Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αναστέλλει τη Φόμοψη η καλή κυκλοφορία αέρα στον αμπελώνα

Μια ασθένεια που µαστίζει όλες σχεδόν τις αµπελουργικές περιοχές της χώρας είναι η Φόµοψη, η οποία προκαλείται από το µύκητα Phomopsisviticola sacc., Cryptosporella viticola Shear και προσβάλλει τους ετήσιους βλαστούς, τα φύλλα αλλά και τους βότρεις της αµπέλου.

Της Κωνσταντίνας Ψιλιώτη

Αντιµετώπιση της ασθένειας συνδυαστικά µε το Ωίδιο

Η Φόµοψη αντιµετωπίζεται σχετικά εύκολα µε 1-3 προληπτικούς ψεκασµούς κατά τη διάρκεια της άνοιξης, µε τον έναν να γίνεται κατά την έκπτυξη των οφθαλµών και τον άλλον στο σχηµατισµό των πρώτων φύλλων. Σκευάσµατα µε βάση τις δραστικές ουσίες folpet, dithianon, mankozeb, cymoxanil+maneb, fluocicolide+propineb, είναι κατάλληλα τόσο για την καταπολέµηση της Φόµοψης όσο και για την ταυτόχρονη αντιµετώπιση του Ωιδίου. Ο πρώτος ψεκασµός εφαρµόζεται όταν οι µισοί περίπου οφθαλµοί έχουν ανοίξει, και έχουν µήκος 2-3 εκ., ενώ ο δεύτερος, γίνεται µετά την έκπτυξη όλων των οφθαλµών και όταν οι νεαροί βλαστοί έχουν µήκος 6-12 εκ. µε διαφορά 10 ηµερών.

Πιο επικίνδυνες οι προσβολές στο στάδιο της ωρίµανσης

Τα προσβεβληµένα πρέµνα καθίστανται ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες όπως οι άνεµοι, ενώ πολλά κιτρινίζουν µαζικά και πέφτουν από το πρέµνο. ∆υσκολίες και ζηµιές στην παραγωγή υπάρχουν όταν τα αµπέλια προσβάλλονται στο στάδιο της ωρίµανσης. Τα σοβαρότερα συµπτώµατα εµφανίζονται στην περιοχή των  κληµατίδων.

Την άνοιξη, στα κατώτερα 5-6 βασικά µεσογονάτια διαστήµατα από τις προσβεβληµένες κληµατίδες εµφανίζονται µικρές, καστανοµελανές ελλειπτικές, διαρρηγνυόµενες νεκρωτικές κηλίδες, που συχνά µετατρέπονται σε νεκρωτικές επιφάνειες περιβάλλοντας τον βλαστό. Οι κληµατίδες αποκτούν χλωρωτική εµφάνιση, ενώ συχνά ξηραίνονται.

Στα φύλλα η προσβολή συναντάται υπό τη µορφή ανοικτοπράσινων κηλίδων και εξελίσσονται σε καστανοµελανή απόχρωση. Πιθανή είναι η νέκρωση µέρους της επιφάνειας του φύλλου. Ανάλογες µε αυτές τις κηλίδες ίσως δηµιουργηθούν στους µίσχους των φύλλων ή στη ράχη των βότρυων που µετέπειτα ξηραίνονται επίσης.

Στην επιφάνεια των προσβεβληµένων κληµατίδων και ραγών συχνά σχηµατίζονται τα πυκνίδια του µύκητα, που µοιάζουν µε µελανά στίγµατα. Σχηµατίζεται επίσης  λευκός χρωµατισµός στον φλοιό των κληµατίδων.

Μια συνθήκη που συµβάλλει στην ανάπτυξη του µύκητα είναι η βροχή, η οποία συντελεί στην έξοδο των σπορίων από τα καρποφόρα όργανα του µύκητα και στη µόλυνση άλλων νεαρών βλαστών. Η πιο συχνή εποχή προσβολής του πρέµνου είναι από την έκπτυξη των οφθαλµών την ανοιξιάτικη περίοδο, µέχρι να αποκτήσουν οι βλαστοί µήκος 15 εκ.

Τα συµπτώµατα µπορούν να διακριθούν 3-4 εβδοµάδες πιο αργά από την προσβολή. Οι χαµηλές θερµοκρασίες ευνοούν το µύκητα ενώ το καλοκαίρι η δράση του αναστέλλεται. Οι ώριµες ράγες είναι πιο ευαίσθητες στη µόλυνση κατά τη διάρκεια παρατεταµένων βροχοπτώσεων κοντά στη συγκοµιδή.

Η καλή κυκλοφορία του αέρα µέσα στον αµπελώνα βοηθά στην αναστολή του µύκητα, αποτρέποντας τις πολλές υγρασίες. Κατά το κλάδεµα είναι σηµαντική η αφαίρεση των προσβεβληµένων βλαστών και η καύση τους ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση.

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του ασκοµύκητα Eutypa lata.

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.