Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αλλάζει από 25 Μαϊου το ρυθμιστικό πλαίσιο παραγωγής, επισήμανσης αλκοολούχων ποτών της ΕΕ

H ΕΕ κατέθεσε νέο σχέδιο με σκοπό την απλούστευση, τον εξορθολογισμό και τη διαφάνεια της λειτουργίας του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων για τα αλκοολούχα ποτά.

Οι διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/787, σχετικά με την παραγωγή την παρουσίαση την περιγραφή και την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για τα αλκοολούχα ποτά, εφαρμόζονται, συνολικά, στις 25 Μαΐου 2021, ημερομηνία από την οποία καταργείται οριστικά ο κανονισμός (ΕΚ) 110/2008.

Για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς αλκοολούχων ποτών στο νέο νομικό πλαίσιο, από την ημέρα που δημοσιεύτηκε  ο βασικός κανονισμός  του  κλάδου (στις 17 Μαΐου 2019), τα όργανα της ΕΕ έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται να εργάζονται, προκειμένου να θεσπιστούν οι εφαρμοστικοί κανόνες που θα ρυθμίζουν/ απλουστεύουν, τα θέματα που σχετίζονται με αυτό το νέο πλαίσιο των αλκοολούχων ποτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες των κρατών μελών,

  1. Κατέθεσε ΣΧΕΔΙΟ  κανονισμού για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής όσον αφορά τις αιτήσεις καταχώρισης των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών, τη διαδικασία ένστασης, τις τροποποιήσεις των προδιαγραφών προϊόντος, την ακύρωση της καταχώρισης, τη χρήση συμβόλου και τον έλεγχο. Στόχος του κανονισμού αυτού η απλούστευση ο εξορθολογισμός και η διαφάνεια  της  λειτουργίας του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων για τα αλκοολούχα ποτά. Αναγνωρίζοντας ότι η προστιθέμενη αξία μιας γεωγραφικής ένδειξης βασίζεται στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, προβλέπει ελέγχους και ουσιαστική επαλήθευση από τις αρμόδιες αρχές του  κράτους  μέλους.
  2. Προετοιμάζει σχέδιο με κατευθυντήριες οδηγίες εφαρμογής των βασικών διατάξεων  επισήμανσης του κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά (draft guidelines on the implementation of certain labelling provisions). Στόχος των οδηγιών  είναι να αποσαφηνίσουν με αναλυτικά παραδείγματα τις διατάξεις που ρυθμίζουν τις μνείες, τους σύνθετους όρους, τα μείγματα και τα blends, διευκολύνοντας την εφαρμογή τους από τους παραγωγούς αλκοολούχων ποτών και από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών. Ωστόσο, το σχέδιο δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί καθώς είναι σε εξέλιξη διαβούλευση  κειμένων  με ειδικές τεχνικές διατάξεις για την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, σχετικά με τις  μνείες και τους σύνθετους όρους . Στόχος τους είναι η σαφέστερη ενημέρωση του καταναλωτή, σχετικά με την πραγματική ονομασία του ποτού που προκύπτει.

Ο ΣΕΑΟΠ παρακολουθεί τις εξελίξεις προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις του κατά περίπτωση, υποστηρίζοντας ρυθμίσεις  που θα είναι ουσιαστικές, χωρίς να δημιουργούν πρόσθετες επιβαρύνσεις  για τους παραγωγούς π.χ. με τη μορφή αλλαγών στην ετικέτα που δεν έχουν σαφές όφελος για τον καταναλωτή!
Τα αλκοολούχα ποτά που δεν πληρούν τις απαιτήσεις του εν λόγω κανονισμού αλλά τα οποία πληρούν τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΚ) 110/2008 και παράγονταν πριν από την 25η Μαΐου 2021 μπορούν να συνεχίσουν να διατίθενται στην αγορά μέχρις εξάντλησης των σχετικών αποθεμάτων.

Πηγή seaop.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ισπανική εμπορική έκθεση ανακοίνωσε μια διευρυμένη έκταση, κορυφαίες εκδηλώσεις και εστίαση στους διεθνείς αγοραστές.

REPORTS

Σε μία κομβική στιγμή βρίσκεται η αμπελουργία της Καλιφόρνιας καθώς απομακρύνεται από τα παραδοσιακά μοντέλα προς ένα πιο δυναμικό και βιώσιμο μέλλον. Υιοθετώντας καινοτόμες...

REPORTS

Στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόκειται να θέσουν οι συνεταιρισμοί της περιοχής Τυρνάβου το σημαντικό θέμα της ακαρπίας των αμπελώνων της περιοχής, σε...

REPORTS

Η Οινοποιία Ψαρούλη, μια από τις πλέον καταξιωμένες οικογενειακές επιχειρήσεις στο τομέα της παραγωγής ποιοτικού οίνου στην Ελλάδα, ανακοινώνει με χαρά τη στρατηγική συνεργασία...

Διαβάστε επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία τεσσάρων χαρισματικών οινοποιείων της Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και το Shaw + Smith της Αδελαΐδας. Ο ταλαντούχος David Le...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...

REPORTS

Το Κτήµα της οικογένειας Μανωλεσάκη δραστηριοποιείται στην αµπελουργία και την οινοποίηση από το 1989, µια κοµβική περίοδος που συµπίπτει µε το ξεκίνηµα του αµπελώνα...

REPORTS

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το επιστημονικό περιοδικό OENO One εξετάζει πώς η ωριμότητα των σταφυλιών και ο χρόνος συγκομιδής επηρεάζουν τη χημική...