Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Βάση δεδομένων αναζητεί ο βιολογικός αμπελώνας

Στην Ιταλία βρίσκεται το ένα τέταρτο του συνολικού παγκόσμιου βιολογικού αμπελώνα, αλλά δεν υπάρχει ακόμα βάση δεδομένων στον κλάδο. Η αμπελο-οινική περιοχή Marche της Ιταλίας έχει μια πολύ ισχυρή πράσινη ταυτότητα και κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των περιοχών με τη μεγαλύτερη βιολογική συγκέντρωση αμπελώνα (αποτελεί το 34% του συνολικού αμπελώνα), πίσω από τις Καλαβρία και Μπαζιλικάτα.

‘’Ο βιολογικός ιταλικός αμπελώνας εξαπλώθηκε κατά πάνω από 100% την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν έχουμε ακόμα μια βάση δεδομένων στον κλάδο για την παρατήρηση του φαινομένου, ξεκινώντας από τα βασικά, δηλαδή την παραγωγή, την συσκευασία και τις πωλήσεις’’. Δήλωσε ο Thus Alberto Mazzoni, διευθυντής του Istituto Marchigiano Tutela Vini (Imt) και εκπρόσωπος των ιταλικών κοινοπραξιών στην επιτροπή Οίνου του Υπουργείου Γεωργίας.

Η Marche, μία από τις πλέον βιολογικά καλλιεργούμενες περιοχές της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψιν την έκταση που καλλιεργείται με αμπέλια, υπέγραψε πρόσφατα το Σύμφωνο για την ενιαία βιολογική περιφέρεια η οποία, χάρη στη συμμετοχή της Περιφέρειας και όλων των συνδικάτων του κλάδου, θα καταστεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή περιοχή η οποία θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της αειφόρου πρακτικής και στην υγεία των καταναλωτών.

Ζητείται από τον σύμβουλο Γεωργίας, Mirco Carloni – συμπεραίνει ο Mazzoni – να διασφαλίσει την πλήρη στήριξη του έργου, να είναι πρωτοπόρος και σε εθνικό πλαίσιο όσον αφορά την παρακολούθηση, με μια βάση δεδομένων για το βιολογικό κρασί, η ζήτηση του οποίου αυξάνεται ραγδαία στη βόρεια Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες στρατηγικές αγορές των προϊόντων μας, ξεκινώντας από το Βερντίκιο”.

“Η ενεργοποίηση μιας εθνικής τράπεζας δεδομένων σχετικά με την παραγωγή και την πώληση βιολογικών οίνων – απάντησε ο Carloni – δεν είναι μόνο μια ευχάριστη ιδέα αλλά και μια στρατηγική επιλογή προκειμένου να αναπτυχθεί μια πρακτική με ισχυρή προστιθέμενη αξία που κινείται προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η περιοχή Marche. Θα υποβάλω το αίτημα στο Υπουργείο Γεωργικών Πολιτικών, με τη βεβαιότητα ότι ο υπουργός Stefano Patuanelli και ο αρμόδιος υφυπουργός, Georg Marco Centinaio, θα κατανοήσουν την αξία του. Την περασμένη εβδομάδα -πρόσθεσε ο Επίτροπος Carloni- υπογράψαμε το Σύμφωνο για τη μοναδική βιολογική Περιφέρεια της περιοχής, και το κρασί θα πρέπει οπωσδήποτε να πρωταγωνιστεί στο παιχνίδι που θα παίξουμε υπέρ της γεωργίας της περιοχής Marche, αλλά και των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και του τουρισμού. Η περιφέρεια της Marche θέλει να αναγνωριστεί ως το ιταλικό φυλάκιο βιολογικών προϊόντων και τα κρασιά της χρειάζονται στρατηγικά μέσα για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να μπορούν να στηρίξουν μια ταχεία επεκτεινόμενη αγορά”.

 

Με στοιχεία από winenews.it

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...