Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στρεμματική ενίσχυση και απόσταξη κρίσης ζητά η MODEF

Ζητώντας στρεμματική ενίσχυση και απόσταξη κρίσης, η Mouvement de Défense des Exploitants Familiaux (MODEF – Κίνηση στη Γαλλία που υπερασπίζει τα συμφέροντα των οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων) πιστεύει ότι η εκρίζωση των αμπελιών, δεν μπορεί να είναι μια μόνιμη λύση.

Αντιμέτωπη με τα αιτήματα της Gironde για επιδότηση οριστικής εκρίζωσης των πλεοναζόντων αμπελιών, η Mouvement de Défense des Farmers Familiaux (MODEF) προτείνει έναν εναλλακτικό σχέδιο. Για τον Didier Gadea, τον πρόεδρο της επιτροπής κρασιού, η αιτία της ανισορροπίας είναι κατανοητή, αλλά όχι οι λύσεις της: «Καταλαβαίνω τους αμπελουργούς του Μπορντό, είναι με τη θηλειά στο λαιμό», αλλά για τον ίδιο «είναι ακατανόητο να ζητούν οι αμπελουργοί, εκρίζωση. Το εργαλείο παραγωγής πρέπει να διατηρηθεί. Γιατί μετά, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά: θα εκριζώσουμε άλλα 15.000 εκτάρια;»

Ο αμπελουργός από το Hérault είχε εμπειρία από τις εκριζώσεις του Languedoc. «Πρέπει να δώσουμε ενισχύσεις ανά εκτάριο για τη διατήρησή του. Δεν είναι λύση αεροπειρατείας», διευκρινίζει σε δελτίο τύπου της MODEF: «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είναι απαραίτητο να απελευθερωθεί ενίσχυση ανά εκτάριο για τους υπερχρεωμένους αμπελουργούς για να αποφευχθεί η εκρίζωση των αμπελιών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφεί το παραγωγικό μας εργαλείο. «Το καλύτερο στην εκρίζωση είναι ότι πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη λύση σε ζητήματα ταμειακών ροών». Ο Didier Gadea δεν πιστεύει ότι αυτό μπορεί να δώσει μόνιμες απαντήσεις.

Απόσταξη

Η MODEF υποστηρίζει την χορήγηση κρατικής βοήθειας για τη στήριξη των αμπελώνων: «Όσο η αγοραστική δύναμη των Γάλλων είναι μειωμένη, η κατανάλωση κρασιού θα συνεχίσει να μειώνεται επίσης. Τα περιθώρια κέρδους των διαφόρων παραγόντων της αγοράς πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να επιτραπεί η αύξηση της τιμής του οίνου που καταβάλλεται στους αμπελουργούς. Η οινοποιία μας χρειάζεται τα εργαλεία ρύθμισης της απόσταξης.»

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στους αμπελώνες της Ιταλίας εξελίσσεται μια αθόρυβη αλλά καθοριστική τεχνολογική επανάσταση. Ρομπότ, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στη σύγχρονη αμπελουργία: από...

REPORTS

Περίπου το 40% της ιταλικής οινοπαραγωγής, εκπροσωπούμενο από την Confcooperative Fedagripesca, ζητά έναν σαφή, μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη που θα βασίζεται στην προώθηση, την καινοτομία...

REPORTS

Ο δημοσιογράφος Olivier Dauvers, μάστερ της πρόκλησης, ρίχνει αρκετές βόμβες στη βιομηχανία οίνου για να την ταρακουνήσει από την αδράνειά της και να την...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025, στις 12.00 το μεσημέρι θα σηκώσει αυλαία η πιο αγαπημένη οινική εκδήλωση της χρονιάς. 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...