Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα Ροζέ που το λένε βaΒέλ καθώς «μιλά» σε όλες τις γλώσσες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ροζέ κρασιών (23 Ιουνίου) η ακριτική Σάμος έχει να παρουσιάσει ένα κρασί πολύ ξεχωριστό, που ακούει στο όνομα «βaΒέλ».

Οι εμπνευστές της ετικέτας, ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου, λέει πως αυτό προκύπτει από την ικανότητα που έχει το ευχάριστο αυτό κρασί να ξεπερνά τους φραγμούς και να ανοίγει νέους δρόμους επικοινωνίας στην «παγκόσμια γλώσσα του οίνου» (Wine, the universal language.)

Η ετικέτα του αναπαριστά με μια εντελώς μοντέρνα προσέγγιση  τη συνύπαρξη των ανθρώπων κάθε εθνικότητας, υπερασπίζεται το δικαίωμα της απολαυστικής επιλογής και σε πείσμα της σύγχρονης «Βαβέλ» που όλοι ζούμε, δημιουργεί έναν οινικό πύργο επικοινωνίας και χαρούμενης, καλοκαιρινής διάθεσης.

Ένα ροζέ κρασί από το Σαμιακό αμπελώνα, αποτέλεσμα ενός έξυπνου οινολογικού συνδυασμού γηγενών ποικιλιών όπως ο Αυγουστιάτης, το Φωκιανό και το Μοσχάτο Σάμου που γοητεύει τον ουρανίσκο και εξάρει τις αισθήσεις.

Το ημίξηρο  ροζέ «βaΒελ» του Συνεταιρισμού της Σάμου, έχει μύτη σύνθετη  και γοητευτική, όπου πρωταγωνιστούν ευωδιές αγριοκέρασων και λεμονανθών. Στο στόμα είναι πλούσιο μα ισορροπημένο, δροσερό, με νότες πρώιμων καλοκαιρινών φρούτων και πράσινου λεμονιού. Πατάει πάνω στην υπέροχη οξύτητα του σπάνιου Αυγουστιάτη, προσφέροντας πεντακάθαρο άρωμα πετροκέρασου και καρπουζιού, γευστική ζωηράδα και καλό σώμα. Στο τέλος, επιφυλάσσει μακράς διάρκειας επίγευση με αίσθηση λάιμ που ισορροπεί άψογα τη γλυκύτητα του ημίξηρου και το καθιστά άμεσα γοητευτικό!

Αρέσει σε όλους! Πίνεται μόνο του, ως απεριτίφ αλλά και συνοδεύει εκπληκτικά μια σούπα bouillabaisse από  ποικιλία ψαριών, γαρίδας και μυδιών, αρωματισμένης με σκόρδο, σαφράν και πιπέρι καγιέν.

Συνοδεύει παρασκευές με σάλτσα pesto, ελαιολάδο και φρέσκα βότανα όπως μέντα, δενδρολίβανο, εστραγκόν και θυμάρι. Ακόμη, σερβίρεται με πλατό τυριών (λευκά ντόπια τυριά και κατά προτίμηση, το κατσικίσιο).

Το ροζέ βaΒελ συνταιριάζει με πιάτα της ασιατικής κουζίνας, springrolls, sushi, carpaccio, με ψάρια (τόνο, λαυράκι και σολωμό), οστρακοειδή (καβούρια, αστακό, γαρίδες), μύδια, ριζότο με θαλασσινά, αστακομακαρονάδες και γαριδομακαρονάδες. Επίσης, με φιλέτο αλατισμένου μπακαλιάρου με σπανάκι πλακί.

Μπορεί εύκολα να συνοδεύσει ψητά λαχανικά όπως μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια ενώ δίνει τις δικές του νύξεις σε όλα τα λαδερά της μεσογειακής κουζίνας όπως μπριάμ, γεμιστά, φασολάκια και μπάμιες.

Ταιριάζει ακόμη με όλες τις τάρτες φρούτων και  φρουτοσαλάτες που να περιέχουν οπωσδήποτε φράουλα, κεράσι και ροδάκινο.

Σερβίρεται ιδανικά στους 10-12ο C.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπήκε απλώς στον κόσμο του κρασιού· τον αναδιαμόρφωσε αθόρυβα, όπως η ζύμωση που δουλεύει στο σκοτάδι και αλλάζει τον χαρακτήρα...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...