Όπως αναφέρθηκε φέτος, τιμώμενη περιοχή της εκδήλωσης ήταν το Asti της βόρειας Ιταλίας, πατρίδα των περίφημων κρασιών Moscato d’Asti και Asti Spumante. Τα ημιαφρώδη κρασιά Moscato d’Asti παράγονται στις γραφικές λοφοπλαγιές της επαρχίας Άστι του Πιεμόντε από την αρωματική ποικιλία αμπέλου μοσχάτο λευκό. Είναι τόσο δημοφιλή στην Ελλάδα που είμαστε πλέον η 3η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για τα συγκεκριμένα κρασιά. Οι επισκέπτες της «Αφρός & Νέκταρ» είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και ετικέτες που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας στο περίπτερο του Consorzio per la Tutela dell’Asti DOCG, δηλαδή της διεπαγγελματικής οργάνωσης οίνων ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης «Asti», που θα έχει επίσημη παρουσία στην «Αφρός & Νέκταρ».

Το wine trails, βρέθηκε στην έκθεση, και στο πλήθος των κρασιών και απεριτίφ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεχώρισε:

Το αφρώδες κρασί Amalia Vintage 2022 από το κτήμα Τσέλεπου, ένα αφρώδες κρασί που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις γαλλικές σαμπάνιες, καθώς το ίδιο παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη, υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο για ένα πολύπλοκο αφρώδες κρασί, με ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα και έντονο κορδόνι από λεπτές κι επίμονες φυσαλίδες. Στη μύτη διακρίνονται τα λεπτά αρώματα από φλούδες εσπεριδοειδών, αχλαδιού & πασχαλιάς, με φόντο γοητευτικές νότες ζυμών και μελιού που συμπληρώνονται στο στόμα από μια ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση.

Μία σημαντική νότα από την φετινή εκδήλωση που δεν πέρασε απαρατήρητη ήταν το εισαγόμενο αφρώδες κρασί Lamborghini Ice Brut, ενός σαγηνευτικού μείγματος Pinot Grigio (60%) και Chardonnay (40%) από τους φημισμένους αμπελώνες του Lamborghini Estate. Αυτό το εκλεκτό κρασί είναι η ενσάρκωση της ιταλικής δεξιοτεχνίας, προσφέροντας μια γεύση που είναι τόσο αξέχαστη όσο μια καλοκαιρινή μέρα στην ιταλική ύπαιθρο. Η αρμονική, ξηρή γεύση και ο απαλός αναβρασμός του το καθιστούν τον τέλειο σύντροφο για υπαίθριες συγκεντρώσεις ή γαλήνιες στιγμές μοναξιάς κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο.

Μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα elegant ετικέτα είναι το Scaperdas Frères Hommage Brut Blanc De Noirs από το κτήμα Κυρ Γιάννη. Ένα πολυδιάστατο αφρώδες κρασί από Ξινόμαυρο από αυτόριζα κλίματα του οροπέδιου του Αμυνταίου μία από τις πιο ψυχρές αμπελουργικές περιοχές στην Ελλάδα τιμά τη δυναμική του, την καταγωγή του και βεβαίως την οινική παράδοση του κτήματος Κυρ Γιάννη και μεταμορφώνεται σε ένα εξαιρετικό Méthode Traditionnelle λευκό αφρώδες μεγάλης κλάσης.

Τέλος, ένα ιδιαίτερο και εξίσου ενδιαφέρον spritz αφρώδες κρασί με χαμηλό αλκοόλ είναι το PELEANO. Διακρίνεται σε τρεις ξεχωριστές ετικέτες από τρεις διαφορετικές οινικές ποικιλίες με ξεχωριστά αρώματα και γεύσεις. Το Peleano ROSE φτιάχνεται από 100% Μοσχοφίλερο Μαντινείας με φυσικά αρώματα τριαντάφυλλου. Αποτελεί μια ωραία επιλογή για κάποιον που θέλει να πιει κάτι δροσιστικό και ελαφρύ είτε ως απεριτίφ είτε ως συνοδευτικό γλυκού και small bites. Παράλληλα, το Peleano LIME Παράγεται από 100% Μοσχάτο με φυσικά αρώματα λουλουδιών και lime και το Peleano MASTIHA παράγεται από Σαββατιανό κρασί με μαστιχέλαιο Χίου. Αποτελεί ένα πολύ δροσιστικό απεριτίφ μαζί με όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει η Μαστίχα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....