Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δύο βαρέλια ενισχυμένου κρασιού Sherry κάνουν τον γύρο του κόσμου

Δύο βαρέλια κορυφαίου Sherry έχουν περάσει τρεις μήνες πλέοντας με το ισπανικό πλοίο Juan Sebastián de Elcano και δεν θα σταματήσουν έως ότου ολοκληρώσουν τον γύρω του κόσμου.

Ιστορικά, τα ιστιοπλοϊκά έχουν μεταφέρει πολλούς θησαυρούς στις επτά θάλασσες: ισπανικά χρυσά νομίσματα (doubloons), μπαχαρικά και – και φυσικά το καλύτερο απ’ όλα – κρασί. Το ισπανικό εκπαιδευτικό πλοίο Juan Sebastián de Elcano συνεχίζει την τελευταία παράδοση από τις 24 Αυγούστου, ξεκινώντας ένα ταξίδι διάρκειας 12 μηνών, 44.000 μιλίων με δύο βαρέλια Sherry. 

Το κρασί που μεταφέρει δεν πρόκειται για λαθρεμπόριο. Βρίσκονται επί του σκάφους για να γιορτάσουν μια ιστορική παράδοση. Πριν από αιώνες, οι ναυτικοί ανακάλυψαν ότι τα Sherry που μετέφεραν βελτιώνονταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η επιστήμη πίσω από αυτή τη διαδικασία της ωρίμανσης στη θάλασσας είναι λίγο ασαφής, αλλά θα μπορούσε να έχει να κάνει με το απαλή ανάδευση και τη θαλάσσια επιρροή που αποκτούν τα βαρέλια. 

“Κάποιος συνειδητοποίησε ότι τεχνικά το κρασί ήταν καλύτερο”, δήλωσε ο José Argudo López de Carrizosa , γενικός διευθυντής μάρκετινγκ για τον κορυφαίο παραγωγό González Byass. «Όταν έγινε αυτή η ανακάλυψη, οι οινοποιοί του Sherry είπαν, «γιατί δεν στέλνουμε το Sherry σε διάφορες θαλάσσιες διαδρομές και στο δρόμο της επιστροφής να το πουλήσουμε σε υψηλότερες τιμές» ;

 Τον Αύγουστο, η εταιρεία πήγε ξανά ένα θαλάσσιο ταξίδι για να τιμήσει τον εορτασμό της 500ης επετείου των περιηγήσεων του Ferdinand Magellan και του Juan Sebastián de Elcano . Το ισπανικό πλοίο 93rd Marine Guard έπλευσε στο Elcano , που πήρε το όνομά του από τον καπετάνιο που ανέλαβε το ταξίδι μετά το θάνατο του Magellan, για μια δοκιμαστική κρουαζιέρα σε όλο τον κόσμο. Έχει τεκμηριωθεί ότι ο Magellan αναχώρησε από το Sanlúcar (τη χώρα του Sherry) με πολλά βαρέλια Sherry φορτωμένα στο πλοίο του που αποτελούσαν τις απαραίτητες προμήθειες για τον περίπλου. 

Σύμφωνα με τον διοικητή Santiago de Colsa Trueba , καπετάνιο του Elcano , το πλοίο θα επισκεφθεί σημαντικούς προορισμούς που περιλαμβάνονταν στο αρχικό ταξίδι, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου San Julián της Αργεντινής, του νησιού του Γκουάμ και το Στενό του Μαγγελάνου. Το πλοίο είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στο Cádiz στις 14 Ιουλίου 2021, μαζί με τα βαρέλια Sherry. 

Ο κύριος οινολόγος του González ByassAntonio Flores, έστειλε δύο βαρέλια 250 λίτρων για το ταξίδι (δεν υπήρχε αρκετός χώρος για το πιο κοινό βαρέλι 600 λίτρων). Το κρασί αυτό αποτελεί μια ειδική επιλογή ενός Amontillado, 12 ετών παλαίωσης του Viña AB “Estrella de los Mares”, που μεταφράζεται σε “αστέρι των θαλασσών”. 

Μόλις πιάσει στεριά, θα εμφιαλωθεί ως “ιστορικό κρασί”. Μερικά από αυτά θα πωληθούν στο εμπόριο και μερικά θα χρησιμοποιηθούν για τον εορτασμό του ταξιδιού Magellan-Elcano. “Είμαστε στενά δεμένοι  με τον πολιτισμό, με όλες τις παραδόσεις της χώρας μας”, σημείωσε ο López de Carrizosa. “Είναι ένα μείγμα από κάτι ρομαντικό με κάτι τεχνικό και αυθεντικό.” 

Ενώ αυτό το Amontillado δεν θα καταναλωθεί μέχρι να επιστρέψει στην ακτή, ο διοικητής της Colsa Trueba μας διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ξεχωριστές προμήθειες κρασιού για να απολαμβάνουν οι ναυτικοί του πλοίου στα δωμάτια τους όταν αγκυροβολούν στο λιμάνι ( γιατί δεν επιτρέπεται η κατανάλωση όταν το πλοίο βρίσκεται εν κινήσει). “Στην περίπτωση που λόγω της πανδημίας το πλήρωμα δεν μπορεί να αγκυροβολήσει στο λιμάνι που επισκέπτεται, αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία”, εξήγησε. “Ένα ποτό Sherry σου κρατάει συντροφιά και σου προσφέρει ευχαρίστηση. Ακόμα και μετά από 500 χρόνια, φαίνεται ότι το Sherry εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για ένα ταξίδι κάνοντας τον γύρο του κόσμου.” 

Πηγή: winespectator

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...