Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η μαγεία μιας διεργασίας ζύμωσης κατά την οινοποίηση, της μηλογαλακτικής

Το κρασί, για να φτάσει στην τελική του κατάσταση, που το καθιστά πλέον έτοιμο να συνοδεύσει βραδιές και γεύματα, ακολουθεί μια σειρά περίπλοκων βιοχημικών διεργασιών, των οποίων ο έλεγχος από τον οινολόγο δεν είναι πάντα εμφανής.

Μία εξ’αυτών, είναι η μηλογαλακτική ζύμωση (MLF), διεργασία που ακολουθεί την αλκοολική ζύμωση και πραγματοποιείται σε κάποια είδη κρασιού, ανάλογα με τη βούληση του οινολόγου και το είδος του κρασιού που θέλει να επιτύχει. Η διεργασία συνίσταται στη μετατροπή, με τη βοήθεια γαλακτικών βακτηρίων, του μηλικού οξέος σε γαλακτικό.

Τα περισσότερα ροζέ και πολλά λευκά κρασιά δεν ακολουθούν μηλογαλακτική ζύμωση καθώς η «στρογγυλάδα» που χαρίζει στο κρασί και η μείωση της οξύτητας δεν είναι επιθυμητά. Η αγορά σήμερα ζητά λευκά με μεγάλες οξύτητες, πόσο μάλλον όσον αφορά τα ροζέ. Μια μεγάλη εξαίρεση, αποτελεί το λευκό Chardonnay, που παραδοσιακά στην περιοχή προέλευσής του, την Βουργουνδία, τα κρασιά χαρακτηρίζονται από στόμα πιο «στρογγυλό», με λιπαρότητα και σχετικά χαμηλές οξύτητες.

Επίσης, η μηλογαλακτική ζύμωση αλλάζει το αρωματικό προφίλ του οίνου, με μείωση κάποιων αρωμάτων που παρήχθησαν κατά την αλκοολική ζύμωση και η δημιουργία νέων, διαφορετικού στυλ, που προσδίδουν πολυπλοκότητα. Συνήθως τα φρουτώδη αρώματα (κάποιοι εστέρες) μειώνονται ενώ μια ένωση που ονομάζεται διακετύλιο εμφανίζεται σε μικρές ποσότητες χαρίζοντας νότες βουτυρένιες, καραμέλας ή φουντουκιού.

Κατά τη διάρκεια της οινοποίησης, οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες για την σωστή διεξαγωγή αυτής είναι…η θερμοκρασία και τα θρεπτικά συστατικά. Πολλές φορές, ο οινολόγος θέλει να πραγματοποιήσει μηλογαλακτική ζύμωση σε κρασιά που έχουν τελειώσει την αλκοολική ζύμωση και βρίσκονται σε βαρέλια, αλλά παραλείπει να αυξήσει τις θερμοκρασίες του κελαριού του. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι την άνοιξη που οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν, για να ενεργοποιηθεί ξανά η ζύμωση.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει πρωταρχικό ρόλο και εκεί απαιτείται πιο πολύ προσοχή στα λευκά κρασιά σε σχέση με τα ερυθρά, που είναι πιο ευαίσθητα στις οξειδώσεις, είναι ο χρόνος διεξαγωγής. Αν μια μηλογαλακτική ζύμωση αργήσει πολύ να ξεκινήσει ή εφόσον ξεκινήσει, αργήσει να τελειώσει, υπάρχει κίνδυνος οξείδωσης του κρασιού.

Η σημερινή τεχνολογία, έρευνα και τεχνογνωσία προσφέρουν δυνατότητες που δίνουν ένα χέρι βοηθείας στον οινολόγο με στόχο την διεξαγωγή της χωρίς προβλήματα. Έτσι, καλείται να αποφασίσει αν θα «εμβολιάσει» πριν, κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης ή μετά, με γαλακτικά βακτήρια που κυκλοφορούν στο εμπόριο αντί να περιμένει να διεξαχθεί με φυσικό τρόπο αφού τα συγκεκριμένα βακτήρια, που βρίσκονται φυσικά στο σταφύλι, ενεργοποιηθούν κάτω από ευνοϊκές συνθήκες. Τα βακτήρια που βρίσκονται στο εμπόριο είναι του είδους Oenococcus oeni, Lactobacillus ή Pediococcus.

Σε ένα πλαίσιο καινοτομίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου (Institut Français de la Vigne et du Vin-IFV) διέθεσε ένα εργαλείο στη διάθεση των οινολόγων με στόχο να τους βοηθήσει να πάρουν την απόφαση αυτή. Αυτό διατίθεται στο site https://www.vignevin.com/en/. Όπως αναφέρει το IFV και η Lallemand, δεν βοηθά στην επίλυση προβλημάτων από μηλογαλακτικές ζυμώσεις που αργούν να ξεκινήσουν ή να τελειώσουν. Βοηθά όμως στην έναρξη αυτής.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...