‘’Ο βιολογικός ιταλικός αμπελώνας εξαπλώθηκε κατά πάνω από 100% την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν έχουμε ακόμα μια βάση δεδομένων στον κλάδο για την παρατήρηση του φαινομένου, ξεκινώντας από τα βασικά, δηλαδή την παραγωγή, την συσκευασία και τις πωλήσεις’’. Δήλωσε ο Thus Alberto Mazzoni, διευθυντής του Istituto Marchigiano Tutela Vini (Imt) και εκπρόσωπος των ιταλικών κοινοπραξιών στην επιτροπή Οίνου του Υπουργείου Γεωργίας.
Η Marche, μία από τις πλέον βιολογικά καλλιεργούμενες περιοχές της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψιν την έκταση που καλλιεργείται με αμπέλια, υπέγραψε πρόσφατα το Σύμφωνο για την ενιαία βιολογική περιφέρεια η οποία, χάρη στη συμμετοχή της Περιφέρειας και όλων των συνδικάτων του κλάδου, θα καταστεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή περιοχή η οποία θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της αειφόρου πρακτικής και στην υγεία των καταναλωτών.
Ζητείται από τον σύμβουλο Γεωργίας, Mirco Carloni – συμπεραίνει ο Mazzoni – να διασφαλίσει την πλήρη στήριξη του έργου, να είναι πρωτοπόρος και σε εθνικό πλαίσιο όσον αφορά την παρακολούθηση, με μια βάση δεδομένων για το βιολογικό κρασί, η ζήτηση του οποίου αυξάνεται ραγδαία στη βόρεια Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες στρατηγικές αγορές των προϊόντων μας, ξεκινώντας από το Βερντίκιο”.
“Η ενεργοποίηση μιας εθνικής τράπεζας δεδομένων σχετικά με την παραγωγή και την πώληση βιολογικών οίνων – απάντησε ο Carloni – δεν είναι μόνο μια ευχάριστη ιδέα αλλά και μια στρατηγική επιλογή προκειμένου να αναπτυχθεί μια πρακτική με ισχυρή προστιθέμενη αξία που κινείται προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η περιοχή Marche. Θα υποβάλω το αίτημα στο Υπουργείο Γεωργικών Πολιτικών, με τη βεβαιότητα ότι ο υπουργός Stefano Patuanelli και ο αρμόδιος υφυπουργός, Georg Marco Centinaio, θα κατανοήσουν την αξία του. Την περασμένη εβδομάδα -πρόσθεσε ο Επίτροπος Carloni- υπογράψαμε το Σύμφωνο για τη μοναδική βιολογική Περιφέρεια της περιοχής, και το κρασί θα πρέπει οπωσδήποτε να πρωταγωνιστεί στο παιχνίδι που θα παίξουμε υπέρ της γεωργίας της περιοχής Marche, αλλά και των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και του τουρισμού. Η περιφέρεια της Marche θέλει να αναγνωριστεί ως το ιταλικό φυλάκιο βιολογικών προϊόντων και τα κρασιά της χρειάζονται στρατηγικά μέσα για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να μπορούν να στηρίξουν μια ταχεία επεκτεινόμενη αγορά”.
Με στοιχεία από winenews.it