Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δελτία τρύγου 2021 από τη Νότια Αμερική

Μείωση όγκων οινοστάφυλων παρατηρήθηκε στην Αργεντινή, αντίστροφες οι κλιματικές συνθήκες στη Χιλή.

Φωτογραφία από: John Floyd

Κακές κλιματικές συνθήκες στην Αργεντινή

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που δημοσίευσε το Instituto nacional de vitivinicultura (INV), η συγκομιδή φέτος στην Αργεντινή είναι προς το παρόν μειωμένη κατά 6,4% σε σύγκριση με την παραγωγή του 2020 (10,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα), η οποία ήταν ήδη 17% χαμηλότερη από το προηγούμενο έτος. Η μείωση το 2021 υπερβαίνει ακόμη και το 9% στην κύρια παραγωγική επαρχία της Μεντόζα. Αυτή η μείωση εξηγείται από έναν έντονο παγετό στις αρχές Οκτωβρίου 2020 στην επαρχία, και μετά από 28 χιονοθύελλες μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου, που προκάλεσαν σημαντικές βλάβες στα αμπέλια. Οι τρέχουσες προβλέψεις εκτιμούν παραγωγή 19,32 εκατομμυρίων εκατομμυρίων, έναντι 20,55 εκατομμυρίων εκατομμυρίων το 2020.

Οι τοπικοί παρατηρητές ανησυχούν για τη μείωση των όγκων, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση των τιμών. Η Αργεντινή βρίσκεται ήδη σε πιεστική πορεία πληθωρισμού, ένα φαινόμενο που δεν ευνοεί τον αμπελοοινικό τομέα. Η δυσμενής συναλλαγματική ισοτιμία επηρεάζει επίσης την τιμή του εισαγόμενου εξοπλισμού. Επιπλέον, η συγκέντρωση της παραγωγής γυαλιού μειώνει τον τοπικό ανταγωνισμό και αυξάνει την τιμή των φιαλών. Τέλος, η Αργεντινή – όπως η γειτονική της Υπερ-Άνδεια – Χιλή – πλήττεται επίσης σκληρά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Εκτός από τα επεισόδια παγετού και το χαλάζι, ο μειωμένος όγκος που παράγεται φέτος μπορεί να αποδοθεί στους μειωμένους υδάτινους πόρους, στις λιγότερες χιονοπτώσεις που μειώνουν την ποσότητα νερού που διατίθεται για άρδευση. Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, δημιουργεί φόβους συρρίκνωσης του αμπελώνα, ενώ ορισμένοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν την απώλεια 20.000 εκταρίων έως το 2023.

Λιγότερο τυπικά τα κρασιά της Χιλής

Στην άλλη πλευρά των Άνδεων, η κατάσταση αντιστρέφεται. Όχι μόνο ο χειμώνας ήταν πιο υγρός από το συνηθισμένο, αλλά το κεντρικό τμήμα της χώρας υπέστη καταρρακτώδεις βροχές νωρίτερα φέτος. «Τα φαινολογικά στάδια ήταν στις κανονικές μέσες ημερομηνίες μέχρι τον Ιανουάριο, η ανθοφορία και οι καρποί ήταν τέλειοι, σημάδια καλών όγκων. Τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου, υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις, άνω των 70 mm, οι οποίες ανάγκασαν να ξεκινήσει η συγκομιδή πρώιμα για να συγκομιστούν τα αμπελοτεμάχια που κινδυνεύουν από βοτρύτη», αναφέρει ο Benoît Fitte, τεχνικός διευθυντής του ομίλου Survalles, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους εξαγωγείς κρασιών της Χιλής. Φυσικά, οι πιο ώριμες ποικιλίες σταφυλιών επηρεάστηκαν περισσότερο. Η συγκομιδή των ποικιλιών λευκού σταφυλιού έχει σχεδόν τελειώσει και ο Benoît Fitte σημειώνει ότι ενώ οι Sauvignon Blanc και Chardonnay εμφανίζουν έντονα αρώματα, παρουσιάζουν επίσης «στον ουρανίσκο φρεσκάδα και φυσικά λιγότερη αίσθηση αλκοόλ».

Οι οινοποιοί στο Montes Wines, επιβεβαιώνουν: «Μια πιο δροσερή και βροχερή χρονιά αναμφίβολα θα δώσει πιο φρέσκα κρασιά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ … Και για να σημειώσουμε τον αδιάψευστο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στους αμπελώνες της Χιλής: «Για πολλά χρόνια στη Χιλή, δεν υπήρξε σημαντική παραλλαγή από τη μια συγκομιδή στην άλλη χάρη σε ένα εύκρατο και σταθερό κλίμα που εξασφάλιζε ότι σχεδόν το 100% των συγκομιδών ήταν καλής ποιότητας. Η κλιματική αλλαγή άλλαξε αυτήν την κατάσταση και για τα τελευταία πέντε χρόνια, παρατηρήσαμε πιο ακραίες κλιματολογικές συνθήκες».

Παρά τη βροχόπτωση τον Ιανουάριο – που έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ – και την εμφάνιση εστιών βοτρύτη, οι προβλέψεις συγκομιδής για το 2021 παραμένουν σταθερές: «Οι εκτιμήσεις της συγκομιδής δεν έχουν αλλάξει», επιβεβαιώνει ο Benoît Fitte. «Περιμένουμε περίπου 15% σταφύλια περισσότερα από πέρυσι.» Θυμηθείτε ότι το 2020 ήταν έτος κακής συγκομιδής – 10,3 Mhl (-13%) σύμφωνα με τον OIV – κυρίως λόγω της ξηρασίας …

 

Πηγή keosoe.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά εκλεκτών κρασιών βρίσκεται σε ύφεση τους τελευταίους 18 μήνες, και παρά τη σύντομη άνοδο που σημειώθηκε τον Αύγουστο,...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...

REPORTS

Τέσσερις ελληνικές εταιρείες του κλάδου οινοποιίας συμμετείχαν, με την υποστήριξη του Enterprise Greece, στη Διεθνή Έκθεση Οίνων «ProWine Latin America 2024» που πραγματοποιήθηκε στο...

REPORTS

Η Γαλλία μείωσε την πρόβλεψη για τη φετινή παραγωγή κρασιού μετά τον πιο βροχερό Σεπτέμβριο των τελευταίων 25 ετών, με το 2024 να αναμένεται...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Ενθαρρυντικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη για το α’ εξάμηνο του 2024, με την οινοποιία να αυξάνει τον κύκλο εργασιών...