Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το οινοποιείο Αφιανέ από τα βάθη του Αιγαίου στα αστέρια Michelin

Το οινοποιείο Afianes στην Ικαρία με παραδοσιακές μεθόδους αλλά και καινοτόμες ιδέες, σημαδεύει το παγκόσμιο οινόφιλο κοινό

Κύριος στόχος της ομάδας Afianes Wines από το 1997 που ο Νίκος Αφιανές με τη Μαρία Καρούτσου ξεκίνησαν το έργο της οινοποίησης, ήταν η ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών της Ικαρίας, όπου και βρίσκεται το οινοποιείο.

Χαρακτηριστικό της νοοτροπίας του οινοποιείου Αφιανέ, είναι ο σεβασμός και η αφοσίωση στη γη και στο περιβάλλον, ενώ οι πρακτικές που εφαρμόζονται αποτελούν φυσικές μεθόδους και τεχνικές, με κατεξοχήν φυσικές οινοποιήσεις, αφιλτράριστους οίνους  και αυθόρμητες ζυμώσεις.

Τα κρασιά που δημιουργούνται είναι από Φωκιανό και Μπεγλέρι, και οινοποιούνται ανάλογα με τις ιδέες και τις συνθήκες, με πολύ χαρακτηριστικό του κτήματος την υποθαλάσσια παραμονή φιαλών αφρώδους οίνου για τη δευτερογενή τους ζύμωση- σειρά  Afianes Underwater Sparkling Wine- αλλά και την ζύμωση των οίνων σε πιθάρια θαμμένα στη γη- σειρά pithari. Το Tama είναι ο γλυκός οίνος του οινοποιείου που παράγεται μόνο τις εκλεκτές ς χρονιές.

Με πλώρη την ανάδειξη του terroir της Ικαρίας και πανί την τοπική οινική παράδοση, το οινοποιείο έχει καταφέρει να διαφυλάξει τον θησαυρό του νησιού, πετυχαίνοντας υψηλά στάνταρ, όπως η προσθήκη κρασιών του σε λίστα του εστιατορίου Alchemist στη Στοκχόλμη, με 2 αστέρια Michelin,μεταξύ πολλών άλλων παγκοσμίως αναγνωρισμένων κρασιών.

Με την πεποίθηση πως οι γηγενείς ποικιλίες αξίζουν την παγκόσμια προσοχή  η ομάδα πετυχαίνει την αμπελοκαλλιέργειά και την παραγωγή της με το ελάχιστο περιβαλλοντικό κόστος και την ταυτόχρονη αξιοποίηση των φυσικών πόρων. «Επόμενος στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ποιότητα που έχουμε στο κρασί μας, καταφέρνοντας συγχρόνως μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία και σεβασμό προς το περιβάλλον» μας υπογραμμίζουν.

Μέσα από τη διατήρηση ορισμένων παλαιών τεχνικών όπως τη χρήση του πατητηριού ή αλλιώς πεταλιού, τον χειρωνακτικό τρύγο και φυσική ροή του μούστου στους χώρους ζύμωσης, σέβονται την παράδοση τόσο του νησιού όσο και παλαιότερων γενεών. «Φυσικά, απαιτείται και η χρήση σύγχρονων μηχανημάτων, καθώς ο παραδοσιακός τρόπος απαιτεί μεγάλο ρίσκο και πολύ μικρές ποσότητες», δηλώνουν,  με τα πιθάρια να σφραγίζονται με κερί μετά το πέρας της ζύμωσης, και τις θερμοκρασίες να μένουν δίχως παρέμβαση.

«Σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο παράγονται τα κρασιά μας προσδίδει σ΄ αυτά ιδιαίτερο χαρακτήρα. Θεωρούμε όμως πως το κρασί ξεκινάει από το αμπέλι γι’ αυτό και δίνουμε όλη μας της προσοχή στη γη» σημειώνει η Ευτυχία Αφιανέ, μέλος της οικογένειας και της ομάδας, προσθέτοντας πως ο τόπος της Ικαρίας έχει πολλές δυσκολίες στην αμπελοκαλλιέργεια, με με χαρακτηριστικά βραχώδη ανάγλυφα και διαμόρφωση των αμπελιών σε πεζούλες. Αυτό, σημαίνει αποκλειστικά χειρωνακτική εργασία για τις φροντίδες της αμπέλου αλλά και τη συγκομιδή, χωρίς τη βίαιη καταπάτηση της γης. «Οι φυσικοί ζυμομύκητες, που μετατρέπουν το μούστο σε κρασί είναι και αυτοί καθοριστικοί για τη γεύση, αλλά και την αντοχή που τελικά έχουν τα κρασιά στο χρόνο. Ο φυσικός τρόπος καλλιέργειας και οινοποίησης έχουν σαν αποτέλεσμα γεμάτα κρασιά, που όταν κανείς τα γεύεται, είναι σαν να δοκιμάζει την Ικαριακή γη».

Η σημασία του τόπου για την οικογένεια Afianes wines, και του Αιγαίου πελάγους από το οποίο περιβάλλονται τα πρέμνα είναι «πόλος έλξης» για χιλιάδες επισκέπτες, με την γαστρονομία και το κρασί να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού. Επισημαίνουν πως στα νησιά είναι αδύνατη η μαζική παραγωγή, καθώς η διαμόρφωση του εδάφους δε συμβάλλουν σε αυτό. «Οπότε το μέλλον είναι μικρές οικογενειακές μονάδες ή μικρές οικοτεχνίες με προϊόντα μικρής παραγωγής που σέβονται τη φύση, το εύ ζην των καταναλωτών και παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες»

Φέτος, το Οινοποιείο γιορτάζει πλέον τα 25 χρόνια λειτουργίας του, και η οικογένεια Afianes Wines για να γιορτάσει την φετινή επέτειο, ανοίγει το κελάρι και βάζει σε διαθεσιμότητα το καλοκαίρι του 2022 για πρώτη φορά ένα ξεχωριστό κρασί, που ο Νίκος Αφιανές κρατούσε για μια σημαντική στιγμή.. ένα παλαιωμένο λευκό με ζύμωση αποκλειστικά σε γρανιτένιο πατητήρι για 30 ημέρες. Στα μέσα Ιουλίου, το καταναλωτικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να το απολαύσει και να γνωρίσει την Ικαρία από μια άλλη πλευρά του Νησιού.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ομάδα του Wine Trails ταξίδεψε γευστικά στην Κρήτη, επιλέγοντας πέντε χαρακτηριστικά ζευγάρια κρασιών και τυριών για μια εμπειρία που τιμά τη δύναμη της...

REPORTS

Σχεδόν παμψηφεί επανεκλέγει για μία ακόμη θητεία πρόεδρος της κλαδικής αμπελουργικής οργάνωσης ΚΕΟΣΟΕ, ο Χρίστος Μάρκου, ο οποίος θέτει ως προτεραιότητα τη χρηματοδότηση και...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

REPORTS

Τα Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., ο Όμιλος που συνενώνει μερικά από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα ονόματα του ελληνικού κρασιού καθώς και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η υπερπαραγωγή κρασιού πιέζουν τον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο Στρασβούργο, στο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....