Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανησυχεί, παρά τις νέες φυτέυσεις 6.300 στρεμμάτων ετησίως, η συρρίκνωση του ελληνικού αμπελώνα

Μειώσεις εκτάσεων στον Ελληνικό αμπελώνα ανεξάρτητα από τις περισσότερες από 6.000 νέες φυτεύσεις.

Στα 636.965 στρέμματα, ανέρχεται η έκταση του ελληνικού αμπελώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής ανά Περιφέρεια, που απέστειλε πρόσφατα στην Commission, το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών, του ΥΠΑΑΤ.

Η αύξηση του κατά 0,28%, δηλαδή κατά 1.759 στρέμμματα σε σύγκριση με το 2020 (635.205 στρέμματα), υπολείπεται του αριθμού των στρεμμάτων που χορηγούνται ως νέες Άδειες Φύτευσης κατ’ έτος, σε ποσοστό 1% που αντιστοιχεί περίπου στα 6.300 στρέμματα ετησίως.

Η ετήσια αύξηση του ελληνικού αμπελώνα σε έκταση μικρότερη των 6.300 στρεμμάτων ετησίως, έκταση που αφορά τις νέες Άδειες Φύτευσης, σημαίνει ότι εγκαταλείπονται αντίστοιχα εκτάσεις, ίσες περίπου με τη διαφορά της αύξησης του ελληνικού αμπελώνα ετησίως αφαιρουμένων των εκτάσεων που χορηγούνται ως νέες Άδειες Φύτευσης.

Ενώ συνεπώς ο ελληνικός αμπελώνας θα έπρεπε την 31η Ιουλίου 2021 να απογράψει εκτάσεις αυξημένες κατά 6.300 στρέμματα περίπου (με την επιφύλαξη των παρατάσεων που δόθηκαν στις φυτεύσεις λόγω covid 19), και θα έπρεπε να ανέρχεται στα 641.500 στρέμματα, καταγράφει αύξηση μόνο κατά 1.759 στρέμματα, συνεπώς υπάρχει σχετική μείωση, κατά 4.500 στρέμματα περίπου, μεταξύ 2020 και 2021, όπως εμφαίνεται και από τον πίνακα των συνολικών εκτάσεων που παρατίθεται, στο τέλος.

Όσον αφορά την σύνθεση του ελληνικού αμπελώνα, ως προς τις κατηγορίες σταφυλιών σύμφωνα με τον δυνητικό προορισμό τους σε κατηγορίες οίνων, η εικόνα είναι η ακόλουθη:

Επίσης η κατάταξη ανά έκταση των 13 Περιφερειών της χώρας, όχι μόνο καταδεικνύει τις σημαντικότερες αμπελουργικές περιφέρειες, αλλά αναδεικνύει και τις πιο δυναμικές, σύμφωνα με τα ποσοστά αύξησης των εκτάσεων τους, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Ακολουθεί ο συγκεντρωτικός διαχρονικός πίνακας των εκτάσεων του ελληνικού αμπελώνα με οινοποιήσιμες ποικιλίες:

 

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια πρωτοποριακή μελέτη από πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας αποκαλύπτει πως ο εμποτισμός τυριών με κρασί μπορεί να μεταμορφώσει όχι μόνο τη γεύση τους αλλά και...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

REPORTS

Στην περιοχή Charente της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ένας αμπελουργός πήρε τη δύσκολη απόφαση να ξεριζώσει μέρος του αμπελώνα του, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...

REPORTS

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.