Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αξίζει την αναμονή το Ξινόμαυρο του 2023 του κτήματος Κυρ-Γιάννη

Μέσα Οκτωβρίου και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για μια πρώτη εικόνα από το Ξινόμαυρο από το Κτήμα ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ και τους αμπελώνες στη Νάουσα και το Αμύνταιο –δύο κορυφαία terroirs της ποικιλίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Σήμερα, μαζεύουμε τα τελευταία αμπελοτόπια Ξινόμαυρου στον αμπελώνα μας στη Νάουσα(αριστερά), σχεδόν μια εβδομάδα πριν από το τέλος του φετινού τρύγου που ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου. Η αλληλουχία και ο συνδυασμός των καιρικών φαινομένων της χρονιάς (ήπιος χειμώνας, ψυχρότερη άνοιξη, πολύ βροχεροί Μάιος και  Ιούνιος, ξηροί Ιούλιος και Αύγουστος, 30mm βροχής την τελευταία ημέρα  του καλοκαιριού, ιδανικός Σεπτέμβριος με διαφορά 13-15 βαθμών Κελσίου ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα) συνέβαλε σε μια περίοδο αργής ωρίμασης. Έτσι, οι γεωπόνοι μας μιλούν για μια πολύ καλή χρονιά για το Ξινόμαυρο. Πλήρης ωρίμαση (αλκοολική και φαινολική) που μας κάνει να ανυπομονούμε για τη δοκιμή των «Νάουσα», «Ράμνιστα», «Διάπορος», αλλά και του ροζέ «Αγκαθωτό».

Στο Αμύνταιο (δεξιά), ο τρύγος ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου με τη συλλογή των πρώτων Ξινόμαυρων για τα αφρώδη κρασιά μας (Ακακίες Sparkling). Επιδιώκοντας υψηλή οξύτητα και χαμηλότερα σάκχαρα μαζί με φαινολική ωρίμαση, τα πρώτα αμπελοτόπια ήταν αυτά δίπλα στις λίμνες. Σήμερα (11 Οκτωβρίου) μαζεύουμε σταφύλια για τα ήσυχα ροζέ  (L’ Esprit Du Lac, Ακακίες) καθώς η ωρίμαση (και τα σάκχαρα) έχουν φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα για αυτά τα κρασιά. Στην πιο ψυχρή αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας, εξ ορισμού μια όψιμη ζώνη, έχουμε ακόμη 10-15 μέρες (κυρίως για τα ερυθρά μας κρασιά – Καλή Ρίζα) πριν το τέλος. Και εδώ, οι γεωπόνοι μας τονίζουν ότι οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν το Ξινόμαυρο και η εσοδεία του 2023 θα αξίζει την αναμονή μας χάρη τόσο στην φροντίδα και την εγρήγορση των ανθρώπων μας στο αμπέλι όσο  και στον μαεστρικό συντονισμό του επικεφαλής οινολόγου μας Αντώνη Κιοσέογλου για το πότε και που θα κόψουν τα επόμενα σταφύλια.

Η μακρά περίοδο ωρίμασης -με τις προκλήσεις που συνεπάγεται ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή- ήταν το σημείο-κλειδί του τρύγου του  2023 συνολικά. Όπως συνοψίζει και ο Στέλλιος Μπουτάρης, Οινοποιός του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ:

“Είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ για τα καλά. Ο τρύγος του 2023 δεν αφήνει καμία απολύτως αμφιβολία για την επίδραση των μεταβαλόμενων καιρικών συνθηκών και την ανάγκη για αλλαγή τρόπου σκέψης και διαχείρισης. Τον πολύ ξηρό-σχεδόν ζεστό- χειμώνα χωρίς τις συνήθεις χιονοπτώσεις στο Αμύνταιο και τη Νάουσα  ακολούθησε μια ψυχρή άνοιξη που έσπρωξε προς τα πίσω την ωρίμαση, Ο πολύ υγρός Ιούνιος μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για την υγεία των σταφυλιών, αλλά χάρη στους ανθρώπους μας στο αμπέλι – στην κυριολεξία δεν σταμάτησαν να δουλεύουν ούτε μια μέρα- καταφέραμε να το διαχειριστούμε με επιτυχία.  Ο Ιούλιος έφερε μαζί του δύο καύσωνες που στρέσαραν τα φυτά. Ευτυχώς, ο καλός Σεπτέμβριος με τις ζεστές ημέρες και τις ψυχρότερες νύχτες έσωσαν το παιχνίδι. Ο τρύγος πήγε πίσω κατά περίπου μια εβδομάδα, επομένως σήμερα ακόμη μαζεύουμε τα Ξινόμαυρά μας. Οι μετρήσεις είναι καλές με εξαιρετικό χρώμα -πιθανόν καλύτερο από κάθε άλλη χρονιά-, ώριμες τανίνες και κουκούτσια, και κανονικά επίπεδα σακχάρων. Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μια εξαιρετική εσοδεία για το Ξινόμαυρο, ανάλογη του 2017. Περισσότερα όταν δοκιμάσουμε τα κρασιά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

REPORTS

Το Consorzio del Vino Brunello di Montalcino έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες προβλέψεις για τον τρύγο του 2024, ο οποίος επηρεάζεται από συγκεκριμένες κλιματολογικές...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...