Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Βάση δεδομένων αναζητεί ο βιολογικός αμπελώνας

Στην Ιταλία βρίσκεται το ένα τέταρτο του συνολικού παγκόσμιου βιολογικού αμπελώνα, αλλά δεν υπάρχει ακόμα βάση δεδομένων στον κλάδο. Η αμπελο-οινική περιοχή Marche της Ιταλίας έχει μια πολύ ισχυρή πράσινη ταυτότητα και κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των περιοχών με τη μεγαλύτερη βιολογική συγκέντρωση αμπελώνα (αποτελεί το 34% του συνολικού αμπελώνα), πίσω από τις Καλαβρία και Μπαζιλικάτα.

‘’Ο βιολογικός ιταλικός αμπελώνας εξαπλώθηκε κατά πάνω από 100% την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν έχουμε ακόμα μια βάση δεδομένων στον κλάδο για την παρατήρηση του φαινομένου, ξεκινώντας από τα βασικά, δηλαδή την παραγωγή, την συσκευασία και τις πωλήσεις’’. Δήλωσε ο Thus Alberto Mazzoni, διευθυντής του Istituto Marchigiano Tutela Vini (Imt) και εκπρόσωπος των ιταλικών κοινοπραξιών στην επιτροπή Οίνου του Υπουργείου Γεωργίας.

Η Marche, μία από τις πλέον βιολογικά καλλιεργούμενες περιοχές της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψιν την έκταση που καλλιεργείται με αμπέλια, υπέγραψε πρόσφατα το Σύμφωνο για την ενιαία βιολογική περιφέρεια η οποία, χάρη στη συμμετοχή της Περιφέρειας και όλων των συνδικάτων του κλάδου, θα καταστεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή περιοχή η οποία θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της αειφόρου πρακτικής και στην υγεία των καταναλωτών.

Ζητείται από τον σύμβουλο Γεωργίας, Mirco Carloni – συμπεραίνει ο Mazzoni – να διασφαλίσει την πλήρη στήριξη του έργου, να είναι πρωτοπόρος και σε εθνικό πλαίσιο όσον αφορά την παρακολούθηση, με μια βάση δεδομένων για το βιολογικό κρασί, η ζήτηση του οποίου αυξάνεται ραγδαία στη βόρεια Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες στρατηγικές αγορές των προϊόντων μας, ξεκινώντας από το Βερντίκιο”.

“Η ενεργοποίηση μιας εθνικής τράπεζας δεδομένων σχετικά με την παραγωγή και την πώληση βιολογικών οίνων – απάντησε ο Carloni – δεν είναι μόνο μια ευχάριστη ιδέα αλλά και μια στρατηγική επιλογή προκειμένου να αναπτυχθεί μια πρακτική με ισχυρή προστιθέμενη αξία που κινείται προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η περιοχή Marche. Θα υποβάλω το αίτημα στο Υπουργείο Γεωργικών Πολιτικών, με τη βεβαιότητα ότι ο υπουργός Stefano Patuanelli και ο αρμόδιος υφυπουργός, Georg Marco Centinaio, θα κατανοήσουν την αξία του. Την περασμένη εβδομάδα -πρόσθεσε ο Επίτροπος Carloni- υπογράψαμε το Σύμφωνο για τη μοναδική βιολογική Περιφέρεια της περιοχής, και το κρασί θα πρέπει οπωσδήποτε να πρωταγωνιστεί στο παιχνίδι που θα παίξουμε υπέρ της γεωργίας της περιοχής Marche, αλλά και των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και του τουρισμού. Η περιφέρεια της Marche θέλει να αναγνωριστεί ως το ιταλικό φυλάκιο βιολογικών προϊόντων και τα κρασιά της χρειάζονται στρατηγικά μέσα για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να μπορούν να στηρίξουν μια ταχεία επεκτεινόμενη αγορά”.

 

Με στοιχεία από winenews.it

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το 2025 καταγράφεται ως μια από τις πιο αντιφατικές χρονιές στη σύγχρονη ιστορία του αργεντίνικου κρασιού. Από τη μία πλευρά, η κατανάλωση υποχωρεί αισθητά,...

REPORTS

Η γαλλική κυβέρνηση δημοσίευσε στις 16 Δεκεμβρίου το διάταγμα υπ’ αριθμ. 2025-1221 στην Επίσημη Εφημερίδα, εισάγοντας σημαντικές τροποποιήσεις στο καθεστώς των μεμονωμένων συμπληρωματικών ποσοτήτων...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του ασκοµύκητα Eutypa lata.