Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αιτήματα για ευρωπαϊκή βοήθεια πρίν από την επόμενη συγκομιδή

Οι επαγγελματίες και οι πολιτικοί σε αρκετές παραγωγές χώρες εντείνουν τις πρωτοβουλίες τους έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει τον αμπελοοινικό τομέα πέντε μήνες πριν από την επόμενη συγκομιδή.

Φωτογραφία από Svetlana Gumerova στο Unsplash

Διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες

Την προηγούμενη Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Julien Denormandie και ο Ισπανός ομόλογός του Luis Planas υπέγραψαν δήλωση με στόχο την «ενίσχυση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της γεωργίας και των αγροτικών προϊόντων» στο πλαίσιο της γαλλο-ισπανικής συνόδου κορυφής. Με την ευκαιρία αυτή, οι δύο υπουργοί υπενθύμισαν “την προσήλωσή τους στην αγορά και τα εργαλεία διαχείρισης κρίσεων της κοινής οργάνωσης αγοράς, τα οποία έχουν δείξει και πάλι τη χρησιμότητά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω κορωνοϊού”. Όσον αφορά τον αμπελοοινικό τομέα, επιβεβαιώνουν ότι το σύστημα των αδειών φύτευσης πρέπει να διατηρηθεί και μετά το 2030. Δήλωσαν επίσης την επιθυμία τους να «συνεργαστούν» στις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ, επιδιώκοντας την απλούστευση στις διοικητικές διαδικασίες, την ευελιξία στην εφαρμογή του μελλοντικού οικολογικού καθεστώτος και την διατήρηση, μεταξύ άλλων, της βιωσιμότητας των αγροκτημάτων Ταυτόχρονα, οι συνεταιρισμοί των δυο χωρών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ακουστούν οι φωνές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε επιστολή που απευθύνθηκε στον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Janusz Wojciechowski, οι τέσσερις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις τους στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία – Coopération Agricole, Alleanza delle Cooperative Italiane, CONFAGRI και Cooperativas Agro-alimentarias de España – επισήμαναν τις δυσκολίες που ο τομέας οίνου αντιμετωπίζει εδώ και ένα χρόνο λόγω των περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία. Ζητούν έναν έκτακτο προϋπολογισμό ισοδύναμο με τον ετήσιο προϋπολογισμό του προγράμματος στήριξης για τον αμπελοοινικό τομέα, “έτσι ώστε κάθε κράτος μέλος να μπορεί να εφαρμόσει επείγοντα μέτρα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες, ώστε να βελτιώσουν την κατάσταση της αγοράς και να εργαστούν με διαφημιστικά μέτρα για την τόνωση της ζήτησης και την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τομέα».

Αύξηση της παραγωγής, μείωση της κατανάλωσης στην Ισπανία

Από την πλευρά του, ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας ζήτησε να συζητηθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης έκτακτων κονδυλίων για τον αμπελοοινικό τομέα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 22 Μαρτίου. Να αναφερθεί ότι ο ισπανικός τομέας οίνου πρέπει να αντιμετωπίσει έναν συνδυασμό παραγόντων που επιδείνωσαν σημαντικά την κατάστασή του το 2020. Ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό της διαθεσιμότητας – απόσταξη κρίσης, πράσινη συγκομιδή, ενίσχυση αποθεματοποίησης – η συγκομιδή 2020 αυξημένη κατά 23% (σχεδόν 46 Mhl ) σε συνδυασμό με την πτώση των εξαγωγών κατά 6% (20,1 Mhl), την απότομη αύξηση των εισαγωγών (+82%) και τη μείωση της εθνικής κατανάλωσης (- 17,6%) αύξησαν τα αποθέματα και μείωσαν τις τιμές, ειδικά για τους generic οίνους. Από τις 31 Ιανουαρίου 2021, τα αποθέματα κρασιών ανέρχονταν σε 62,3 Mhl, καταγράφοντας αύξηση 7,9 Mhl σε διάστημα ενός έτους. Έτσι, οι επαγγελματίες και οι πολιτικοί απαιτούν απόσταξη κρίσης έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον 6 έως 7 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, “σε αξιοπρεπή τιμή”. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αρκετών γεωργικών οργανώσεων και επαγγελματιών, ο μόνος τρόπος για την ανακούφιση της κατάστασης του αμπελοοινικού τομέα με την έλευση της επόμενης σεζόν είναι η απόσυρση όσο το δυνατόν περισσότερων αποθεμάτων.

 

Πηγή KEΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στους αμπελώνες του Κώστα Βρυνιώτη που βρίσκονται στους πρόποδες ορεινών όγκων της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην ‘πολυστάφυλο΄ Ιστιαία ο τρύγος φέτος ξεκίνησε τρεις εβδομάδες...

REPORTS

Η Dom Pérignon αποκαλύπτει την Vintage σαμπάνια της εμπνευσμένη από τον σπουδαίο καλλιτέχνη Basquiat, μία φιάλη που αποτελεί την συγχώνευση τέχνης και σαμπάνιας.

REPORTS

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, το Παρίσι αποτέλεσε τον πέμπτο κατά σειρά οινικό σταθμό στις εξαιρετικά επιτυχημένες και καινοτόμες προωθητικές δράσεις που οργανώνουν τα 50...

REPORTS

Σε εποχές της δεκαετίας του ’90 επέστρεψαν οι οινοπαραγωγοί του Chianti Classico, λόγω του κρύο και των βροχοπτώσεων που επικράτησαν στην περιοχή την περασμένη...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...