Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανάσα με φόρο έως 1,40 αντί για 6 ευρώ το λίτρο σε τσίπουρο και ρακή δίνει το ECOFIN

Μια σημαντική νίκη της ρακής και του τσίπουρου σηματοδοτεί η απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN), που θα ισχύσει από το 2022 και μετά, ώστε να μη φορολογείται το κάθε λίτρο με φόρο άνω του 1,40 ευρώ, γεγονός που έρχεται να «κλείσει» τις αξιώσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για ελάχιστη φορολόγηση στα 6 ευρώ το λίτρο.

Μάλιστα, πέρα από τη φορολογία που ορίζεται σε επίπεδα σαφώς ανεκτά για τους διήμερους αποσταγματοποιούς της χώρας, αποφασίστηκαν και κάποιες καταμετρήσεις για την καταγραφή του συνόλου των αμβύκων μέσω των οποίων παράγεται η τσικουδιά και το τσίπουρο.

Η απόφαση δίνει μια μεγάλη «ανάσα» στους διήμερους αποσταγματοποιούς τσικουδιάς και σημαντική ανακούφιση, μετά από χρόνια αγωνίας και αβεβαιότητας. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα έχει το «πράσινο φως» των Βρυξελλών και για να δώσει το δικαίωμα στους αμπελουργούς που δεν πέρασαν από τα οινοποιεία, να δηλώσουν τώρα σε ειδική πλατφόρμα που έχει ενεργοποιηθεί ότι διέθεσαν τα σταφύλια τους στους «άλλους προορισμούς».

Εν τω μεταξύ, τη δυνατότητα στους αμπελοκαλλιεργητές να αξιοποιήσουν την παραγωγή τους οδηγώντας την σε αμπελοοινικά προϊόντα απόσταξης δίνει νέα ρύθμιση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, που προβλέπει την κατεύθυνση της παραγωγής σε μικρά αποσταγματοποιεία.

Συγκεκριμένα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στον αμπελοοινικό τομέα εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που παρατηρήθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια της φετινής αμπελοοινικής περιόδου και οδήγησαν στη μείωση της ποιότητας σε οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου. Με την ρύθμιση που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Μάκη Βορίδη και του υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου, προβλέπεται η κατεύθυνση δύνεται λύση και στο θέμα της απόσταξης για τους διήμερους αμβυκούχους.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...