Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις ποικιλίες του Bordeaux

Έξι νέες ποικιλίες προστίθενται στις ήδη επιτρεπόμενες της περιοχής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής.

Ο γαλλικός ρυθμιστικός οργανισμός γεωργικών προϊόντων, το Institut National de l’Origine et de la Qualité (INAO), έδωσε έγκριση για την καλλιέργεια και  χρήση έξι νέων ποικιλιών στα κρασιά του Μπορντό.

Το επίσημο γεωργικό κυβερνητικό όργανο ενέκρινε τη χρήση τεσσάρων νέων κόκκινων ποικιλιών – Arinarnoa, Castets, Marselan και Touriga Nacional – και δύο λευκών ποικιλιών – Alvarinho και Liliorila – με φυτεύσεις εγκεκριμένες ήδη από φέτος.

Οι ποικιλίες παρουσιάστηκαν από τους οινοπαραγωγούς του Bordeaux και του Bordeaux Supérieur AOCs  το καλοκαίρι του 2019, ως πιθανό μέσο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς πλέον αλλάζει ο ρυθμός ανάπτυξης και ωρίμανσης των σταφυλιών στα αμπέλια.

Οι επιστήμονες στο Μπορντό εξέτασαν 52 διαφορετικές ποικιλίες για ενδεχόμενη μελλοντική χρήση προτού καταλήξουν στις τελικές έξι που θεωρήθηκαν ιδιαίτερα κατάλληλες καθώς ωριμάζουν πιο αργά και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στο υδρικό στρες.

Για αρχή, οι νέες ποικιλίες θα περιοριστούν μόνο στο 5% της συνολικής επιφάνειας των αμπελώνων και όχι περισσότερο από το 10% του μείγματος σε κόκκινο ή λευκό.

Αυτές οι νέες ποικιλίες έρχονται να προστεθούν δίπλα στις ήδη επιτρεπόμενες ποικιλίες του Bordeaux που για τα ερυθρά κρασιά είναι: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Carménère και Petit Verdot ενώ για τα λευκά είναι: Sémillon, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Muscadelle, Colombard, Ugni Blanc, Merlot Blanc και Mauzac.

Πηγή: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Μετά από δυο ισχνές παραγωγικά χρονιές, οι προοπτικές για τη συγκομιδή του 2025, μετά την επέλαση του πρώτου κύματος του παγετού στις 19 προς...

REPORTS

Καθώς η ζήτηση για λευκά κρασιά συνεχίζει να αυξάνεται στην Ασία και οι τιμές για τα κόκκινα κρασιά της Βουργουνδίας εκτοξεύονται, τα κρασιά του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...