Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Από την Τσάνταλης στα Ελληνικά Κελάρια Οίνων μεταβαίνει η Santo Wines

Επίσημη ανακοίνωση από την SantoWines της στρατηγικής συνεργασίας της με την «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων», που στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της δυναμικής τους εντός και εκτός συνόρων, έρχεται να επιβεβαιώσει το προ ολίγων ημερών ρεπορτάζ του Wine Trails.

Του Γιώργου Λαμπίρη

Στην ανάληψη της διανομής των προϊόντων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων Santo Wines προχώρησε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, η Ελληνική Κελάρια Οίνων, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από την Τσάνταλης με την οποία διεκόπη η αντίστοιχη συνεργασία. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μάρκο Καφούρο, ο ίδιος ανέφερε προς επιβεβαίωση του ρεπορτάζ ότι: «Έχουμε εμπιστοσύνη στον οινοποιητικό κλάδο, συμπορευόμαστε με μία εταιρεία του κλάδου μετά την επιτυχημένη συνεργασία των τελευταίων ετών με την Τσάνταλης. Έχει σημασία να αναφέρουμε ότι στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η αγορά, ένα ιδιωτικό οινοποιείο συνεργάζεται με ένα συνεταιριστικό».

Το σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει:

 

Η «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων», η μεγαλύτερη εταιρεία στην αγορά του κρασιού και σημαντικότερος πρεσβευτής του ελληνικού αμπελώνα στη χώρα μας και στο εξωτερικό και η κορυφαία οινική Συνεταιριστική οργάνωση «Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων –SantoWines» προχώρησαν σε στρατηγική συνεργασία, ανοίγοντας νέους επιχειρηματικούς δρόμους με εξαιρετικές προοπτικές.

Η στρατηγική συμφωνία αφορά στην ανάθεση της αποκλειστικής διάθεσης των οίνων της SantoWines στην «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων» για την εγχώρια και διεθνή αγορά, στοχεύοντας ταυτόχρονα σε επιλεγμένες αγορές-στόχους.

Η «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων» ξεκίνησε την ιστορία της, στα τέλη του 19ου αι, με την επωνυμία «Κουρτάκη», της οικογένειας που τη διαχειρίζεται μέχρι και σήμερα. Μπαίνοντας δυναμικά στη δέκατη τρίτη δεκαετία της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της, η εμβέλειά της απλώνεται από την Αιγιάλεια ως τη Σάμο, από τη Μαντινεία ως τη Μακεδονία, από τη Νεμέα ως την Κρήτη, παράγοντας και διακινώντας κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ. Με στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων οινικών φυσιογνωμιών σπουδαίων αμπελουργικών ζωνών και με έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες, συμβάλλει σημαντικά στην καθιέρωση της οινικής κουλτούρας στην Ελλάδα και αποτελεί τον βασικό πρεσβευτή του Ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, με κρασιά τα οποία είτε οινοποιεί και εμφιαλώνει η ίδια στις εγκαταστάσεις της, είτε οινοποιούν και εμφιαλώνουν οι καλύτεροι οινοποιοί της χώρας, οι οποίοι συνεργάζονται εμπορικά μαζί της.

H SantoWines, αποτελεί μια δυναμική συνεταιριστική οργάνωση που εκπροσωπεί όλους τους αγρότες του νησιού και μετρά 1200 μέλη-παραγωγούς. Η επιχειρηματική της δράση συμβαδίζει με τον έντονα κοινωνικό της χαρακτήρα και βασίζεται στη συλλογικότητα, την αυθεντικότητα, την υψηλή ποιότητα και την αειφόρο ανάπτυξη του αγροτικού τοπίου.

Απευθυνόμενη στο παγκόσμιο κοινό, παράγει ένα πλούσιο portfolio κορυφαίας ποιότητας οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη, φρέσκων, παλαιωμένων, βιολογικών, αλλά και σύγχρονων και καινοτόμων, όπως είναι η σειρά του SANTO Sparkling λευκό και ροζέ.

Ο Συνεταιρισμός Santo Wines εντός του 2020 κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους ισχυρούς κλονισμούς που δέχθηκε η αγορά σε επίπεδο πωλήσεων, παρά το γεγονός ότι η Σαντορίνη κατέγραψε μετά από σειρά ετών μία ισχυρή παραγωγικά χρονιά. «Μας έχει επηρεάσει η πτώση της αγοράς. Ιδίως για τα κρασιά της Σαντορίνης, των οποίων ο κύριος χώρος κατανάλωσης είναι η εστίαση και δευτερευόντως τα σούπερ μάρκετ, αντιλαμβάνεστε ότι οι επιπτώσεις ήταν εντονότερες σε σύγκριση με τα μεσαίας και χαμηλής τιμολογιακής κλίμακας κρασιά». Για τη Santo Wines ο εξαγωγικός τομέας δεν εμφάνισε σημαντικές επιπτώσεις με τον κύριο Καφούρο να επισημαίνει ότι συγκρατήθηκαν οι πωλήσεις εκεί. «Το κυριότερο πρόβλημα εμφανίστηκε για εμάς στην εγχώρια αλλά και στην τοπική αγορά του νησιού, καθώς η Σαντορίνη είναι πλήρως συνυφασμένη με τον τουρισμό». Κατά τον ίδιο η πτώση πωλήσεων συνολικά για τον Συνεταιρισμό υπερβαίνει το 50%, ενώ σε επίπεδο Σαντορίνης η πτώση ήταν ακόμη εντονότερη.

 

 

Πού οφείλεται η πτώση της τιμής του σταφυλιού

Σε ό,τι αφορά την τιμή στο Ασύρτικο θα κινηθεί πτωτικά στα επίπεδα των 3 ευρώ για τη σοδειά του 2020 τη στιγμή που την προηγούμενη χρονιά ανήλθε σε περίπου 4,5 ευρώ. Στην πτώση τιμής του σταφυλιού προς τον παραγωγό συνέτεινε εκτός από την πανδημία και η αυξημένη παραγωγή σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική παραγωγή του νησιού ανήλθε σε περίπου 3.000 τόνους, έναντι περίπου 1.500 τόνων που ήταν το 2019. «Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του 2019 παραμένει απούλητο, καταφέραμε να εξοφλήσουμε το σύνολο των ποσοτήτων που παραλάβαμε από τους παραγωγούς, ενώ για το 2020 έχουμε εξοφλήσει μέχρι στιγμής περίπου το 50% των ποσοτήτων που παραλάβαμε», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

 

Μάρκος Καφούρος, Πρόεδρος Ένωσης ΣυνεταιρισμώνΘηραϊκών προϊόντων

 

Τα δεδομένα για το ντοματάκι Σαντορίνης και η διαμόρφωση της τιμής το 2020

Υπενθυμίζουμε ότι ο Συνεταιρισμός εισκομίζει και σχεδόν το σύνολο των παραγόμενων ποσοτήτων στο ντοματάκι Σαντορίνης, ένα προϊόν που ο κύριος Καφούρος χαρακτηρίζει ως delicatessen. «Σε αυτόν τον τομέα είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία κανονική χρονιά με επαρκείς ποσότητες. Ωστόσο και αυτό απαιτεί κανονικότητα στην αγορά για να πουληθεί». Η τιμή που έδωσε ο Συνεταιρισμός για το ντοματάκι Σαντορίνης ανήλθε στο 1 ευρώ, παραλαμβάνοντας για το 2020 συνολικά 50 τόνους.

 

Η παραγωγή Σαντορίνης σε αριθμούς

Παραγωγή 2020: 3.000 τόνοι

Παραγωγή 2019: 1.500 τόνοι

Τιμή παραγωγού 2020: 3 ευρώ κιλό

Τιμή παραγωγού 2019: 4,5 ευρώ κιλό

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

REPORTS

Το πρώτο ροζέ κρασί του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη από τον αµπελώνα της Νάουσας, µόλις στην τρίτη χρονιά κυκλοφορίας του, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις εντός και...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η οινική Κρήτη ταξιδεύει και φέτος στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ, 6 ζώνες ΠΓΕ και 27...

REPORTS

Στην καρδιά της Σάμου, τα ορεινά πατρογονικά αμπελοτόπια με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι προσλαμβάνουν γεύση και αρώματα από τον άνεμο, τη βροχή, τη φύση,...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...