Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αστοχία η μη σύνδεση με τις Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις των Περιφερειακών, λέει η ΚΕΟΣΟΕ

Ερήμην των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και χωρίς διαβούλευση καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι λεπτομέρειες αναγνώρισης των Περιφερειακών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, οι οποίες όπως αναφέρει η κλαδική οργάνωση αμπελοινικών προϊόντων ΚΕΟΣΟΕ, δεν περιλαμβάνει καμία διάταξη σχετικά με την διασύνδεση των Π.Δ.Ο. με τις Εθνικές Δ.Ο., γεγονός που αποτελεί αστοχία και κενό της απόφασης.

Εκδόθηκε το υπ΄αριθμ: Β 3289/11.6.2024 ΦΕΚ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις και οι λεπτομέρειες αναγνώρισης των Περιφερειακών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

Οι όροι αναγνώρισης, οι υποχρεώσεις και η επέκταση κανόνων, που περιγράφει η απόφαση είναι ανάλογοι με τις αντίστοιχες των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

Η απόφαση δεν περιλαμβάνει  καμία διάταξη σχετικά με την διασύνδεση των  Π.Δ.Ο. με τις Εθνικές Δ.Ο., γεγονός που αποτελεί αστοχία και κενό της απόφασης, δεδομένου ότι κάθε Π.Δ.Ο. θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις αγνοώντας την εκάστοτε Εθνική Δ.Ο. και ταυτόχρονα δεν λαμβάνει υπ΄όψιν της την καθετοποίηση  και την πυραμιδοειδή δομή  του τομέα κάθε προϊόντος και,  με αυτόν τον τρόπο δίνει δυνατότητες διάσπασης της συνοχής του κάθε τομέα.

Επίσης η απόφαση αυτή μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση σχετικά με την υποχρέωση κάθε τομέα να αναγνωρίσει Ομάδες Παραγωγών για ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ προϊόντα, οι οποίες αποκλειστικά  πλέον μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα  για αναγνώριση νέων ή τροποποίηση υφιστάμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ,ΠΓΕ), βάσει του νέου ΚΑΝ (ΕΚ)  2024/1143. Η απόφαση εκδόθηκε ερήμην των Εθνικών Δ.Ο. και συνεπώς δεν προηγήθηκε διαβούλευση.

Για να δείτε το ΦΕΚ πατήστε ΕΔΩ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η αγορά του βιολογικού κρασιού αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, με τους νεότερους καταναλωτές να οδηγούν την ανάπτυξη.

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...

REPORTS

Στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόκειται να θέσουν οι συνεταιρισμοί της περιοχής Τυρνάβου το σημαντικό θέμα της ακαρπίας των αμπελώνων της περιοχής, σε...

REPORTS

Στην αρχή ενός νέου έτους και στην αρχή μιας νέας γενιάς, όλος ο οινικός κόσμος σκέφτεται αυτό το μεγάλο υπαρξιακό ερώτημα: Έχει ακόμα νόημα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...