Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η νέα εποχή της Οινοποιίας Ελασσόνας είναι το Κτήμα Όλοινος

Στην αναβάθμιση της Οινοποιίας Ελασσόνας σε Κτήμα Όλοινος (Olenos Estate), καταθέτοντας σχετική αίτηση στη ΔΑΟΚ Λάρισας προχώρησαν οι οινοποιοί και ιδιοκτήτες της Γιώργος Λόλας και Γιώργος Φτίκας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Λόλα, προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η μετατροπή της Οινοποιίας σε Κτήμα, ήταν να υφίσταται και στο κωδικολόγιο και ετικέτα κρασιού ΠΓΕ Ελασσόνας, όπου κυκλοφορούν οίνοι όπως το λευκό Chardonnay, το ροζέ Syrah σε ανάμειξη με Λημνιώνα και το ερυθρό Cabernet Sauvignon με τη σειρά «Ολύμπιος». Επίσης στους ΠΓΕ οίνους του Κτήματος είναι η σειρά «Καλούδα» σε λευκό από Sauvignon Blanc και ερυθρό από Merlot-Syrah. Επίσης διαθέτει τα απαραίτητα στρέμματα – απαιτούνται περί τα 70 στρέμματα αμπελώνων – γύρω ή στην ίδια περιοχή με το οινοποιείο που το καθιστούν Κτήμα.

Aπό την πλευρά της η Νάνσυ Λόλα αναφέρει ότι με αυτόν τον τρόπο εισέρχεται στα πεπραγμένα της επιχείρησης η νεότερη γενιά, η οποία εκπροσωπείται από την ίδια και την αδερφή της, Δέσποινα, τον Δημήτρη και τη Σταυρούλα Φτίκα. «Η είσοδος της νεότερης γενιάς στον τομέα του κρασιού σηματοδοτεί την κυκλοφορία πιο μοντέρνων και σύγχρονων ετικετών, γυρίζοντας ουσιαστικά σελίδα στην έως τώρα διαδρομή του οινοποιείου», σημειώνει η ίδια.

Πειραματικές οινοποιήσεις και νέες ποικιλίες στο προσκήνιο

Στα επόμενα βήματα είναι η αντικατάσταση της ροζέ ετικέτας που έως τώρα παραγόταν από Merlot – Syrah με ένα blend από Syrah – Λημνιώνα, την ποικιλία η οποία φυτεύτηκε πριν από 4 χρόνια. Η νέα ετικέτα θα εμφιαλωθεί φέτος και πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά έως και το τέλος της χρονιάς. Ταυτόχρονα το Κτήμα έχει προχωρήσει σε νέες φυτεύσεις με Μαλαγουζιά και Λημνιώνα, κάνοντας στροφή από τις ξενικές ποικιλίες που αποτελούσαν τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του, σε ελληνικές. Επίσης, μικρότερες σε έκταση φυτεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί στις ποικιλίες Αθήρι, Ασύρτικο και Ντεμπίνα. «Δουλεύουμε σε πειραματικές δεξαμενές του ενός τόνου με διάφορες ποικιλίες ξεχωριστά ή σε blends. Τα κρασιά που δοκιμάζουμε είτε έχουν παραμείνει προηγουμένως σε βαρέλι προκειμένου να ωριμάσουν, είτε χρησιμοποιούνται χωρίς παραμονή σε βαρέλι. Κατά την οινοποιητική διαδικασία συμμετέχουν και οι γηγενείς ζύμες. Ωστόσο η συγκεκριμένη πειραματική διαδικασία είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και οι νέες μας ετικέτες θα κυκλοφορήσουν σε βάθος χρόνου», αναφέρει η Νάνσυ Λόλα.

Το 2020 κυκλοφόρησε ένα νέο Syrah διαφοροποιημένο ως προς την επιλογή των σταφυλιών του, τα οποία προέρχονται από single vineyard που προσφέρει καλύτερη εσοδεία λόγω κλίσης του εδάφους και προσανατολισμού που έχει το συγκεκριμένο αμπελοτόπι. Κατόπιν τα σταφύλια του οινοποιήθηκαν ξεχωριστά. «Αποφασίστηκε από την οινολόγο του Κτήματος ότι όσες χρονιές είναι καλές, θα οινοποιούνται ξεχωριστά τα σταφύλια και θα εμφιαλώνεται στη συνέχεια ένα κρασί περιορισμένης κυκλοφορίας. Το κρασί αυτό παραμένει ένα χρόνο στο βαρέλι, στη συνέχεια εμφιαλώνεται και παραμένει για ένα ακόμα έτος στο κελάρι πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί η ετικέτα εσοδείας του 2020 σε περίπου 1.000 φιάλες». Το 2022 το Κτήμα κυκλοφόρησε στην αγορά μία ετικέτα από Ασύρτικο και φέτος θα δημιουργηθεί πιθανότατα ένα blend από Ασύρτικο-Μαλαγουζιά, το οποίο εξετάζεται αν θα αντικαταστήσει την προϋπάρχουσα μονοποικιλιακή ετικέτα.

Το Κτήμα διαθέτει συνολικά 100 στρέμματα ιδιόκτητων βιολογικών αμπελώνων με αποδόσεις περίπου 400 κιλών ανά στρέμμα, κάτι που εξαρτάται από την εκάστοτε ποικιλία. Τα εδάφη είναι ξερικά και ποτίζονται μόλις μία φορά στη διάρκεια του έτους, ενώ βρίσκονται σε ημιορεινή περιοχή με υψόμετρο 400-450 μέτρων.

Σε αριθμούς

Ιδιόκτητα αμπέλια: 100 στρέμματα

Αποδόσεις: 400 κιλά/στρέμμα

Υψόμετρο: 400-450 μέτρα

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

REPORTS

Το Consorzio del Vino Brunello di Montalcino έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες προβλέψεις για τον τρύγο του 2024, ο οποίος επηρεάζεται από συγκεκριμένες κλιματολογικές...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...