Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Από τη Χίο στη νήσο Έλβα τα «βυθισμένα» σταφύλια

«Στο τέλος ενός συνεδρίου όπου ο επικεφαλής ερευνητής Attilio Scienza μίλησε για αυτό το βυθισμένο κρασί, από το ελληνικό νησί της Χίου, το οποίο κατανάλωναν μόνο η ελίτ της αρχαίας Ρώμης και της Μασσαλίας, τον πλησίασα»,δήλωσε ο Arrighi στο Unfiltered για τη πηγή της έμπνευσής του.

«Μου είπε ότι κανείς δεν προσπάθησε να επαναλάβει αυτή τη τεχνική μετά από 2.500 χρόνια και σκέφτηκα πως εγώ θα το προσπαθήσω στο νησί της Έλβας. Από εκείνη τη στιγμή η περιπέτεια μας ξεκίνησε.» Ο ερευνητής Attilio Scienza, βοήθησε σημαντικά τον οινοποιό στην αναβίωση του χαμένου αμπελώνα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, και παρείχε σημαντικές συμβουλές σε όλη την πορεία της καλλιέργειας.

Ο οινοποιός Arrighi κράτησε μέχρι τέλους τον αρχικό ενθουσιασμό του και αναβίωσε όλη τη διαδικασία με ακρίβεια, χρησιμοποιώντας σε κάθε στάδιο του πειράματος υλικά και τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες και ρωμαίοι. Ο Arrighi και ο ερευνητής Scienza χρησιμοποίησαν στο πείραμα τα σταφύλια της λευκής ποικιλίας Ansonica, που σύμφωνα με τους ερευνητές κατάγεται από αρχαίες ελληνικές ποικιλίες. Αρχικά, τα σταφύλια βυθίστηκαν με ψάθινα καλάθια για πέντε ημέρες, 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Όπως παρατηρήθηκε, η σκληρή επιδερμίδα των ραγών της ποικιλίας Ansonica εμπόδισε τη διήθηση του μεγαλύτερου μέρος του αλατιού και του νερού στο εσωτερικό. Έπειτα, ακολούθησε στέγνωμα σε δίσκους από ζαχαροκάλαμο και ζύμωση σε πήλινα βάζα παρόμοια με τους αμφορείς των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων. Μετά την ωρίμανση για ένα χρόνο, το εναρκτήριο «vintage» του 2018, που ονομάζεται Νέσος, έκανε το ντεμπούτο του με μόλις 40 μπουκάλια. Το «vino marino» περιέχει διπλάσια συγκέντρωση πολυφαινολών από ένα κανονικό λευκό κρασί.

Μόνο ένα μπουκάλι θα πλειστηριαστεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά τα αιτήματα από συλλέκτες και καταναλωτές επέβαλαν τη συνέχιση του πειράματος. Το «vintage Nesos 2019» θα είναι διαθέσιμο στην Ιταλία και διεθνώς. Αλλά είναι έτοιμοι οι ουρανίσκοι μας για ένα τόσο ιδιαίτερο κρασί;

«Το χρώμα του κρασιού είναι ένα σκουριασμένο κίτρινο, με ανταύγειες χρυσού», δήλωσε ο Arrighi. «στη μύτη κυριαρχούν αρώματα από ώριμα λευκόσαρκα φρούτα, σμάλτο, αμύγδαλο και βερνίκι, ενώ η επίγευση αποκαλύπτει μια επίμονη, πολύπλοκη και παρατεταμένη γεύση, εξαιρετικά δυνατή και με σαπωνίνες».

Το πείραμα κινηματογραφήθηκε επίσης και μετατράπηκε σε ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη Muti, ο οποίος σχεδιάζει να το δημοσιεύσει στο διαδίκτυο. Η οινοποίηση παρουσίασε, επίσης, ορισμένες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκόπησης. «Δεδομένου ότι αυτός δεν ήταν ένας κλασικός τρόπος οινοποίησης, ήταν δύσκολο να καταλάβουμε πόσο καιρό θα διαρκούσαν οι διάφορες φάσεις», ανέφερε ο σκηνοθέτης Stefano Muti στο Unfiltered. «Και ως εκ τούτου έπρεπε να ήμασταν πάντα έτοιμοι για γύρισμα». Ο οινοποιός Arrighi, όπως δήλωσε, είναι έτοιμος για μια καινούρια τάση αναβίωσης παλιών τεχνικών. «Ήμουν ο μόνος που πίστευε σε αυτό», είπε. «Άνοιξα μια πόρτα και οι υπόλοιποι οινοποιοί θα ακολουθήσουν».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στους αμπελώνες της Ιταλίας εξελίσσεται μια αθόρυβη αλλά καθοριστική τεχνολογική επανάσταση. Ρομπότ, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στη σύγχρονη αμπελουργία: από...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

REPORTS

Περίπου το 40% της ιταλικής οινοπαραγωγής, εκπροσωπούμενο από την Confcooperative Fedagripesca, ζητά έναν σαφή, μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη που θα βασίζεται στην προώθηση, την καινοτομία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...