Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ορόσημο ο Σεπτέμβρης για το νέο πλαίσιο για κρασιά χαμηλής ή μηδενικής αλκοόλης

Ωριμάζει στις Βρυξέλλες η ιδέα για τα κρασιά με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα αλκοόλ, με την διαβούλευση για αναγνώριση των μεθόδων απόαλκοόλωσης να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν ξεκίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες  για την μεταρρύθμιση της νομοθεσίας τον περασμένο Αύγουστο, ώστε να επιτρέπει τις παραπάνω μεθόδους οργανικής παραγωγής, με την διαβούλευση να παραμένει ανοιχτή κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ενώ με το πέρας της διαδικασίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ε.Ε., θα έχουν δύο μήνες για να εκφράσουν τυχόν αντιρρήσεις. Αν αυτές δεν υπάρξουν, τότε η νέα τροποποίηση της νομοθεσίας θα τεθεί σε ισχύ αρκετά σύντομα, προσφέροντας στους αμπελουργούς νέα εργαλεία για την παραγωγή οίνων χωρίς αλκοόλ.

Επί του παρόντος η παραγωγή οργανικού κρασιού στην Ευρώπη καθορίζεται από την Οργανική Νομοθεσία 2018/848, η οποία καθορίζει τις πρακτικές και τα standards της οργανικής καλλιέργειας και την παρασκευής οίνου. Εντούτοις, παρουσιάζονται σημαντικά κενά, αφού δεν εξετάζει τις μεθόδους αφαίρεσης του αλκοόλ, ανεξαιρέτως αν προέρχεται από οργανικά σταφύλια.

Το θέμα για την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου άνοιξε με πρωτοβουλία της Γερμανίας, που ήδη από το 2021 έχει προτείνει στην Κομισιόν να αναγνωρίσει επίσημα την μέθοδο της εξάτμισης υπό κενό, ως τρόπο παραγωγής οργανικού κρασιού, κίνηση με την οποία συμφώνησε και η ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή για την οργανική παραγωγή EGTOP (Expert Group for Technical Advice on Organic Production), η οποία συνέστησε και την αναγνώριση της μεθόδου της απόσταξης, με την προϋπόθεση το κρασί να μην ξεπερνάει σε θερμοκρασία τους 75 βαθμούς Κελσίου και την αποτροπή χρήσης φίλτρων με πόρους μεγαλύτερους των 0,2 μικρομέτρων.

Μέχρι σήμερα οι τεχνικές της εξάτμισης υπό κενό και της απόσταξης αποτελούν δύο από τα πλέον υποσχόμενα «όπλα» στην φαρέτρα των παραγωγών που υιοθετούν οργανικές μεθόδους, αφού δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα του κρασιού κατά την διάρκεια τις διαδικασίας αφαίρεσης του αλκοόλ. Η εξάτμιση υπό κενό επιτρέπει την αφαίρεση του αλκοόλ σε χαμηλότερες θερμοκρασίες φέρνοντας το σημείο βρασμού των υγρών σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, επιτρέποντας τους να διατηρήσουν τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Από την άλλη η απόσταξη επιτρέπει στους παραγωγούς την δημιουργία μη αλκοολούχου οίνου σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

Παρότι η επίσημη αναγνώριση των συγκεκριμένων μεθόδων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση του ζητήματος, εξετάζει μόνο το θέμα της πλήρους αφαίρεσης του αλκοόλ, και αγνοεί την παρασκευή οίνου με μικρότερη περιεκτικότητα ABV.

Η επιλογή της παραγωγής οίνων με μερική μόνο αφαίρεση του αλκοόλ απασχολεί και τους παραγωγούς κρασιών που φέρουν ενδείξεις γεωγραφικής προέλευσης ΠΓΕ.  Πρόσφατα το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο για την Προέλευση και την Ποιότητα (INAO) που επιβλέπει την παραγωγή ΠΓΕ κρασιών της χώρας, πρότεινε την μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να επιτρέπει την παραγωγή ετικετών που διατηρούν ταυτόχρονα τόσο την ένδειξη γεωγραφικής τους προέλευσης, όσο και την οργανική τους ετικέτα.

Σύμφωνα με την EGTOP η μερική αφαίρεση του αλκοόλ είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία και για αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα στις συζητήσεις για την νομοθετική μεταρρύθμιση, αποκρυσταλλώνοντας τους υπάρχοντες προβληματισμούς σχετικά με το αν η περιεκτικότητα του αλκοόλ σχετίζεται με την διατήρηση της ταυτότητας του κρασιού ειδικά για όσα σχετίζονται με συγκεκριμένες τοποθεσίες και γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών.

Να σημειωθεί ότι η επικείμενη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της Ε.Ε. έχει πυροδοτήσει και ένα κύμα συζητήσεων μεταξύ των παραδοσιακών καταναλωτών που ταυτίζουν τον οίνο με το αλκοόλ, και των νεότερων ηλικιακά που αποζητούν τις υγιεινότερες επιλογές. Ήδη στο παρελθόν η πιθανότητα διακίνησης κρασιών με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ στην Ιταλία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με οργανώσεις όπως η Coldiretti να εκφράζονται έντονα κατά της συγκεκριμένης απόφασης χρησιμοποιώντας, μάλιστα, το σύνθημα «μην το λες κρασί». Ακόμα και ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας Francesco Lollobrigida είχε εκφράσει παρόμοια άποψη στα πλαίσια της εκδήλωσης Vinitaly.

Με πληροφορίες από Vinetur

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η «Αφρός και Νέκταρ» είναι μία εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά σε δύο κατηγορίες ελληνικών και ξένων οίνων, τους αφρώδεις και τους γλυκούς. Με...

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) δημοσίευσε τις πρώτες του προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025, στις 12.00 το μεσημέρι θα σηκώσει αυλαία η πιο αγαπημένη οινική εκδήλωση της χρονιάς. 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...