Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 200 εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει την καταστροφή της πλεονάζουσας παραγωγής κρασιού σε μια προσπάθεια να στηρίξει τους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να στηρίξουν τις τιμές.
Αρκετές μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές στη Γαλλία, ιδιαίτερα η περιοχή του Μπορντό, παλεύουν λόγω ενός κοκτέιλ προβλημάτων, όπως αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, κρίση κόστους ζωής και τις επακόλουθες επιπτώσεις του Covid-19.
Παράλληλα, η πτώση της ζήτησης για κρασί έχει οδηγήσει σε υπερπαραγωγή, απότομη πτώση των τιμών και μεγάλες οικονομικές δυσκολίες έως και έναν στους τρεις οινοποιούς στην περιοχή του Μπορντό, σύμφωνα με την τοπική ένωση αγροτών.
Ένα αρχικό ταμείο της ΕΕ ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ για την καταστροφή του κρασιού έχει συμπληρώσει έως και 200 εκατομμύρια ευρώ από τη γαλλική κυβέρνηση, είπε ο υπουργός Γεωργίας, Μαρκ Φεσνό, στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.
Τα χρήματα «στόχευαν στο να σταματήσουν την κατάρρευση των τιμών και να μπορέσουν οι οινοπαραγωγοί να βρουν ξανά πηγές εσόδων», αλλά τόνισε ότι η βιομηχανία έπρεπε «να κοιτάξει στο μέλλον, να σκεφτεί τις αλλαγές των καταναλωτών… και να προσαρμοστεί».
Η νοτιοδυτική περιοχή Λανγκεντόκ, η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας, γνωστή για τα γεμάτα ερυθρά της, έχει πληγεί σκληρά από την πτώση της ζήτησης κρασιού.
Το αλκοόλ από το κατεστραμμένο κρασί μπορεί να πωληθεί σε εταιρείες για χρήση σε μη εδώδιμα προϊόντα, όπως απολυμαντικά χεριών, προϊόντα καθαρισμού και αρώματα.
«Παράγουμε πάρα πολλά και η τιμή πώλησης είναι χαμηλότερη από την τιμή παραγωγής, επομένως χάνουμε χρήματα», δήλωσε ο Jean-Philippe Granier, από την ένωση παραγωγών κρασιού Languedoc.
Τον Ιούνιο, το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε επίσης 57 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της απόσυρσης περίπου 9.500 εκταρίων αμπέλου στην περιοχή του Μπορντό, ενώ άλλα δημόσια κονδύλια είναι διαθέσιμα για να ενθαρρύνουν τους αμπελοκαλλιεργητές να στραφούν σε άλλα προϊόντα, όπως οι ελιές.
Η Ευρώπη υπέστη για τελευταία φορά μια «λίμνη κρασιού» στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η οποία ανάγκασε την ΕΕ να μεταρρυθμίσει την αγροτική της πολιτική για να μειώσει τη μαζική υπερπαραγωγή κρασιού που υποκινούνταν από τις δικές της επιδοτήσεις.
Το μπλοκ των 27 μελών εξακολουθεί να δαπανά 1,06 δισ. ευρώ ετησίως στον τομέα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.
Εκτός από τη μακροπρόθεσμη τάση των καταναλωτών να στραφούν στην μπύρα και άλλα ποτά, η βιομηχανία επλήγη σοβαρά από την πανδημία του Covid που έκλεισε εστιατόρια και μπαρ σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε απότομη πτώση των πωλήσεων.
Τέλος, οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, που συνδέονται με την εκτόξευση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οδήγησαν επίσης τους αγοραστές να μειώσουν τις δαπάνες τους σε μη βασικά αγαθά όπως το κρασί.
ΠΗΓΗ: theguardian.com