Το βιβλίο των 638 σελίδων, περιλαμβάνει την ανάλυση 49 δικαστικών αποφάσεων (ευρωπαϊκών, γαλλικών αλλά και αμερικανικών) από το 1955 μέχρι το 2021, οι οποίες καλύπτουν το σύνολο των κρίσιμων θεμάτων του αμπελοοινικού δικαίου: πηγές και αρμοδιότητες, κανόνες της αμπελουργικής εκμετάλλευσης, ρύθμιση και λειτουργία της οινοποιητικής επιχείρησης, ονομασίες προέλευσης, καθεστώς του οινικού προϊόντος, κανόνες εμπορίας και κατανάλωσης του οίνου. Με τον συντονισμό 27 ειδικών επιστημόνων, εξετάζεται για πρώτη φορά το αμπελοοινικό δίκαιο, κυρίως το ευρωπαϊκό, μέσα από την νομολογία των δικαστηρίων, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες του.
Σύμφωνα με τη διεθνή Επιτροπή του Βραβείου, το βιβλίο διακρίνεται για την πρωτότυπη σύλληψη του, την πληρότητα των θεμάτων που επεξεργάζεται και την υψηλή νομική συγκρότηση των αναλύσεων που περικλείει.
Τακτικός καθηγητής νομικής, στο Πανεπιστήμιο της Reims, o Θ. Γεωργόπουλος διευθύνει το Wine & Law Program του συγκεκριμένου ιδρύματος και προεδρεύει του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου της Καμπανίας (Champagne) ενώ ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στον OIV έχει εκλεγεί στη θέση του αντιπροέδρου της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων. Δικηγόρος στην Αθήνα και στο Παρίσι, έχει διατελέσει πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για το Δίκαιο του κρασιού (AIDV) ενώ διευθύνει το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου από το 2015.
Ο κ. Γεωργόπουλος σε δήλωσή του ευχαρίστησε το σύνολο των συνεργατών για αυτή τη διάκριση, η οποία έρχεται μετά από εργασία τριών ετών και ευχήθηκε το έργο να φανεί χρήσιμο στον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό κλάδο και να εμπνεύσει νέους νομικούς να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, άγνωστο και όμως απαραίτητο σε πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα. Συμπλήρωσε δε ότι «ήδη ετοιμάζουμε τη δεύτερη έκδοση, εμπλουτισμένη υλικό των δύο τελευταίων χρόνων. Θέλουμε ένα βιβλίο ζωντανό και άρα επικαιροποιημένο».
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Δρ. Γιάννης Βογιατζής, επισημαίνει την μεγάλη αξία που έχει για την χώρα μας αυτή η μεγάλη διάκριση στο πρόσωπο του Θ. Γεωργόπουλου, για ένα έργο σταθμό στο παγκόσμιο οινικό δίκαιο. Ο Κος Γεωργόπουλος μας τιμά με την αμέριστη συμμετοχή και προσφορά του στα Ελληνικά οινικά δρώμενα, προσδίδοντας πλεονέκτημα στον κλάδο μας για πρόοδο και εξέλιξη.
Το βραβείο του OIV οργανώνεται από το 1930 με σκοπό την διάκριση έργων που προάγουν την μελέτη και τον πολιτισμό του κρασιού στις διάφορες εκφάνσεις του. Ο κ. Γεωργόπουλος έχει βραβευθεί με την ίδια διάκριση τα έτη 2017 και 2020 για άλλες νομικές μελέτες του.
Ο OIV, διακυβερνητικός οργανισμός με 50 κράτη μέλη και με έδρα την Ντιζόν (Γαλλία) θεωρείται ο «Ο.Η.Ε» της Αμπέλου και του Οίνου και εργάζεται κυρίως για την διεθνή εναρμόνιση των πρακτικών του αμπελοοινικού τομέα αλλά και για την προβολή του κρασιού ως πολιτιστικού αγαθού. Το 2024 θα εορτασθούν τα 100 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού. Η Ελλάδα υπήρξε ένα από τα επτά ιδρυτικά μέλη του.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου με έτος ίδρυσης το 1949, εκπροσωπεί τον Οινοποιητικό κλάδο της χώρας, διαμορφώνοντας και διεκδικώντας την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων του. Πρόσφατα δε απέκτησε ανανεωμένη καταστατική δομή, που έχει ισχυρή περιφερειακή εκπροσώπηση ώστε να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη αποτύπωση της Ελληνικής Οινοποιίας.