Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στρεμματική ενίσχυση και απόσταξη κρίσης ζητά η MODEF

Ζητώντας στρεμματική ενίσχυση και απόσταξη κρίσης, η Mouvement de Défense des Exploitants Familiaux (MODEF – Κίνηση στη Γαλλία που υπερασπίζει τα συμφέροντα των οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων) πιστεύει ότι η εκρίζωση των αμπελιών, δεν μπορεί να είναι μια μόνιμη λύση.

Αντιμέτωπη με τα αιτήματα της Gironde για επιδότηση οριστικής εκρίζωσης των πλεοναζόντων αμπελιών, η Mouvement de Défense des Farmers Familiaux (MODEF) προτείνει έναν εναλλακτικό σχέδιο. Για τον Didier Gadea, τον πρόεδρο της επιτροπής κρασιού, η αιτία της ανισορροπίας είναι κατανοητή, αλλά όχι οι λύσεις της: «Καταλαβαίνω τους αμπελουργούς του Μπορντό, είναι με τη θηλειά στο λαιμό», αλλά για τον ίδιο «είναι ακατανόητο να ζητούν οι αμπελουργοί, εκρίζωση. Το εργαλείο παραγωγής πρέπει να διατηρηθεί. Γιατί μετά, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά: θα εκριζώσουμε άλλα 15.000 εκτάρια;»

Ο αμπελουργός από το Hérault είχε εμπειρία από τις εκριζώσεις του Languedoc. «Πρέπει να δώσουμε ενισχύσεις ανά εκτάριο για τη διατήρησή του. Δεν είναι λύση αεροπειρατείας», διευκρινίζει σε δελτίο τύπου της MODEF: «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είναι απαραίτητο να απελευθερωθεί ενίσχυση ανά εκτάριο για τους υπερχρεωμένους αμπελουργούς για να αποφευχθεί η εκρίζωση των αμπελιών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφεί το παραγωγικό μας εργαλείο. «Το καλύτερο στην εκρίζωση είναι ότι πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη λύση σε ζητήματα ταμειακών ροών». Ο Didier Gadea δεν πιστεύει ότι αυτό μπορεί να δώσει μόνιμες απαντήσεις.

Απόσταξη

Η MODEF υποστηρίζει την χορήγηση κρατικής βοήθειας για τη στήριξη των αμπελώνων: «Όσο η αγοραστική δύναμη των Γάλλων είναι μειωμένη, η κατανάλωση κρασιού θα συνεχίσει να μειώνεται επίσης. Τα περιθώρια κέρδους των διαφόρων παραγόντων της αγοράς πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να επιτραπεί η αύξηση της τιμής του οίνου που καταβάλλεται στους αμπελουργούς. Η οινοποιία μας χρειάζεται τα εργαλεία ρύθμισης της απόσταξης.»

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Οδηγός MICHELIN αναγνωρίζει την αριστεία στη γαστρονομία και τη φιλοξενία για πάνω από έναν αιώνα. Από την εισαγωγή των αστεριών MICHELIN το 1926...

REPORTS

Η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων: Προοπτικές Παγκόσμιας Αγοράς Οίνου 2025 αποτυπώνει ένα τοπίο που αλλάζει δυναμικά. Με βάση τα τελωνειακά δεδομένα έως τον Οκτώβριο, τις...

REPORTS

Ο Τύρναβος γιορτάζει για δεύτερη χρονιά τις Παγκόσμιες Ημέρες Λημνιώνας και Μοσχάτου Τυρνάβου: Ένα διήμερο αφιερωμένο στις εμβληματικές ποικιλίες και τη γαστρονομική ταυτότητα της...

REPORTS

Το ιταλικό κρασί διατηρεί κορυφαία θέση, ως ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της κατηγορίας «Made in Italy», με κύκλο εργασιών που φτάνει τα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων έρχονται να αναδείξουν το αίσθημα της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και να μας θυμίσουν ότι οι γιορτές είναι για να μοιράζεσαι!...