Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επιστρέφει η αισιοδοξία στους ηγέτες της παγκόσμιας αγοράς οίνου

Η 9η έκδοση του Wine trade monitor αποκρυπτογραφεί τις προοπτικές για την παγκόσμια αγορά κρασιού. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία παραμένουν ηγέτες, αλλά και αρκετά αουτσάιντερ σημειώνουν πρόοδο.

Μέχρι το 2023, η επιστροφή της αισιοδοξίας «ωφελεί κυρίως τους ηγέτες της αγοράς: Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Οι επαγγελματίες αναφέρουν ότι για το 53% των γαλλικών κρασιών θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις στις πωλήσεις, αντίστοιχα για το 49% των ιταλικών κρασιών και για το 37% των ισπανικών κρασιών.

Την μελέτη για τις διεθνείς προοπτικές παρουσίασε το Wine trade monitor την 9η έκδοσή του στις 30 Νοεμβρίου. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2021 και δείχνει μια μάλλον αισιόδοξη προοπτική για την αγορά κρασιού σε όλο τον κόσμο, σε μια εποχή που οι ανησυχίες για τον φόρο Τραμπ και το Brexit είχαν υποχωρήσει ενώ εφαρμόζονταν οι βαρείς φόροι της Κίνας στα αυστραλιανά κρασιά. Οι πιο αισιόδοξοι επαγγελματίες για την ανάπτυξη της αγοράς τους είναι οι Γερμανοί, οι Καναδοί και οι Ολλανδοί, οι πιο επιφυλακτικοί είναι οι Άγγλοι. Η έρευνα διεξήχθη στις βασικές αγορές κατανάλωσης και εισαγωγής οίνου, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ φέτος προσχώρησαν για πρώτη φορά ο Καναδάς και η Ολλανδία.

Ο δείκτης των προτιμήσεων αυξάνεται από 8 το 2019 σε 8,6 το 2021, με μέγιστο το 11 στην Ιαπωνία και 5,2 στην Κίνα. Τα γαλλικά κρασιά παραμένουν στην πρώτη θέση, καθώς το 90% των επαγγελματιών τα υιοθετεί και ακολουθούν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί (82 και 76%). Η Γαλλία παραμένει η καλύτερη αντιληπτή καταγωγή για το 52% των επαγγελματιών που συμμετείχαν στην έρευνα, πολύ μπροστά από την Ιταλία (18%) και τη Γερμανία (5%). Οι επαγγελματίες έχουν τοποθετήσει τη Γαλλία στην κορυφή πολλών κατηγοριών: 70% για ειδικές περιστάσεις, αλλά και 48% για πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων και 46% για τον σεβασμό σε κλιματικές και περιβαλλοντικές πτυχές. Επίσης τα βιολογικά κρασιά ως κριτήριο για την επιλογή των καταναλωτών θα ενισχυθούν περισσότερο: για το 45% των επαγγελματιών, το κριτήριο αυτό βρίσκεται μπροστά από τη γεωγραφική προέλευση, που έχει ήδη υποβιβαστεί στη δεύτερη θέση το 2019. Η τάση είναι λιγότερο έντονη στην Ασία, αλλά ιδιαίτερα αισθητή στην Μεγάλη Βρετανία. Τα Rosé έχουν δει την ελκυστικότητά τους να επιβεβαιώνεται, αν και εμφανίζονται νέες κατηγορίες, όπως τα πορτοκαλί κρασιά και τα Pet Nat στον Καναδά και την Ιαπωνία και τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νέες περιοχές σε άνοδο

Το Languedoc, η Loire, η Bourgogne στα λευκά, το Bordeaux, το Languedoc, η Rhône στα κόκκινα, είναι οι νικήτριες περιοχές του αύριο, για τις αναγνωρισμένες ποικιλίες σταφυλιού, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon, Merlot, λόγω των διαθέσιμων όγκων. Βλέπουμε όμως να εμφανίζονται αρκετά αουτσάιντερ, όπως η Απουλία, η Αυστρία, η Πορτογαλία με το Douro και το Vinho Verde. Τα αφρώδη κρασιά, η σαμπάνια, το Prosecco, η Cava και το Crémant έχουν παρόμοια αποτελέσματα συνολικά, αλλά με μεγάλες διαφορές από αγορά σε αγορά.

 

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εντυπωσιακά ήταν και φέτος τα αποτελέσματα των κρασιών του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη που συμμετείχαν σε επιλεγμένους, υψηλού κύρους διεθνείς διαγωνισμούς.

REPORTS

Με επίκεντρο τον περιηγητικό τουρισμό, τον οινοτουρισμό και τα γαστροπολιτισμικά αφηγήματα ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής δικτυώνεται με το Δήμο του Saint Sebastian της Ισπανίας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην κορυφή του λόφου που στέκει πάνω το χωριό Αδάμ, σε υψόμετρο περίπου 300 - 350 μέτρων από τη θάλασσα, με φόντο τον Χορτιάτη...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με βάση τα στοιχεία που παρέχει το δίκτυο φερομονικών παγίδων τoυ Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Καβάλας, η πτήση της τρίτης γενεάς του εντόμου συνεχίζεται με...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.