Κρασί και υγεία
Προηγουμένως, οι επιστήμονες έλεγαν ότι η Μεσογειακή δίαιτα χάνει έως και 23,5% της αξίας της εάν αφαιρεθεί το κρασί. Παραδοσιακά, μαζί με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, η δίαιτα περιλαμβάνει ψάρι, ελαιόλαδο και έμφαση σε φρέσκα υλικά αντί για επεξεργασμένα προϊόντα.
Πιστεύεται ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια, οι πολυφαινόλες, είναι ένας σύνθετος παράγοντας που βρίσκεται τόσο στο κόκκινο κρασί όσο και σε φρούτα, λαχανικά και άλλα βότανα και μπαχαρικά, τα οποία λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, προλαμβάνοντας καρδιαγγειακά νοσήματα και ακόμα και ορισμένα είδη καρκίνου.
Πράγματι, μέσω της θετικής του επίδρασης στην καρδιά, μπορεί επίσης να αυξήσει τη ροή του αίματος. Σε άλλη μελέτη, όπου το κόκκινο κρασί πίνεται με ένα γεύμα ή κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, ανακαλύφθηκε ότι η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μείωσε τους “σχετικούς κινδύνους για πρόωρο θάνατο και θνητότητα από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα”.
Άλλες κλινικές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της ελεγχόμενης κατανάλωσης κρασιού συχνά αποκαλύπτουν πώς συμβάλλει στο να ζει κανείς περισσότερο. Το 2015, ένα αμερικανικό πείραμα σε κλινική ανέφερε ότι το κόκκινο κρασί, εξαιτίας των ενώσεων που περιέχονται, μπορεί να επιβραδύνει την έναρξη της άνοιας.
Γαλλικό Παράδοξο
Παράλληλα με τη Μεσογειακή δίαιτα, η οποία υποστηρίζεται ότι είναι υπεύθυνη για την μακροβιότητα των ανθρώπων στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει και το “Γαλλικό Παράδοξο”, που πρωτοαναδείχθηκε σε ένα διάσημο τηλεοπτικό σόου 60 λεπτών από τον επιστήμονα Serge Renaud.
Αυτός ξεκίνησε ένα μεγάλο μέρος της έρευνας που εξετάζει τα υγιεινά οφέλη της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και την ικανότητά του να βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων καρδιακών νοσημάτων – κάτι που απέδωσε στο να μεγαλώνει με τους παππούδες του στο Μπορντό.
Κάποτε είπε για τη δουλειά του: “Αν δεν είχα ζήσει με τους παππούδες και τους προπάππουδές μου σε ένα αμπελώνα κοντά στο Μπορντό, ίσως αυτή η ιδέα να μην είχε έρθει στο μυαλό μου. Όταν βλέπετε ανθρώπους να φτάνουν την ηλικία των 80 ή 90 ετών, που πίνουν μικρές ποσότητες κρασιού κάθε μέρα, δεν πιστεύετε ότι το κρασί σε χαμηλές δόσεις είναι βλαβερό.”
Νέα μελέτη
Ωστόσο, ο Martinez-Gonzalez υποστηρίζει ότι για όσους είναι κάτω των 35 ετών, το αλκοόλ θα πρέπει να αφαιρεθεί από τη Μεσογειακή δίαιτα, αν και αυτό εξαρτάται κυρίως από την υπερβολική κατανάλωση, παρά από τη μέτρια, και παραδέχεται ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτήν την αξιολόγηση.
Στην περίληψη της νέας τετραετούς μελέτης, ο Martinez-Gonzalez ανέφερε: “Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ή, πιο συγκεκριμένα, του κόκκινου κρασιού) αντιπροσωπεύει έναν από τους υποθετικούς ευεργετικούς παράγοντες της παραδοσιακής Μεσογειακής δίαιτας. Πολλές μελέτες έχουν αναφέρει ότι η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δε συνδέεται μόνο με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και με συνολική θνητότητα.
“Παρόλα αυτά, το αλκοόλ είναι μια εθιστική ουσία που επιφέρει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένους κινδύνους καρκίνου, νευρολογικών επιπτώσεων, τραυματισμών και άλλων ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων. Επομένως, παρά τα ευρήματα συμβατικών επιδημιολογικών μελετών που υποστηρίζουν ένα πιθανό ευεργετικό ρόλο του κρασιού στο πλαίσιο μιας υγιούς Μεσογειακής διατροφικής προτύπου, υπάρχει μια έντονη αντίφαση σε αυτό το ζήτημα.”