Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Απίθανος ένας καλός τρύγος σε Ν. Αφρική, Αυστραλία και Αργεντινή το 2023

Ακόμα κι αν είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια ακριβή ιδέα για τους όγκους και τις ποιότητες που θα συγκομιστούν στο Νότιο Ημισφαίριο φέτος, οι πρώτες ενδείξεις φαίνεται να υποδηλώνουν ότι ο τρύγος του 2023 δεν θα είναι άφθονος.

Οι εκριζώσεις και οι ασθένειες μειώνουν την παραγωγή της Νότιας Αφρικής

Για τους παραγωγούς της Νότιας Αφρικής, η συγκομιδή ξεκίνησε τον Ιανουάριο και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τη δεύτερη πρόβλεψη που εκδόθηκε στα τέλη Ιανουαρίου από τον επαγγελματικό οργανισμό Vinpro, η παραγωγή πιθανότατα θα είναι μειωμένη φέτος σε σύγκριση με το 2022, θα μπορούσε μάλιστα να καταταγεί ως η τέταρτη πιο ισχνή σοδειά τα τελευταία 17 χρόνια. «Η σεζόν χαρακτηρίστηκε από μάλλον μέσες ψυχρές μάζες αέρα και λιγότερες αποθέσεις χιονιού στις κορυφές των βουνών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές», εξηγεί ο Conrad Schutte, διευθυντής τεχνικής ομάδας της Vinpro.

«Ωστόσο, έκανε αρκετό κρύο για να καλύψει τις ανάγκες των αμπελώνων. Οι θερμοκρασίες του χειμώνα ήταν γενικά υψηλότερες σε όλες τις αμπελοοινικές περιοχές και οι βροχοπτώσεις ήταν σημαντικά λιγότερες εκτός από το Βόρειο Ακρωτήριο.» Οι βροχοπτώσεις τον Δεκέμβριο ήταν ευπρόσδεκτες, καθώς οι διακοπές ρεύματος διέκοψαν τα συστήματα άρδευσης στις οινοπαραγωγικές περιοχές της Νότιας Αφρικής. Δύο βασικοί παράγοντες εξηγούν την αναμενόμενη πτώση της παραγωγής φέτος: οι εκριζώσεις των αμπελιών και η αρκετά σημαντική πίεση από άλλα φυτικά είδη, σε συνδυασμό με φαινόμενα καύσωνα σε ορισμένες περιοχές και ο αντίκτυπος της μείωσης του φορτίου στην άρδευση.

Δύσκολες συνθήκες σε Αυστραλία και Αργεντινή

Οι καιρικές συνθήκες θα δυσκολέψουν επίσης και τους Αυστραλούς επαγγελματίες. Η πίεση ασθενειών ήταν υψηλή σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές μετά από ιδιαίτερα υγρές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Μια πτώση της παραγωγής, τουλάχιστον στα κόκκινα, δεν θα ήταν απαραίτητα κακά νέα για έναν κλάδο που βρίσκεται με μεγάλα πλεονάσματα, εξαιτίας των δασμών της Κίνας.

Στην Αργεντινή, επίσης, ο καιρός δεν ήταν ιδιαίτερα ευγενικός, εξαιτίας ενός πολύ σοβαρού επεισοδίου παγετού στις αρχές Νοεμβρίου. «Υπάρχει πριν και μετά την 1η Νοεμβρίου», επιβεβαιώνει ο Λεονάρντο Ολαζαμπάλ, διευθυντής της αργεντίνικης εταιρείας Tierra del Huarpe στην επαρχία του Σαν Χουάν. «Οι αναμενόμενοι όγκοι το 2023 ήταν φυσιολογικοί, αλλά μετά είχαμε πολύ σοβαρούς παγετούς, συγκρίσιμους με αυτούς του 1993. Αμέσως μετά, οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 30%. Ο παγετός επηρέασε έντονα την Παταγονία και τη Μεντόζα, ενώ στην επαρχία του Σαν Χουάν, ποικίλει ανά περιοχή. Είναι πολύ σπάνιο να αντιμετωπίσεις τέτοιους παγετούς αυτή την εποχή και κάποιοι προβλέπουν πτώση της παραγωγής κατά 25-30%.

Οι επόμενες εβδομάδες θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν τις τρέχουσες εκτιμήσεις.

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...