Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ημερολόγιο αμπέλου. Μετά τη χειμερία νάρκη το αμπέλι ξυπνά

Χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας, δακρύρροια και λίπανση

Ο Φλεβάρης και ο Μάρτιος ,θα λέγαμε πως είναι προεόρτιοι της έναρξης καλλιεργητικής περιόδου της αμπέλου. Η έναρξη αυτή σηματοδοτείται με το φαινόμενο της δακρύρροιας,  το οποίο λαμβάνει χώρο όταν οι θερμοκρασίες ανέρχονται στους 8-12oC . Με τον όρο «δακρύρροια» εννοούμε την εκροή χυμού από τις τομές που προκλήθηκαν πρόσφατα, εξαιτίας του χειμερινού κλαδέματος καρποφορίας. Το φαινόμενο αυτό, είθισται στην άμπελο να διαρκεί περισσότερο από ότι στα άλλα καρποφόρα δέντρα λόγω των ευρύπορων αγγείων που το πρέμνο φέρει.

Η δακρύρροια είναι εντονότερη σε νεαρά πρέμνα αλλά και σε σχήματα αυστηρού κλαδέματος. Το σημαντικό είναι πως το φαινόμενο αυτό αποτελεί ένα προβλαστικό στάδιο της αμπέλου κι έπεται εκείνο της εκβλάστησης των λανθανόντων οφθαλμών.

Καλλιεργητικά τους δύο αυτούς μήνες γίνεται το χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας, ανάλογα πάντα με τις θερμοκρασίες της περιοχής και τις ανάγκες της ποικιλίας

Τους δύο αυτούς μήνες έχουμε την προεκβλάστηση των λανθανόντων οφθαλμών και την κινητοποίηση των αποθησαυρισμένων ουσιών. Ακολουθεί, το επόμενο διάστημα, η εκβλάστηση λανθανόντων οφθαλμών, όπου η ταχύτητα και ο χρόνος αυτής, εξαρτάται  από την ποικιλία και τις θερμοκρασίες ανά περιοχή.

Από άποψη αμπελουργικών εργασιών είναι δύο δραστήριοι μήνες κατά τους οποίους έχουμε το χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας που στα νεότερα πρέμνα γίνονται πιο μετά λόγω ζωηρότητας τους («πετάνε» γρηγορότερα βλαστούς). Επίσης ,λαμβάνουν χώρα λιπάνσεις που είτε κρίνονται απαραίτητες εδαφολογικά είτε αφορούν λιπάσματα που απαιτούν χρόνο απορρόφησης από το έδαφος.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια κορυφαία διάκριση με διεθνή αντίκτυπο επιβεβαιώνει το όραμα, την αφοσίωση και την ποιότητα που χαρακτηρίζουν το Κτήμα Σεμέλη. Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, στο...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...