Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ιστορία του φελλού, από το δέντρο στη φιάλη

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ φελλού και εμφιαλωμένου κρασιού επηρεάζουν τη γεύση του σε βάθος. Ο φελλός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της ποιότητας του κρασιού αλλά και του χρόνου ζωής του. Με βάση την επιλογή του, δίνει τη δυνατότητα να διατηρηθεί το κρασί για πολλά χρόνια από τη στιγμή της εμφιάλωσής του.

Ο φελλός άρχισε να χρησιμοποιείται στα τέλη του 1600 και αντικατέστησε γυάλινα πώματα, τα οποία παρόλο που λειτουργούσαν δεν ήταν εύχρηστα, καθότι ήταν δύσκολο να αφαιρεθούν χωρίς να σπάσουν το μπουκάλι.

Έγινε ανάρπαστος τον 17ο αιώνα όταν ανακαλύφθηκε ότι «σφραγίζει» το κρασί, επιβραδύνοντας την διαδικασία της οξείδωσης. Πιο συγκεκριμένα, ο φελλός διαθέτει μικροπόρους οι οποίοι επιτρέπουν την διέλευση μιας ελάχιστης ποσότητας οξυγόνου στο κρασί. Έτσι, χάρη στην επαφή του κρασιού με το οξυγόνο, με τον καιρό αναπτύσσονται τα λεγόμενα «τριτογενή αρώματα» ή αρώματα παλαίωσης και αφαιρούνται σιγά σιγά τα θειώδη που προστέθηκαν κατά την εμφιάλωση έτσι ώστε το κρασί να διατηρηθεί φρέσκο.

Ποιο είναι όμως το ταξίδι του φελλού από το δέντρο στη φιάλη; Ο φελλός προέρχεται από δέντρα δρυός (Quercus suber). Ένα δέντρο δρυός όμως δεν αγγίζεται πριν από τα 25 χρόνια ζωής του. Ακόμα και τότε, αφού τρυγηθεί, δεν δίνει φελλό αρκετά καλό σε ποιότητα. Επιπλέον, το δέντρο δεν μπορεί να τρυγηθεί δεύτερη φορά, σε διάστημα 9 ετών. Πρέπει λοιπόν να περάσουν 43 χρόνια πριν ένα δέντρο μπορέσει να παράξει υψηλής ποιότητας φελλό.

Ο τρύγος είναι μια καλοκαιρινή διαδικασία. Αφού συλλεχθεί ο φλοιός, μεταφέρεται για κάποιους μήνες σε καθαρές επιφάνειες, όπου «αποξηραίνεται». Αυτή η διαδικασία διαρκεί έναν με έξι μήνες, ανάλογα με την πυκνότητα και την υγρασία του ξύλου. Στη συνέχεια, περνάει από διάφορες διαδικασίες, με αρχή τον βρασμό του φλοιού σε μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές για να αποστειρωθεί και να μαλακώσει έτσι ώστε να μπορεί να μεταβληθεί το σχήμα του. Ακολουθεί το κόψιμο και ξανά πλύσιμο, καθάρισμα, αποστείρωση και ξήρανση. Στο σημείο αυτό οι έτοιμοι πλέον φελλοί διαχωρίζονται ανάλογα με την ποιότητά τους και είναι έτοιμοι για χρήση.

Ποιοι είναι οι παράγοντες ποιότητας ενός φελλού; Ο φελλός στο ταξίδι του από το δέντρο στη φιάλη περνάει από πολλαπλούς ελέγχους. ‘Ενας πολύ σημαντικός παράγοντας ποιότητας είναι η TCA, η χημική ένωση 2,4,6 – χλωροανισόλη που απαντάται στον φελλό, η οποία προκαλεί ελαττωματικά αρώματα «μούχλας»  ή υγρού ξύλου στο κρασί, το οποίο λέγεται ότι είναι φελλωμένο. Σήμερα κάποιες βιομηχανίες κατάφεραν με διάφορες καινοτόμες μεθόδους να ξεφορτωθούν την TCA από τους φελλούς τους.

Εναλλακτικές μεθόδους αποτελούν τα βιδωτά πώματα, τα οποία δεν επιτρέπουν καμία διέλευση οξυγόνου στο κρασί, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Τέλος, ένα συνθετικό πώμα από ζαχαροκάλαμο, που λόγω του ότι είναι συνθετικό είναι και TCA-free, επιτρέπει την ελεγχόμενη διέλευση του οξυγόνου και είναι ανακυκλώσιμο. Παρόλο που φαίνεται να υπάρχουν πλέον εναλλακτικές, ο φυσικός φελλός συνεχίζει να κυριαρχεί στη βιομηχανία.

Με στοιχεία από thewinecellarinsider.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια κορυφαία διάκριση με διεθνή αντίκτυπο επιβεβαιώνει το όραμα, την αφοσίωση και την ποιότητα που χαρακτηρίζουν το Κτήμα Σεμέλη. Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, στο...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων έρχονται να αναδείξουν το αίσθημα της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και να μας θυμίσουν ότι οι γιορτές είναι για να μοιράζεσαι!...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...