Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η νέα εποχή της Οινοποιίας Ελασσόνας είναι το Κτήμα Όλοινος

Στην αναβάθμιση της Οινοποιίας Ελασσόνας σε Κτήμα Όλοινος (Olenos Estate), καταθέτοντας σχετική αίτηση στη ΔΑΟΚ Λάρισας προχώρησαν οι οινοποιοί και ιδιοκτήτες της Γιώργος Λόλας και Γιώργος Φτίκας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Λόλα, προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η μετατροπή της Οινοποιίας σε Κτήμα, ήταν να υφίσταται και στο κωδικολόγιο και ετικέτα κρασιού ΠΓΕ Ελασσόνας, όπου κυκλοφορούν οίνοι όπως το λευκό Chardonnay, το ροζέ Syrah σε ανάμειξη με Λημνιώνα και το ερυθρό Cabernet Sauvignon με τη σειρά «Ολύμπιος». Επίσης στους ΠΓΕ οίνους του Κτήματος είναι η σειρά «Καλούδα» σε λευκό από Sauvignon Blanc και ερυθρό από Merlot-Syrah. Επίσης διαθέτει τα απαραίτητα στρέμματα – απαιτούνται περί τα 70 στρέμματα αμπελώνων – γύρω ή στην ίδια περιοχή με το οινοποιείο που το καθιστούν Κτήμα.

Aπό την πλευρά της η Νάνσυ Λόλα αναφέρει ότι με αυτόν τον τρόπο εισέρχεται στα πεπραγμένα της επιχείρησης η νεότερη γενιά, η οποία εκπροσωπείται από την ίδια και την αδερφή της, Δέσποινα, τον Δημήτρη και τη Σταυρούλα Φτίκα. «Η είσοδος της νεότερης γενιάς στον τομέα του κρασιού σηματοδοτεί την κυκλοφορία πιο μοντέρνων και σύγχρονων ετικετών, γυρίζοντας ουσιαστικά σελίδα στην έως τώρα διαδρομή του οινοποιείου», σημειώνει η ίδια.

Πειραματικές οινοποιήσεις και νέες ποικιλίες στο προσκήνιο

Στα επόμενα βήματα είναι η αντικατάσταση της ροζέ ετικέτας που έως τώρα παραγόταν από Merlot – Syrah με ένα blend από Syrah – Λημνιώνα, την ποικιλία η οποία φυτεύτηκε πριν από 4 χρόνια. Η νέα ετικέτα θα εμφιαλωθεί φέτος και πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά έως και το τέλος της χρονιάς. Ταυτόχρονα το Κτήμα έχει προχωρήσει σε νέες φυτεύσεις με Μαλαγουζιά και Λημνιώνα, κάνοντας στροφή από τις ξενικές ποικιλίες που αποτελούσαν τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του, σε ελληνικές. Επίσης, μικρότερες σε έκταση φυτεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί στις ποικιλίες Αθήρι, Ασύρτικο και Ντεμπίνα. «Δουλεύουμε σε πειραματικές δεξαμενές του ενός τόνου με διάφορες ποικιλίες ξεχωριστά ή σε blends. Τα κρασιά που δοκιμάζουμε είτε έχουν παραμείνει προηγουμένως σε βαρέλι προκειμένου να ωριμάσουν, είτε χρησιμοποιούνται χωρίς παραμονή σε βαρέλι. Κατά την οινοποιητική διαδικασία συμμετέχουν και οι γηγενείς ζύμες. Ωστόσο η συγκεκριμένη πειραματική διαδικασία είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και οι νέες μας ετικέτες θα κυκλοφορήσουν σε βάθος χρόνου», αναφέρει η Νάνσυ Λόλα.

Το 2020 κυκλοφόρησε ένα νέο Syrah διαφοροποιημένο ως προς την επιλογή των σταφυλιών του, τα οποία προέρχονται από single vineyard που προσφέρει καλύτερη εσοδεία λόγω κλίσης του εδάφους και προσανατολισμού που έχει το συγκεκριμένο αμπελοτόπι. Κατόπιν τα σταφύλια του οινοποιήθηκαν ξεχωριστά. «Αποφασίστηκε από την οινολόγο του Κτήματος ότι όσες χρονιές είναι καλές, θα οινοποιούνται ξεχωριστά τα σταφύλια και θα εμφιαλώνεται στη συνέχεια ένα κρασί περιορισμένης κυκλοφορίας. Το κρασί αυτό παραμένει ένα χρόνο στο βαρέλι, στη συνέχεια εμφιαλώνεται και παραμένει για ένα ακόμα έτος στο κελάρι πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί η ετικέτα εσοδείας του 2020 σε περίπου 1.000 φιάλες». Το 2022 το Κτήμα κυκλοφόρησε στην αγορά μία ετικέτα από Ασύρτικο και φέτος θα δημιουργηθεί πιθανότατα ένα blend από Ασύρτικο-Μαλαγουζιά, το οποίο εξετάζεται αν θα αντικαταστήσει την προϋπάρχουσα μονοποικιλιακή ετικέτα.

Το Κτήμα διαθέτει συνολικά 100 στρέμματα ιδιόκτητων βιολογικών αμπελώνων με αποδόσεις περίπου 400 κιλών ανά στρέμμα, κάτι που εξαρτάται από την εκάστοτε ποικιλία. Τα εδάφη είναι ξερικά και ποτίζονται μόλις μία φορά στη διάρκεια του έτους, ενώ βρίσκονται σε ημιορεινή περιοχή με υψόμετρο 400-450 μέτρων.

Σε αριθμούς

Ιδιόκτητα αμπέλια: 100 στρέμματα

Αποδόσεις: 400 κιλά/στρέμμα

Υψόμετρο: 400-450 μέτρα

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...

REPORTS

Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην ΚΕΟΣΟΕ το χρονοδιάγραμμα των επόμενων διαδικασιώνπου αφορούν το Μέτρο 23 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς που έχουν πληγεί...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Έντονη αύξηση του πληθυσµού του εντόµου κρυπτοβλάβες (Cryptoblabes gnidiella) σε αµπελώνες της Περιφερειακής Ενότητας ∆ράµας καταγράφεται αυτό το διάστηµα στο εγκατεστηµένο δίκτυο παγίδων, ενώ...