Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ημερολόγιο αμπέλου. Μετά τη χειμερία νάρκη το αμπέλι ξυπνά

Χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας, δακρύρροια και λίπανση

Ο Φλεβάρης και ο Μάρτιος ,θα λέγαμε πως είναι προεόρτιοι της έναρξης καλλιεργητικής περιόδου της αμπέλου. Η έναρξη αυτή σηματοδοτείται με το φαινόμενο της δακρύρροιας,  το οποίο λαμβάνει χώρο όταν οι θερμοκρασίες ανέρχονται στους 8-12oC . Με τον όρο «δακρύρροια» εννοούμε την εκροή χυμού από τις τομές που προκλήθηκαν πρόσφατα, εξαιτίας του χειμερινού κλαδέματος καρποφορίας. Το φαινόμενο αυτό, είθισται στην άμπελο να διαρκεί περισσότερο από ότι στα άλλα καρποφόρα δέντρα λόγω των ευρύπορων αγγείων που το πρέμνο φέρει.

Η δακρύρροια είναι εντονότερη σε νεαρά πρέμνα αλλά και σε σχήματα αυστηρού κλαδέματος. Το σημαντικό είναι πως το φαινόμενο αυτό αποτελεί ένα προβλαστικό στάδιο της αμπέλου κι έπεται εκείνο της εκβλάστησης των λανθανόντων οφθαλμών.

Καλλιεργητικά τους δύο αυτούς μήνες γίνεται το χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας, ανάλογα πάντα με τις θερμοκρασίες της περιοχής και τις ανάγκες της ποικιλίας

Τους δύο αυτούς μήνες έχουμε την προεκβλάστηση των λανθανόντων οφθαλμών και την κινητοποίηση των αποθησαυρισμένων ουσιών. Ακολουθεί, το επόμενο διάστημα, η εκβλάστηση λανθανόντων οφθαλμών, όπου η ταχύτητα και ο χρόνος αυτής, εξαρτάται  από την ποικιλία και τις θερμοκρασίες ανά περιοχή.

Από άποψη αμπελουργικών εργασιών είναι δύο δραστήριοι μήνες κατά τους οποίους έχουμε το χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας που στα νεότερα πρέμνα γίνονται πιο μετά λόγω ζωηρότητας τους («πετάνε» γρηγορότερα βλαστούς). Επίσης ,λαμβάνουν χώρα λιπάνσεις που είτε κρίνονται απαραίτητες εδαφολογικά είτε αφορούν λιπάσματα που απαιτούν χρόνο απορρόφησης από το έδαφος.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νέα εγκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ και καινοτόμα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με τα ροζέ κρασιά να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οινοποιητικές προσπάθειες των τελευταίων ετών στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ενταθεί, εισάγοντας μάλιστα...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.