Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα επισκέψιμα οινοποιεία «κόμβοι» διασύνδεσης με πρωτογενή τομέα και τουρισμό

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε την 16η Ιουνίου  μεταξύ ΞΕΕ και ΕΔΟΑΟ με στόχο την ανάδειξη του Επώνυμου Ελληνικού κρασιού και κατά συνέπεια την Ενθάρρυνση του Οινοτουρισμού της χώρας.

Εκδήλωση- Workshop από την ΑΧΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ολοκληρώθηκε χτες, 16 Ιουνίου , στις εγκαταστάσεις του ιστορικού οινοποιείου Achaia Clauss. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, συζητήθηκαν ιδέες και προτάσεις από σημαντικά πρόσωπα στο χώρο του οινοτουρισμού, ενώ από την εκδήλωση δεν έλειψε η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη. Δηλώσεις έκανε ο  κ. Γεώργιος Γεωργαντάς εξ αποστάσεως , τονίζοντας την σημασία της ενθάρρυνσης του οινοτουρισμού στη χώρα, με ένα σημαντικό ποσό του ταμείου ανάκαμψης να προορίζεται για την ενίσχυση του οινοτουρισμού.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Αλέξανδρου Βασιλικού και του Προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) κ. Κωνσταντίνου Ευσταθίου.

Με τη νέα συνεργασία αναμένεται η διαρκής ενημέρωση  των μελών των κλάδων ΞΕΕ και  ΕΔΟΑΟ, και η προσπάθεια δράσεων για την ανάδειξη της αξίας του οινοτουρισμού για τη χώρα, πιστοποιήσεις και καθιέρωση όρων για την ορθή οινική εμπειρία, διοργάνωση τακτικών οινικών σεμιναρίων, Η ενημέρωση των μελών του ΞΕΕ και προτροπή τους για την συμπερίληψη στην λίστα κρασιών τους Επώνυμων Ελληνικών Κρασιών προερχόμενων και από την αμπελουργική ζώνη στην οποία βρίσκεται το εκάστοτε ξενοδοχείο, αλλά και  αδελφοποιήσεις οινοποιείων με ξενοδοχεία. Με τη συνεργασία ορίζεται και μόνιμη επιτροπή/ ομάδα εργασίας προς παρακολούθηση του προγράμματος .

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, όπως παρουσίασε η κ. Κωνσταντίνα Σβήνου,  πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων στην Κω, το 97 % των κρασιών που καταναλώνονται σε ξενοδοχεία είναι ελληνικά, ενώ  από μελέτη αποδεικνύεται ότι το 88% της συνολικής δαπάνης  των τουριστών είναι σε τοπικά προϊόντα. Το 36% από αυτό το ποσοστό είναι δαπάνες σε προίόντα του ίδιου του νομού.

Σύμφωνα με την κ Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, ο  Ελληνικός τουρισμός έχει μεγάλη δυναμική. «θέλουμε οι επισκέπτες να γίνουν πρεσβευτές του κρασιού μας» τόνισε. Κατά την ίδια , σημαντικές είναι οι επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εγκαταστάσεις, ενώ  υψίστης σημασίας είναι και οι δράσεις επιμόρφωσης.

Κατά την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, υπάρχουν βασικοί πυλώνες για την άνθιση του οινοτουρισμού μεταξύ των οποίων είναι η βιωσιμότητα και η ισορροπία. Πλέον, 88 οινοποιεία διαθέτουν το σήμα του επισκέψιμου οινοποιείου στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν βλέψεις για σημαντική αύξηση αυτών.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε και η κ. Ηρώ Τσιμπρή,  διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας «ΑΧΑΪΑ ΑΕ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ, κατά την οποία τα οινοποιεία πρέπει να μετατραπούν σε κόμβους.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...