Η Ήπειρος παραµένει ένα διαµέρισµα τεσσάρων πραγµατικών εποχών κατά τη διάρκεια του ηµερολογιακού έτους. Έτσι, σε µια εποχή που όλοι στο κρασί µιλούν για την έλλειψη νερού και τον αντίκτυπο των επιπτώσεων της κλιµατικής αλλαγής, σε αυτό το κοµµάτι της Ελλάδας αυτές τις µεταβολές δείχνει να τις απορροφά ο τόπος.
∆ιαβαίνοντας το αµπελουργικό κοµµάτι θα µπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς ως το κυνήγι του χαµένου θησαυρού, καθώς από χωριό σε χωριό εύκολα συναντά κανείς άγνωστες, ξεχασµένες κι ανεξερεύνητες ποικιλίες, πολλές από τις οποίες παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ας µην ξεχνάµε πως µιλάµε για έναν τόπο που έζησε τη µετανάστευση και κατ’ επέκταση την έντονη πληθυσµιακή µείωση και αµπελουργική απονεύρωση εντονότερα από κάθε άλλη της χώρας κατά τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60. Αυτήν τη στιγµή ωστόσο η Ήπειρος µπορεί και οφείλει οινικά να κοιτάζει µόνο µπροστά.
Jima Winery
Πρωταγωνίστρια η εκφραστική και εκρηκτική Ντεµπίνα
Η Ηπειρώτισσα Ντεµπίνα από τα χέρια του χηµικού οινολόγου Πάνου Τζίµα, καθιέρωσε στα ποτήρια µας το αρτινό οινοποιείο, δίνοντας έµπνευση στον δηµιουργό της για περισσότερες αναζητήσεις µε τις ηπειρώτικες ποικιλίες. Όχηµα το premium project «Les Vignerons», που έρχεται να αναδείξει µικρούς αµπελουργούς από τις πιο απόκρηµνες πλαγιές της αµπελοοινικής ζώνης της Ηπείρου, οι οποίοι εφοδιάζουν το οινοποιείο µε ακριβοθώρητο σταφύλι. Ήδη εδώ και µερικούς µήνες, ο Πάνος Τζίµας εφοδιάστηκε µε αµφορείς, για να ενισχύσει την πολυπλοκότητα των οινικών του δηµιουργιών. Το αποτέλεσµα θα βγει στην αγορά από την επόµενη σεζόν, µε τις νέες εµφιαλώσεις των ροζέ ετικετών και της Ντεµπίνας. Η δε Ντεµπίνα την οποία εφοδίασαν από το αµπελοτόπι που προσέχουν σαν κόρη οφθαλµού οι Vignerons Στέφανος και Βάσω Σιουµάλα από τη Ζίτσα, είναι µοιρασµένη σε τρία σηµεία στο οινοποιείο, σε inox δεξαµενές, σε δρύινα βαρέλια και σε αµφορείς. Μόλις περάσουν τουλάχιστον οχτώ µήνες ωρίµανσης, προς το καλοκαίρι, ο Πάνος Τζίµας θα ενώσει τα κοµµάτια, σε µια προσπάθεια ενίσχυσης του αρωµατικού χαρακτήρα του κρασιού του. Μέχρι τότε θα έχει αποφασίσει αν θα προχωρήσει στη δηµιουργία νέας ετικέτας η αν αυτό το κρασί θα αποτελέσει την επόµενη έκδοση του Miss De Bina.
Bizas Winery
Άρτιος σηµαίνει ισορροπηµένος
«Η επωνυµία στο κρασί µας είναι Άρτιος και προέκυψε διότι το άρτιος σηµαίνει πλήρης, ισορροπηµένος και χωρίς ελλείψεις. Και προφανώς κάνει λογοπαίγνιο και µε την Άρτα, γιατί θέλω να τονίσω την πόλη µου. Στην ετικέτα επίσης απεικονίζονται άρτιοι αριθµοί», σηµειώνει ο ∆ηµήτρης Μπίζας. Με σπουδές στη Γεωπονία, την οποία συνεχίζει να ασκεί ως επάγγελµα, ο κ. Μπίζας εδώ και λίγους µήνες ολοκλήρωσε µια επένδυση σε υποδοµές και πλέον δηλώνει κι επίσηµα αµπελουργός, οινοποιός και αποσταγµατοποιός, καθώς από το καλοκαίρι του 2022 έθεσε σε πλήρη λειτουργία το ολοκαίνουργιο οινοποιείο και αποσταγµατοποιείο του, τα οποία βρίσκονται στο χωριό Ανθότοπος στην Άρτα.
Zoinos Winery
Με το ανήσυχο το πνεύµα του Ηπειρώτη αµπελουργού
Από επιλεγµένα αµπελοτόπια στη λοφώδη περιοχή της Ζίτσας και σε υψόµετρο 700 µέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας προέρχεται η πρώτη ύλη για την ετικέτα Debina Orange του Zoinos Winery, η οινοποίηση της οποίας ακολουθεί την παράδοση της περιοχής, όπου τα στέµφυλα ζυµώνονται µαζί µε τον µούστο σε χαµηλή θερµοκρασία και µόνο µε τους γηγενείς µύκητες µε τελικό αποτέλεσµα το ιδιαίτερο κεχριµπαρένιο χρώµα του οίνου. Μια ετικέτα που εντάσσεται στις 140.000 φιάλες που εµφιάλωσε το 2022 η οινοποιητική επιχείρηση, ο εκπρόσωπος της οποίας ∆ηµήτρης Μηλιώτης αναφέρει ότι διαπιστώνει µια σηµαντική αύξηση της ζήτησης για τα κρασιά της στην ελληνική αγορά, γεγονός που οδηγεί σε µια αλλαγή της αναλογίας εξαγωγών. Σε ό,τι αφορά τα µελλοντικά σχέδια της Zoinos Winery, υπάρχει µια σαφής τάση επένδυσης στην τοπική ποικιλία «Βλάχικο» τόσο στον αµπελώνα, µε νέες φυτεύσεις, όσο και στη γκάµα των οίνων που παράγει, στην οποία αναµένεται σύντοµα να προσθέσει ένα αφρώδες από «Βλάχικο». Ήδη αυτήν τη στιγµή η οινοποιητική επιχείρηση διαθέτει έναν ιδιόκτητο αµπελώνα µε 138 στρέµµατα στη ζώνη της Ζίτσας και από αυτά περί το 30% είναι «Βλάχικο», ενώ το άλλο 70% καλύπτεται από την εµβληµατική λευκή «Ντεµπίνα».
ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ
Αφηγείται την ιστορία του τόπου του
Ηµιαφρώδης ηµίξηρος οίνος, που παράγεται από τη λευκή γηγενή Ντεµπίνα και σε µικρό ποσοστό από το ερυθρό Βλάχικο σε µια ιδιαίτερη παραδοσιακή οινοποίηση. Ένας ξεχωριστός τύπος, που αναβιώνει το παραδοσιακό γιαννιώτικο κρασί, το γνωστό σαµπανιζέ, που παρήγαγαν κατά τους προηγούµενους αιώνες οι αµπελουργοί στα Γιάννενα. Το λίγο φυσικό ανθρακικό που περιέχει αναδεικνύει τον πλούτο των γεύσεων και των αρωµάτων του µε µία γλυκύτητα που δένει αρµονικά µε όλα τα άλλα στοιχεία. Πρόκειται για µία ετικέτα που βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην γκάµα των οίνων του Κτήµατος Γκλίναβου, το οποίο ίδρυσε ο οινολόγος και αµπελουργός Λευτέρης Γκλίναβος στο λόφο του Προφήτη Ηλία στην αµπελουργική ζώνη ΠΟΠ της Ζίτσας το 1978. Πρωταρχική επιδίωξη του Κτήµατος όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί η παραγωγή ποιοτικών κρασιών αλλά και αποσταγµάτων, αξιοποιώντας τις γηγενείς ποικιλίες της ζώνης στον αµπελώνα των 145 στρεµµάτων, µαζί µε άλλες εγχώριες και διεθνείς ποικιλίες. Πρωταγωνίστρια η ΠΟΠ Ντεµπίνα που δίνει ιδιαίτερα αφρώδη και ηµιαφρώδη κρασιά και τσίπουρο.
ΚΤΗΜΑΤΑ ΕΥ∆ΟΞΙΑ
Με τα αρώµατα και τις γεύσεις των Τζουµέρκων
Ένα 100% Cabernet Sauvignon µε αρώµατα φραγκοστάφυλου, µαυροκέρασου, δρυός και µακρά επίγευση. Μια ετικέτα εµπνευσµένη από το ηπειρώτικο τοπίο και την περιοχή των Τζουµέρκων, εκεί όπου εδράζονται τα Κτήµατα Ευδοξία, τα οποία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους κοντά στο Γεφύρι της Πλάκας, το 2004, έναν αιώνα ακριβώς µετά το σταµάτηµα του παλιού οινοποιείου. Το Κτήµα, το οποίο δραστηριοποιείται και στα αποστάγµατα και είναι και πλήρως επισκέψιµο, διαθέτει ικανό αριθµό αµπελώνων, ώστε να είναι αυτάρκες. Το µεγαλύτερο τµήµα είναι στην Πλατανούσα φυτεµένο µε Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Traminer, Ντεµπίνα, Ληµνιό και Ασύρτικο ενώ υπάρχουν αµπελώνες στο Μονολίθι και στους Ραφταναίους µε Cabernet Sauvignon. Στην Ζάκυνθο υπάρχει ένας σηµαντικός αµπελώνας µε τις σπάνιες ποικιλίες Σκιαδόπουλο και Αυγουστιάτης.
ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ
Ωδή στο κόκκινο του βουνού
Από τα πρώτα κλήµατα Cabernet Sauvignon που φυτεύθηκαν επί ελληνικού εδάφους το 1958-1959 από τον Ευάγγελο Αβέρωφ στον βορειότερο εγχώριο αµπελώνα του Γίνιετς στο Μέτσοβο προέρχεται η πρώτη ύλη για το περιορισµένης κυκλοφορίας Rossiu di Munte, το οποίο στη βλάχικη διάλεκτο σηµαίνει το «κόκκινο του βουνού».
Με παραγωγή µόλις 300 κιλά σταφυλιού το στρέµµα σε αυτό το βαθύχρωµο µε µοβ ανταύγειες 100% Cabernet Sauvignon κυριαρχούν τα τυπικά αρώµατα της ποικιλίας στη µύτη ενώ το στόµα είναι γεµάτο, µε πλούσιες ταννίνες και δοµή που υπόσχεται µακρόχρονη παλαίωση. Μια ξεχωριστή οινοποίηση για το ιστορικό Κατώγι Αβέρωφ, το οποίο µε έναν συνολικό αµπελώνα της τάξης των 150 στρεµµάτων επενδύει σε νέες φυτεύσεις που θα εξυπηρετήσουν τόσο την παραγωγή αποσταγµάτων, στην οποία επιστρέφει δυναµικά µε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και µια επένδυση 800 χιλιάδων ευρώ, όσο και την παραγωγή οίνων. Ειδικότερα σχεδιάζεται να θα αυξηθούν οι διαθέσιµες εκτάσεις µε Gewurztraminer, ενώ θα προστεθεί για πρώτη φορά και το Riesling ως ποικιλία, µε απώτερο στόχο την παραγωγή ενός µονοποικιλιακού οίνου. Προβλέπεται επίσης θα επεκταθούν οι εκτάσεις του Pinot Noir, µία ακόµα από τις ποικιλίες που επενδύει το Κατώγι Αβέρωφ.
Κείμενα: Λεωνίδας Λιάμης, Γιώργος Λαμπίρης, Πέτρος Γκόγκος και Ζήσης Πανάγος